7 °C Budapest

Nagyot lépett az MNB: mi lesz a forinttal?

MTI
2020. január 27. 19:59

A teljes lejáró állománynál 50 milliárd forinttal kisebb összegben fogadott el ajánlatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás így 50 milliárd forinttal, 2185 milliárd forintra csökken.

Az MNB a múlt héten már csökkentette 38 milliárd forinttal a bankrendszeri többletlikviditást. A jegybank a honlapján közölte: az egy, három, hat és tizenkét hónapos futamidejű devizaswap-tenderen a meghirdetett mennyiség mind a négy futamidőn 81 millió euró (27,31 milliárd forint) volt, melyre a bankok egy hónapon 348 millió euró (117,33 milliárd forint), három hónapon 536 millió euró (180,72 milliárd forint), hat hónapon 455 millió euró (153,41 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 475 millió euró (160,15 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB minden lejáraton 44 millió eurót (14,84 millliárd forintot) fogadott el. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen 7, 6, 7, illetve 7 bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás január 29-én 2185 milliárd forintra csökken. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 43,4 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 331,9 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 695,3 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1114,7 milliárd forintot tesz ki.
Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács 2019. december 17-én változatlanul legalább 300-500 milliárd forintban határozta meg a 2020 első negyedévére megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát, és rögzítette, hogy a jegybanki swapeszközök állományát a megcélzott kiszorítási hatás figyelembevételével határozza meg.

Az MNB mind korábbi közleményeiben, mind kapcsolódó szakmai kommunikációjában jelezte, hogy kész az FX-swap eszköz állományát rugalmasan alakítani annak érdekében, hogy a kamattranszmisszió a monetáris tanács döntésének megfelelően alakuljon. Mindez azt is jelenti, hogy az MNB a jegybanki swapeszközt a megcélzott kiszorítási hatás elérése érdekében az autonóm likviditási hatások ellentételezésére használja, így önmagában a swapállomány változása monetáris politikai szempontból nem értelmezhető - hangsúlyozta ezúttal is a jegybank.

Az MNB továbbra is folyamatosan vizsgálja a likviditási folyamatokat, és amennyiben a monetáris tanács által eldöntött kiszorítási cél elérése indokolja, kész a swapállományt mindkét irányba módosítani - írták.
A múlt héttel ellentétben - amikor a devizaswap-tender eredményének kihirdetése után erősödött a forint - most a likviditás szűkítése sem segített a nemzeti fizetőeszközön, újabb történelmi mélypontra került a forint. A nemzeti fizetőeszköz reggel hét órakor 336,34 forinton állt az euróval szemben, de délután negyed ötkor már 337,89 forinton jegyezték. Az újabb történelmi mélypont fél négy körül, 338,82 forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem