7 °C Budapest

Nagybevásárlás? Ezzel a trükkel nem kell végigszenvedned a kígyózó sort

2016. szeptember 10. 07:04

A hétvége a nagybevásárlás ideje, és ilyenkor az egész család felkerekedik, hogy megvegyék a következő hétre a betevő falatokat. Ez sokszor egy egész délelőttöt elvesz, pedig némi odafigyeléssel sokkal hamarabb is végezhetünk. Sokan sokféle sorbaállási technikát ismernek, azonban most bemutatjuk, hogy pontosan mennyit vesznek el tőlünk az előttünk állók és hogyan választhatjuk ki a leggyorsabb sort.

Akár csak beugrunk pár dologért a boltba, akár nagybevásárlást intézünk, központi kérdés, hogy melyik sorba álljunk be, hol kell a legkevesebbet várakozni.

Melyik sor a leggyorsabb?

Mindenki a legrövidebb sort keresi, azonban az adatok elemzéséből kiderül, hogy nem csak a sor hossza a meghatározó. De akkor mégis mit kell figyelembe venni ilyenkor?

Elsőre furcsának tűnhet, de a megpakolt bevásárlókocsi mögé megéri beállni. Ennek oka, hogy a fizetés és egyéb dolgokra annyi idő elmegy. Egy termék "lehúzása" 3 másodpercet vesz igénybe, míg a fizetéssel 41 másodperc megy el. Nem csoda tehát, hogy három-négy kiskosárnyi áruval távozó vásárló kiszolgálása tovább tart, mint egy teli bevásásárlókocsis vevőé.

Számoljunk utána:

  • Egy 100 terméket megvásárló vevőre összesen 341 másodpercet fordítanak, míg
  • Egy 20 terméket vásárlóra fejenként 101 másodperc megy el, vagyis négy vevő 404 másodperc alatt végez a pénztárnál.

Ez azt jelenti, hogy a nagybevásárlást végző vásárló mögé állva egy perccel jobban járhatunk. Egyetlen perc nem tűnik soknak, azonban az életünk során annyit töltünk vásárlással, hogy jelentős mennyiségű idővé adódnak össze ezek a percek. Ha egy évben 200 napon vásárolunk kisebb-nagyobb mennyiségben, akkor nem kizárt, hogy

több mint három órát spórolunk meg a megfelelő sor kiválasztásával.

Nem csak ezen múlik

Persze nem csak a vásárolt áruk mennyiségén. Jó trükk lehet, hogy a baloldali pénztárokat választjuk, ide rendszeresen kevesebben állnak. Ennek az az oka, hogy az emberek többsége jobbkezes, ezért automatikusan a jobb oldalra eső pénztárakat választják.

A női pénztárosok általában hatékonyabbak a termékek lehúzásakor és a fizetésnél is, ezért megéri az ő sorukba beállni. Előfordulhat viszont, hogy egy pénztáros beszélget a munkája során, ők egyértelműen lassítják a sort, ezeket a pénztárokat viszont kerüljük el.

Nézzük meg, kik állnak előttünk a sorban!

Nemcsak a sorbanállók száma, hanem a koruk sem mindegy, az idősebb korosztály tagjai ugyanis sokszor szöszmötölnek a pénztárcájukkal és a pénztárossal is gyakrabban állnak le beszélgetni. Kisebb az esélye annak is, hogy bankkártyát vagy érintéses fizetést alkalmazzanak, a készpénzes fizetés pedig egyértelműn több időt vesz el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha valaki sok árut tesz a bevásárló szalagra, akkor hiába sok termékről van szó az egyforma termékek miatt sokkal gyorsabban végezhet. Ugyan hazánkban még nem elterjedt, de néhol már találkozhatunk önkiszolgáló pénztárakkal, ahova eleve csak a kevesebb (10-15) terméket vásárlókat irányítják, így akár pillanatok alatt végezhetünk, ha tényleg csak pár dologért ugrottunk be a boltba.

A legfontosabb egyébként az, hogy ne váltsunk sort, ez ugyanis a lehető legrosszabb, amit tehetünk. Erről az alábbi videó is tanúbizonyosságot ad (kivéve persze, ha villámgyorsan beugrunk más elé):

Új sorbaállási kultúra terjed?

Nyugaton már sok helyen olyan pénztárokat alakítanak ki, amelyekhez egy helyen lehet beállni és csak később válnak szét a sorok. Van persze, ahol csupán nyilakkal jelölik azt az irányt, ahogy érdemes lenne haladni. Ez lenne a leggyorsabb módja a sorban állásnak, azonban ha a vásárlók nem tartják be a nyilak utasításait, akkor bizony évente értékes órákat pazarolhatnak el az életükből.

Értesüléseink szerint egyébként ez a fajta kialakítás már Magyarországon is megjelent, a nyíregyházi H&M-ben és részben a Budapest belvárosában most nyílt Decathlonban.

Az egész fejben dől el

A várakozás egyébként főleg fejben dől el, ha nem is figyelünk a sorra, akkor álatlában gyorsan eltelik az ott eltöltött idő. Ha viszont arra koncentrálunk, hogy sorbaállunk, akkor akár óráknak is tűnhet a pár perces sorállás.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem