9 °C Budapest

Nagyot zuhanhatnak a hazai húsárak: ez lehet az importstop hatása

2020. szeptember 22. 10:31

Még kevés idő telt el ahhoz, hogy érzékelhető legyen a hazai húspiacon a Németországban megjelent afrikai sertéspestis miatt elrendelt kínai importstop hatása. Az ezt követő és drámát nem okozó áresés talán új egyensúlyi helyzetet teremt.

A magyar piac is reagált arra, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) németországi megjelenése gyors árcsökkenést hozott Németországban - mondta a Világgazdaságnak Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Az élő sertés ára Németországban - amelyhez a magyar piac is igazodik - bő egy hét alatt 20 eurócentet esett. Ezután a korábbi 400 forint körüli hazai felvásárlási árak is 360-385 forintra csökkentek. Árnyalja a képet, hogy piaci hírek szerint az élő sertés exportára megmaradt a 400 forint körüli szinten.

Az ASP németországi megjelenését szeptember 10-én jelentették be, azóta az említett árcsökkentéseken kívül nem történt érdemi változás, így árumozgás sem. A magyarországi piaci szereplők azért aggódnak - ahogyan ilyen helyzetekben mindig -, hogy
az exporttilalom miatt bennragadt húst a cégek dömpingáron terítik, ezzel pedig lenyomják a hazai húsfeldolgozók árait.

Éder Tamás becslései szerint az utóbbi időszak exportnövekedését is figyelembe véve akár évi 600-800 ezer tonna németországi hús is bennragadhat a kínai exporttilalom miatt. Könnyen elképzelhető azonban, hogy a piac rendezi e folyamatokat, hiszen a német áru helyét átveheti például a spanyolországi és a dániai, és az onnan kiáramló hús helyébe kerülhet be a németországi termék - vázolt fel egy másik lehetséges forgatókönyvet a hússzövetség elnöke. Most az látszik, hogy

az új piaci egyensúlyt hozó 20 centes árcsökkenés valahol a sertéstenyésztők fájdalomküszöbe fölött lehet.

A piacon most mindenki találgatja, mi következik. Egyes spekulációk szerint elképzelhető, hogy bizonyos értékesebb húsrészek ára emelkedik. Eddig ugyanis az európai fogyasztók számára kevésbé értékes termékeket - fej, láb, farok - is el lehetett adni a kínaiaknak, így nem volt akkora nyomás a húsfeldolgozókon, hogy például a karajon, a tarján, a szűzérmén akarják megkeresni a sertés árát - közölte Éder. Ez most megszűnik, és

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
megjelenhet az átárazási kényszer.

Miközben beütött a németországi ASP-ügy és az arra adott kínai reakció, elkezdődött a koronavírus-járvány második hulláma. Az utóbbinak azonban Éder Tamás szerint egyelőre nincs érezhető húspiaci hatása. A hazai húsiparosok és a sertéstenyésztők most abban bíznak, hogy a kiskereskedelmi láncok eleget tesznek annak a kérésnek, amely szerint akkor sem forgalmazzák a Németországból esetleg érkező likvidációs készleteket, ha az áruk nagyon csábító.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm