Nagy tavaszi élelmiszerrazziát tartottak: milliós büntetés lett a vége

2016. április 7. 16:00

Több mint 4800 ellenőrzés, 200 tonna forgalomból kivont termék és 45 millió forint bírság a 2016-os tavaszi szezonális ellenőrzés fő számai. Az akciósorozat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával március 1-28. között zajlott országszerte. Bár a higiéniai hiányosságok száma a korábbi évekhez képest némileg emelkedett, azonban jelentősen javult az ellenőrzött termékek minősége.

A tavaszi ellenőrzéssorozaton a szakemberek elsősorban a Húsvéti ünnephez kapcsolódó termékeket vizsgálták. Ellenőrizték a húskészítményeket - főként a sonkát -, a tojást, az édesipari termékeket, a borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldség-gyümölcsöket. Az ellenőrzések az élelmiszer előállító és -forgalmazó helyeken egyaránt zajlottak, de érintették az állatszállítmányokat is.

Március 1-28. között összesen 4844 ellenőrzést végeztek az ellenőrök. A feltárt szabálytalanságok miatt 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben, összesen 45 247 468 forint értékben bírságot szabtak ki. A különböző létesítmények ellenőrzése során higiéniai hiányosságokat az összes ellenőrzés 3,6 százalékában (2015-ben 2,8 százalék) állapítottak meg az ellenőrök, míg a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot az esetek 1,8 százalékában (2015-ben 3,3 százalék) tapasztaltak. Az ellenőrzések során megvizsgált mintegy 23 000 tétel 2 százalékát (465 tételt, 200 tonna mennyiségben) kellett kivonni a forgalomból elsősorban a fogyaszthatósági/minőség megőrzési idő lejárta, illetve a jelölési szabályok megsértése és ismeretlen eredet miatt.

55 zöldség-gyümölcs tételnél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a NÉBIH laboratóriumában. A mintavétel főleg unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak. Megnyugtató, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Országosan 644 bárány és nyúl szállítmányt (272 579 állatot) ellenőriztek a hatósági állatorvosok. Hat alkalommal tapasztaltak dokumentációs hiányosságot a járműre, illetve a kísérő képzettségére vonatkozóan, amit figyelmeztetéssel szankcionáltak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem