2021. január 25. hétfő Pál

Nagy változás jöhet a boltokban: lecserélnék a csokikat, chipseket


Az egészségtelen ételek túlzott fogyasztása, és a túlevés következtében egyre több a túlsúlyos ember. A legújabb kutatások szerint a legnagyobb probléma az, hogy folyamatosan olyan üzenetekkel bombázzák a lakosokat, amelyek az evésre ösztönzik őket. Ezen akarnak változtatni.

A zsíros és cukros ételeket is sima, egyszerű csomagolópapírban kellene árusítani, hogy megállítsák a túlevést - mondta Wolfram Schultz, a Cambridge-i Egyetem neurológus professzora. Nagy-Britanniában a cigarettát csak egyszerű csomagolásban lehet árulni a jogszabályok miatt, ennek jótékony hatását erre az évre várják.

Az elhízás viszont növekvő egészségügyi problémát jelent, ezért az olyan ételek esetében, mint a csokoládé és a chips, ugyanazt az eljárást javasolják, mint a cigaretta esetében.

A Cambridge-i Egyetem neurológus professzora két kollégájával együtt Nobel-díjat kapott az agykutatásban végzett eredményeik miatt. Nagy áttörést értek át az agy jutalmazó rendszerét illetően. A jutalomként felfogott evés, ivás, vagy akár szerencsejáték mind jóérzést kelt bennünk. Ez arra sarkallja az embert, hogy még több ilyen örömhöz jusson, tehát még többet egyen, igyon, vagy épp játszon. A professzor szerint nem kellene reklámozni, és arra ösztönözni az embereket, hogy felesleges kalóriákat vigyenek be a szervezetükbe.

Valamilyen módon szabályozni kellene a vágyat, hogy minél több kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, ezekre ugyanis nincs szükségünk. A színes csomagolás természetesen még vonzóbbá teszik a nagy energiájú élelmiszereket, és gyakran a vonzó külseje miatt ezekből többet is vesz az ember. És ahányszor találkozik vele otthon, mindig hat az agyára, és végül meg is fogja enni. Arra lenne szükség, hogy csökkenjen a kísértés"

- mondta Schultz professzor.

A dopamin nevű hormontól jól érezzük magunkat. És minden jutalom alkalmával a felszabaduló dopamin befolyásolja a viselkedésünket is. Ez olyan, mint egy kis ördög az agyunkban, ami arra késztet, hogy minél több jutalmat szerezzünk meg. Néha ennek mellékhatásként pedig akár mindez függőséget is okozhat.

Az Egyesült Királyságban a kutatás hatására valóban változásokat szeretnének a döntéshozók. Felfigyeltek arra, hogy olyan környezetben élünk, ami tele van az egészségünket romboló dolgokkal, az egészségtelen éltelek hatására a fogyasztók agresszívebbek lesznek, mint az egészségesebb alternatíváktól. A feltűnő csomagolások és a csúcsra járatott marketing pedig mindezt csak fokozzák.

A magas zsír-, só-, és cukortartalmú ételek egyszerű csomagolásának a bevezetése bonyolultabb lesz, mint a dohánytermékeknél, de úgy vélik, megéri kísérletezni, ha meg lehet változtatni az emberek vásárlási és étkezési szokásait.  Azzal persze tisztában vannak, hogy ez nem fog működni minden embernél, csak egy részüknél lesz hatásos. Arról is vitatkoztak már, hogy az egészségtelen ételek mellett az alkoholnak is olyan egyszerű csomagolást tennének, mint a dohánytermékekre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked