7 °C Budapest

Na ne! Tényleg jön a fém ötszázas?

2015. augusztus 5. 15:04

Az ötforintosok egyelőre maradnak, a húszezreseket viszont már az idén elkezdi lecserélni a Jegybank. Az ötszázasok fémre történő cseréje pedig...

Tegnap írtunk arról, hiába nincs már önmagában vásárlóértéke, egyelőre mégsem tervezi a Jegybank az ötforintos érmék bevonását. Mint azt lapunk megkeresésére elmondták:

Egy darab 5 forintosért önmagában ugyan kevés dolgot lehet vásárolni, azonban a készpénzforgalmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság használja ezeket az érméket a készpénzes fizetések során. Tekintettel arra, hogy a lakosság használja az 5 forintos érméket, az nem csapódik ki úgy a forgalomból, mint 2008 előtt az - azóta már bevont - 1 és 2 Ft-os érmék, melyekből évente 100-150 millió darabbal nőtt a forgalomban lévő mennyiség. Az 5 forintosok forgalomból történő bevonását a Jegybank nem tervezi!

A Jegybank válasza ugyan egyértelmű, mindazonáltal mi kíváncsiak voltunk arra, olvasóink mennyire értenek egyet az MNB készpénzforgalmi tapasztalataival, szerintük mennyire van szükség az ötforintos érmékre. Kérdésünkre közel tízezer szavazat érkezett, a legtöbben pedig feleslegesnek tartják az ötforintos érméket, de sokan szeretnének eurót is.

Jön az új húszezres

Bár az ötforintos érmék bevonását nem tervezi az MNB, a papír húszezresek viszont már idén mennek a levesbe - legalábbis jelenlegi formájukban. A Pénzcentrum értesülései szerint ugyanis, hasonlóan a korábban megújult tízezres bankjegyekhez, várhatóan az idei év második felében a húszezresek is komoly ráncfelvarráson esnek majd át.

Korábbi tájékoztatásunknak megfelelően második félévben kerül sor a megújított 20 000 forintosok kibocsátásra, pontos ütemezéséről időben nyújt majd tájékoztatást az MNB

- válaszolta a jegybank a Bukszának.

A forgalomba hozatal pontos idejéről tehát nincs információ, nagy a valószínűsége azonban, hogy a tízezresnél alkalmazott forgatókönyvet követi majd a Jegybank. Mint ismert, az új tízezres bankjegyek tavaly szeptemberben debütáltak és az év utolsó hónapjában kerültek forgalomba. Cseréjük egyébként jól halad, júniusban már az összes tízezres 52 százalékát adták az új bankjegyek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

KATTINTS! Nyafognak a boltosok: mi a baj a húszezresekkel?

A bankjegyek cseréjére egyébként leginkább a hamisítások megelőzése érdekében van szükség, van olyan bankjegyünk ugyanis, amely közel két évtizede nem újult meg. Ezért a következő négy évben az MNB lecseréli az összes forgalomban lévő papír bankjegyet. A portrék és a hátoldali képek is megmaradnak, azonban az elterjedt hamisítási módszerek ellen hatékonyabban védő, címlet-specifikus biztonsági elemekkel látják majd el az új bankjegyeket.

A Jegybank a Bukszával közölte azt is, hogy majd az új húszezres kibocsátásával összhangban adnak tájékoztatást arról, hogy a húszezres után melyik bankjegy kerül sorra. Továbbá az elmúlt időszakban fereppent pletykák ellenére megerősítették,

nincs napirenden az ötszázas érmére történő cseréje!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem