2020. október 29. csütörtök Nárcisz

Nagy ásványvízbotrány: megszólalt a Lidl és a SPAR

  • Pénzcentrum.hu
  • 2012. január 11. szerda 18:08

Mint arról tegnap a Pénzcentrum.hu is beszámolt, a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a csányi székhelyű AQUE-PET Kft. ellen, mivel megállapították, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua (a Lidl saját márkás ásványvize) szénsavmentes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget (a SPAR üzletlánc saját márkája) szénsavas ásványvíz coliform baktériummal szennyezett. Az érintett vizeket kivonják a forgalomból - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).


Amit eddig tudni lehet

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága eljárást indított a Heves megyei kft. ellen, a szennyezés összesen csaknem 300 raklapnyi ásványvizet érint, egy raklap 384 palack ásványvizet tartalmaz.

A VM emlékeztet, hogy az AQUE-PET Kft. működését a hatóság 2011 szeptemberében hasonló okok miatt egyszer már felfüggesztette, de újraindulhatott az üzem, mivel a cég kijavította a hibáit.

A hatóság a decemberi utóellenőrzésen ugyanakkor megállapította, hogy a cég által előállított kétliteres Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz, illetve a szintén kétliteres S-Budget szén-dioxiddal dúsított természetes ásványvíz coliform baktériummal szennyezett.

Mivel az ásványvizek nem tartalmazhatnak coliform baktériumot, az ásványvíz forgalmazását a hatóság azonnali hatállyal megtiltotta, és elrendelte kivonását a forgalomból, illetve kötelezte az üzemet a termék visszahívására.

Mit mond a gyártó?

A Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatóságának képviselői 2011. december 6-án tartottak helyszíni ellenőrzést az AQUA-PET Kft. csányi palackozó üzemében - tájékoztatta lapunkat az AQUA-PET Kft. Ennek során mintát vettek további vizsgálat céljából. A Hatóság tájékoztatósa szerint a vizsgálat eredményei egyes mintavételi tételek esetében Coliform szennyeződést találtak a cég két termékében, ezért felszólították a céget ezen termékek forgalomból történő azonnali kivonására.

A kivonás a két termék egy-egy cikkelemének, adott gyártási sorozatát érinti:

- SAGUARO PANNON-AQUA, 2 literes, szénsavmentes ásványvíz
2011. november 25-i gyártási sorozat
- S-BUDGET, 2 iteres, szén-dioxiddal dúsított ásványvíz
2011. december 6-i gyártási sorozat

A határozat kézhezvételét követően az AQUA-PET Kft. azonnal fellebbezést adott be Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Vízhigiéniés és Vízbizottsági Főosztályához a vizsgálat eredményei ellen, és a hatósági ellenmintát benyújtotta további felülvizsgálatra. Az OKI a benyújtott hatósági ellenminták alapján a szóban forgó ásványvíz minőségét megfelelőnek ítélte, és nem találta benne az első-fokú Hatóság által megállapított szennyeződést. Az AQUA-PET Kft. saját maga is mintát vesz minden egyes gyártás során, és a szóban forgó mintát a cég saját vizsgálatain is negatívnak találta.

"Mivel a saját vizsgálatunk és az OKI vizsgálata is negatív eredményt mutatott a szóban forgó minták esetén, értetlenül állunk a Heves Megyei Hatóság vizsgálati eredményei előtt. Véleményünk szerint a szennyeződés csakis a gyártási folyamaton kívül kerülhetett a mintába" - mondta Solymos János az AQUA-PET Kft. ügyvezető igazgatója. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy utána járjunk az ügynek, tisztázzuk magunkat, és minden kételyt kizáróan megnyugtassuk fogyasztóinkat az általunk forgalmazott ásványvizek megbízható és kitűnő minőségével kapcsolatban."

