2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Nagyot nőtt a magyar vásárlási kedv: ezekben a megyékben megrohanták a boltokat


Az eladott árumennyiséget tekintve az elmúlt három évben közel ötödével bővült a bolti költekezés. Azonban megyénként nagy eltérések mutatkoznak az adatokban, amíg Fejérben 23 százalékos, Zalában csak 11 százalékos volt a növekedés. Budapesten hiába nagy a vásárlóerő, csak a harmadik helyre fért fel.  

Évi átlagosan évente 6-os volt a bolti költések növekedésének üteme az elmúlt három évben. Ez nem véletlen, hiszen ebben az időszakban kétszámjegyű volt a havi bruttó átlagkeresetek emelkedése, nőtt a gazdaság teljesítménye is, ráadásul a családpolitikai támogatások is hoztak pénzt a családoknak. 

Az egyes megyéket tekintve viszont vannak különbségek a növekedésben. Ez összefügg egy-egy térség gazdasági fejlettségével, az ott lakók, vásárlók pénzügyi erejével, településszerkezeti, közlekedési, és természetesen gazdaságszerkezeti adottságokkal, vagy az idegenforgalmi lehetőségekkel is. Egy-egy jelentősebb beruházás is képes felhúzni egy-egy térség gazdasági teljesítményét, és persze ezzel együtt a vásárlóerejét is, ami nem csekély mértékben befolyásolja a területi boltos - vagy másik oldalról vásárlóerő - különbözőségeket is.

Az elmúlt hároméves időszak döntő részben a béremelkedések oldaláról jelentett erős lökést a boltos világban. Az egyes megyék között az átlagkeresetek nagysága, értéke is eltérő (a fővárosi átlagkeresetek a legnagyobbak). A boltos világ növekedési ütemének átlagát négy megye lépte túl, Fejér, Borsod, Somogy és Heves megyékben volt a forgalomemelkedés összességében 20 százaléknál nagyobb közölte a blokkk.

Meglepetésként is elkönyvelhető, hogy Budapest igencsak hátul kullog a növekedési sorban, de például Győr-Moson, az autógyártó régió sincs a mezőny első felében. A Baranya és Zala megyei boltos világ helyzetét valószínűleg erősebben befolyásolja a településszerkezet is, sok az apró falu, kistelepülés:

A havi bruttó átlagkeresetek változásait nézve egyébként 2019 első három negyedévében Fejér és Győr-Moson megyékben volt a legnagyobb ütemű a növekedés, egyaránt 12,2%, de hát előbbi elől, utóbbi hátrébb tanyázik a boltos világ megyénkénti növekedési sorában. Három megyében volt 10% alatti, 9-10% közötti a keresetnövekedés, Vas, Nógrád és Csongrád megyékben. De hát más is számít. És aki fizetést kap, nem minden pénzét viszi a boltba.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos