2020. augusztus 15. szombat Mária

Most fillérekből bővítheted a lakásod: milliókat spórolhatsz ezzel a trükkel


A gyakori tévhittel ellentétben egy kicsi és sötét garzonban sem lehetetlen az elegáns stílus és a tágas tér kialakítása. Bármilyen méretű is a lakás, a legkritikusabb pont a nappali, hiszen az ember itt tölti a szabadidejének jelentős részét. Mutatunk néhány trükköt, amivel átépítés nélkül és minimális költséggel látványosan növelheted a szoba méretét.


Egy tágas és napfényes nappali berendezését nem igazán lehet elrontani, csak fantázia és persze pénz kérdése az egész. Nehezebb dolga van annak, akinek szűkös hellyel kell gazdálkodnia, főleg ha a helyiség kevésbé világos. Átépítés nélkül is bőven ki lehet hozni a legjobbat ezekből, csak jól kell megválasztani a bútorokat, a színeket és a lámpákat.

Többfunkciós és praktikus bútorok

Kezdjük a bútorokkal: nyilvánvalóan nem érdemes telezsúfolni egy amúgy is szűkös nappalit, de bőven lehet még ügyeskedni, hogy tágítsuk a teret.

Az egyik legfontosabb, hogy olyan bútordarabokat válassz, amelyek amellett, hogy jól mutatnak, praktikusak is: ilyenek a többfunkciós bútorok, például a dohányzóasztalként és tárolóeszközként is használható ládák

- tudta meg a Pénzcentrum a KIKA bútorlánctól.

Az ülőgarnitúra kiválasztásánál sem árt figyelni arra, hogy ne a fél nappalit elfoglaló bútordarab legyen, esetleg érdemes még olyan helytakarékos ülőalkalmatosságokat választani, mint a karfa nélküli székek, fotelek, kanapék. Szintén tértágító tulajdonságuk van az üvegasztaloknak, amelyek átlátszóságukkal szellősebbé teszik a teret.

Az elrendezésnél pedig alapszabály, hogy ne legyenek szorosan egymás mellett a bútorok, mert attól minden esetben zsúfoltnak tűnik a kis helyiség

- tette hozzá a bútorlánc képviselője.

Nem kell lemondani a kiegészítőkről

A kevesebb néha több - a mondás különösen igaz akkor, ha kis helyiségről van szó, de persze így sem kell lemondanod a lakásdekorálásról, csak megfontoltan kell csinálni.

A bútorok mellett kiegészítőkkel is sokat csalhatsz: például ha egy padlóig érő függönyt választasz, azzal növeled a belmagasság érzetét, de ugyanígy sokat számít, ha a függöny hosszabbik oldalára egy sötét szegélyt varratsz.

A magasfényű vagy tükrös felületek is segítik a térérzet növelését, hiszen szórják a fényt a szobában.

A padlóburkolatból érdemes egy helyiségen belül csak egyfélét használni, de térnövelés szempontjából a legjobb, ha az egész lakásban mindenhol egységes a padló. A nappalinál a laminált padló épp annyira jól beválhat, mint a szőnyeg, figyelj azonban arra, hogy a padló legalább egy árnyalattal sötétebb legyen, mint a falak, különben úgy érezheti az ember, hogy nem stabil a talaj a lába alatt. Érdemes a kiegészítőkért folyamatosan figyelni az áruházláncok kínálatát és az akciókat: a KIKA-nál például a május 13-14-i családi hétvége keretein belül minden termékre 13 százalék kedvezmény jár

Így színezz tágasra

A színekről és a mintákról is fontos beszélni a tér növelésével kapcsolatban. Köztudott, hogy a világos színek tágítják a teret, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden legyen fehér.

A tér optikai növelésére legalkalmasabb színek a fehér, a törtfehér, illetve a hideg és a világos, pasztelles színek, de elsősorban a zöld és a kék lágyabb árnyalatait javaslom a falakra

- mondta a Pénzcentrumnak Zai Viktória, a Poli-Farbe Kft. enteriőr-stylist szakértője, aki szerint alapszabály, hogy a mennyezet legyen világosabb, mint a falak, ezzel az egyszerű trükkel ugyanis nagyobbnak láttathatod a belmagasságot, hiszen a sötét plafon összenyomja a teret. A sötét és az élénk színek is ugyanúgy elférnek egy kis helyiségben, de csak kis mennyiségben és kis felületen.

A festékgyártó cég szakértője szerint kedvelt festési megoldás még a belmagasság növelésére a függőleges csíkozás, míg egy kisebb szoba növelésére a keresztbe csíkozás lehet megoldás.

Mindig kontrasztos színekben érdemes gondolkodni, legyen tehát egy világosabb és egy markánsabb szín. A színek kiválasztásánál pedig mindig ajánlott figyelni arra, hogy a színskálán kis méretben minden szín világosabbnak tűnik, mint a falon, nagy felületen.

Egy csillár biztosan nem elég

A fény szintén képes vizuálisan növelni egy helyiséget, ezért a fényforrások kiválasztásánál is érdemes odafigyelni néhány dologra. Az Elter Kft. lámpakereskedés szerint a nappali világításának megtervezésénél az a nagy kihívás, hogy egyszerre tegye alkalmassá helyet különböző tevékenységek végzésére (akár munka) és a pihenésre. Emiatt kiemelten fontos a több, variálható forrás használata, és azok helyének, irányának alapos átgondolása.

A szoba távoli pontjainak, falainak megvilágításával érheted el, hogy a fényforrások tágasabbnak érzékeltessék a helyiséget, tehát ilyenkor semmiképp sem elég a plafonon elhelyezett lámpa

- tette hozzá a szaküzlet képviselője. Minden méretű nappalinál igaz, hogy kényelmesebb, ha világítási szinteket alakítasz ki: törekedj a mennyezeti-, közepes- és alacsony világítás kialakítására.

Általános világításra használhatsz csillárt vagy mennyezetbe süllyesztett, a szobán körbefutó spotlámpa sort.

Állólámpával ki lehet alakítani egy olvasósarkot, de ha nincs elég hely, tedd közvetlenül az ülőgarnitúra mellé.

Közepes világítási szinten falba süllyesztett fakkokat helyezhetsz el, melyeket besüllyesztett lámpák világítanak meg. Utóbbi fali lámpákkal is létrehozható, melyre rengeteg típus kínálkozik, például képmegvilágító lámpák, különböző falikarok, vagy fel és le világító lámpák, melyek a falra meghatározott szögben, nagyon látványosan vetnek fényt.. Alacsony világítási szinten kis teljesítményű LED-del vagy LED-szalaggal hangulat- vagy éjszakai világítást alakíthatsz ki.

A tér növelésére persze általában az átépítés a leghatékonyabb megoldás, de ez amellett, hogy költséges, gyakran nem is kivitelezhető, épp ezért érdemes átgondolni, hogy a fenti tanácsok közül melyek megvalósíthatóak. Az ár biztosan nem lehet akadály, hiszen pár ezer forintos megoldásokról van szó. Egy tükör megvásárlása például kis költség, de ha jó helyre teszed, akár meg is duplázhatod vele a teret az adott helyiségben, de a függönyök, lámpák és bútorok sem jelentenek nagy kiadást, főleg ha jól időzíted a vásárlást, az áruházláncok mellett a szakboltok és kerskedők is folyamatos akciókkal várják a vásárlókat, köztük az Elter Kft. is.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.