Az AQUA-PET Kft. csányi palackozóüzeme egyike Magyarország legkorszerűbb üzemeinek, amelynél alapvető fontosságú a minőségi előírások maximális betartása. Az AQUA-PET üzeme IFS minősítéssel rendelkezik, amely az egyik legszigorúbb európai élelmiszerbiztonsági rendszer. Az üzem IFS auditjának megújítására nemrégiben került sor. E mellett a cég termékeinek minőségét rendszeresen ellenőrzi a Fresenius Intézet (Institut Fresenius), amely a legnagyobb európai vízvizsgálati cég.

Az AQUA-PET Kft. ezúton kéri azon fogyasztókat, akinél esetleg található a szóban forgó két gyártási napon palackozott termékekből, hogy további ügyintézés céljából hívják a 06-70-233-23-33-a telefonszámot. Az AQUA-Pet kárpótolja fogyasztóit a kellemetlenség miatt.

SPAR: magyarázatot várnak

A szóban forgó ásványvízzel kapcsolatban a hír napvilágra kerüléséig sem a szállítónál vizsgálatot végző hatóságtól, sem a víz szállítójától a SPAR semmilyen hivatalos értesítést nem kapott. Ennek ellenére a SPAR a sajtóhírben érintett vízkészleteket zárolta és a hálózat üzleteiből azonnali hatállyal visszavonta. A SPAR a gyártótól származó, hírekben megnevezett palackos terméket a mai napon független laboratóriumi bevizsgálásra küldi, mely vizsgálat eredményének megismeréséig a terméket a SPAR nem forgalmazza - tájékoztatta lapunkat a SPAR Magyarország.

A SPAR a termék szállítójától azonnali magyarázatot kért az ügyre vonatkozóan, s a szállító most kézhez vett nyilatkozata az alábbiakat tartalmazza: "Kijelentjük, hogy a Spar Magyarország részére a Pannon Aqua Zrt által beszállított egyetlen ásványvíz termék sem tartalmaz coliform baktérium szennyeződést, sem más mikrobiológiai szennyeződést. Ez vonatkozik a 2012. 12. 06-i minőség megőrzési idejű, 2 L-es dús termékekre is, amelyet igazolni tudunk a hatóság által vett minták akkreditált mérési eredményeivel is amelyet ezúton mellékelek."

A fenti nyilatkozatot alátámasztó mérési eredmények jegyzőkönyvei tehát a SPAR-nak is megküldésre kerültek. A szállító partner arról is tájékoztatta a SPAR-t, hogy a vonatkozó hatósági határozatot megfellebbezte, kérve a forgalomból való kivonás felfüggesztését.

A SPAR további tárgyalásokat folytat a termék szállítójával a helyzet tisztázása érdekében.

Lidl: független vizsgálatot végeznek

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés és vízbiztonsági főosztályának jegyzőkönyve szerint, amelyet a diszkontlánc az ásványvíz szállítójától kapott meg - három mintavétel történt a közleményben említett, november 25-ei lejárati szavatosságú termékből és mindhárom negatív volt - közölte kedden a Napi Gazdaság Online-nal Tőzsér Judit, a Lidl pr-vezetője. Hozzátette: az újabb eredményről a társaság csak a sajtóból értesült.

A Lidl azonnali hatállyal leveszi a polcokról a terméket, és a gyártótól származó szénsavmentes vizekből mintát vesz, amelyet független laborral vizsgáltat be. Addig, amíg e vizsgálatok eredménye nem születik meg, zárolják az érintett gyártótól származó szénsavmentesvíz-készleteket.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Csúnya hónap jön: drágulásra, várakozásra készüljenek a magyar autósok
Egyre többen váltanak négyévszakosra, de nem mindegy, hogy milyet vásárolunk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.29-11.04
Országos

Lidl

10.29-11.04
Országos

Auchan

10.29-11.04
Országos

Tesco

10.29-11.04
Országos

Spar

10.29-11.04
Országos

Interspar

10.29-11.04
Országos

Praktiker

10.29-11.09
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó