2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Mit nekünk második hullám: töretlenül erősödik a magyar autópiac


Harmadik hónapja több autót állítottak forgalomba Magyarországon, mint 2018 azonos hónapjaiban. A Datahouse adatai szerint a tavalyi rekordév számait nem sikerül ugyan megugrani, de novemberben 6,7 százalékos volt a visszaesés 2019. 11. havához képest. Éves szinten viszont még mindig jelentős a deficit, de a grafikonon az is látható, hogy a tavaszra tervezett autóvásárlások egy része vélhetően őszre tolódott.

Novemberben 13 265 darab személygépjármű állt forgalomba Magyarországon a Datahouse gyorsjelentése szerint, amely hétfőn reggel jutott el a Pénzcentrumhoz. A piac szép lassan kilábalhat a járvány okozta megtorpanásból, novemberre 16,7 százalékkal túlszárnyaltuk a 2018. novemberi volument, ami 11 370 darab forgalomba helyezés volt.

A tavalyi rekordévtől 948 forgalomba helyezéssel (mintegy 6,7 százalékkal) maradt el az október, ami még jónak is mondható, tekintettel arra, hogy éves összesítésben a január-októberi számok 18,7 százalékkal, 26 450 darabbal maradnak el a tavalyi adatoktól. A lezárás láthatóan nem jött jól a hazai piacnak: tavasszal bezártak a kereskedések is, úgyhogy maximum a már leadott rendeléseket teljesítették az importőrök, illetve a céges ügyfelek is vásároltak. A diagramon is látszik, hogy áprilisban és májusban közel nulla volt a forgalomba helyezés.

2018-hoz képest 9,1 százalékos a visszaesés a Datahouse gyorsjelentése szerint: a két évvel ezelőtti adattól 11 599 forgalomba helyezéssel maradtunk el. Ezt decemberben vélhetően már nem lehet behozni, hiába a felszállóág.

Nem jó, de nem is tragikus

Ahogy a fenti csárton is látszik, a tendenciák folyamatosan javulnak, immáron harmadik hónapja sikerül túlszárnyalni a 2018-as számokat. Sőt, a szeptemberi görbén látszik, hogy abban a hónapban a tavalyi forgalomba helyezéseket is megugrottuk, mondjuk, ez azóta nem sikerült.

Autót vennél, de szűkös a keret? Válogass a benkok ajánlatai között a Pénzcentrum kalkulátorában!

A nyár amúgy is egy erős időszak az újautó-piacon, a 2020-as görbén viszont az látszik, hogy a tavaszra tervezett vásárlások jó része a lezárások miatt vélhetően őszre tolódott. Emellett az európai gyáraknak is újra fel kellett pörögnie, hiszen a kontinensen a járvány miatt szinte minden üzem hosszabb-rövidebb időre leállt.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked