2021. március 1. hétfő Albin

Nagy változás jön a magyar boltokban heteken belül


Az előre nem csomagolt élelmkiszerek esetében áprilistól fel kell majd tüntetni a boltokban ha édesítőszerrel készült, vagy például ha olyan színezékeket tartalmaz, ami a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat - ezekből van egy jó pár.


Számos változás lépett életbe az utóbbi időszakban annak érdekében, hogy a fogyasztók könnyebben tájékozódhassanak az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatban. Tavaly év vége óta kötelező részletezni az adott termék allergén anyagait, és jól olvasható kötelező betűméretűnek kell lennie a címkének. 2016 decemberétől pedig a tápértéket is jelölni kell majd a termékeken. Ezek mellett egy új uniós tervezet is napvilágot látott, amely szerint a feldolgozott késztermékekben lévő hús származási helyét is jelezni kellene. Így például nem lenne kérdéses, milyen hús van a mirelit lasagne-ban.

Április elsejétől pedig az előre nem csomagolt termékekkel kapcsolatos tájékoztatás szabályai is megváltoznak. December óta az allergéntartalmukkal kapcsolatos információt kellett csak hivatalosan a vásárló számára elérhetővé tenni, akár írásban (papíralapú listán, vagy táblagépeken) vagy szóban abban az esetben, ha:

  • a létesítményben folyamatosan jelen van a szóbeli tájékoztatás megadásáért felelős személy,
  • a fogyasztó - kérésére - a tájékoztatást haladéktalanul megkapja az élelmiszer átadásának helyén, a vásárlást megelőzően, és
  • a szóbeli tájékoztatás a létesítményben elérhető írásos dokumentumon alapul.

Ezt egészíti ki az a rendelkezés, amely szerint április elsejétől a jelölési adatokat, például a termék összetevőit, a lejárati idejét, vagy a gyártóra és a forgalmazóra vonatkozó adatokat a vásárlás helyén a fogyasztó kérésére meg kell adni - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.Így ha előre nem csomagolt élelmiszert (például zsemle a boltban) veszünk, vagy a vásárlás helyén, csomagoltatunk (például párizsit a csemegepultból), akkor április elsejéig még csak a termék megnevezését kell jól látható módon feltüntetni. Viszont április elsejétől az eladás helyén jól látható módon ki kell írni

  • az élelmiszer nevét,
  • édesítőszerrel készített termékek esetén a megnevezéshez kötődően az "Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" illetve a "Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" kifejezést,
  • valamint az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös (E 129), Tartrazin (E 102), Neukokcin (E 124)] használata esetén a következő feliratot például egy táblán az adott termék megnevezése mellett fel kell tüntetni: "...színezék(ek) megnevezése vagy E száma...: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat."

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked