2020. február 18. kedd Bernadett

Nagyot nőtt a magyar vásárlási kedv: ezekben a megyékben megrohanták a boltokat


Az eladott árumennyiséget tekintve az elmúlt három évben közel ötödével bővült a bolti költekezés. Azonban megyénként nagy eltérések mutatkoznak az adatokban, amíg Fejérben 23 százalékos, Zalában csak 11 százalékos volt a növekedés. Budapesten hiába nagy a vásárlóerő, csak a harmadik helyre fért fel.  

Évi átlagosan évente 6-os volt a bolti költések növekedésének üteme az elmúlt három évben. Ez nem véletlen, hiszen ebben az időszakban kétszámjegyű volt a havi bruttó átlagkeresetek emelkedése, nőtt a gazdaság teljesítménye is, ráadásul a családpolitikai támogatások is hoztak pénzt a családoknak. 

Az egyes megyéket tekintve viszont vannak különbségek a növekedésben. Ez összefügg egy-egy térség gazdasági fejlettségével, az ott lakók, vásárlók pénzügyi erejével, településszerkezeti, közlekedési, és természetesen gazdaságszerkezeti adottságokkal, vagy az idegenforgalmi lehetőségekkel is. Egy-egy jelentősebb beruházás is képes felhúzni egy-egy térség gazdasági teljesítményét, és persze ezzel együtt a vásárlóerejét is, ami nem csekély mértékben befolyásolja a területi boltos - vagy másik oldalról vásárlóerő - különbözőségeket is.

Az elmúlt hároméves időszak döntő részben a béremelkedések oldaláról jelentett erős lökést a boltos világban. Az egyes megyék között az átlagkeresetek nagysága, értéke is eltérő (a fővárosi átlagkeresetek a legnagyobbak). A boltos világ növekedési ütemének átlagát négy megye lépte túl, Fejér, Borsod, Somogy és Heves megyékben volt a forgalomemelkedés összességében 20 százaléknál nagyobb közölte a blokkk.

Meglepetésként is elkönyvelhető, hogy Budapest igencsak hátul kullog a növekedési sorban, de például Győr-Moson, az autógyártó régió sincs a mezőny első felében. A Baranya és Zala megyei boltos világ helyzetét valószínűleg erősebben befolyásolja a településszerkezet is, sok az apró falu, kistelepülés:

A havi bruttó átlagkeresetek változásait nézve egyébként 2019 első három negyedévében Fejér és Győr-Moson megyékben volt a legnagyobb ütemű a növekedés, egyaránt 12,2%, de hát előbbi elől, utóbbi hátrébb tanyázik a boltos világ megyénkénti növekedési sorában. Három megyében volt 10% alatti, 9-10% közötti a keresetnövekedés, Vas, Nógrád és Csongrád megyékben. De hát más is számít. És aki fizetést kap, nem minden pénzét viszi a boltba.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk