Mit keres ez a füves csoki a CBA-ban: ettől tép majd be a gyerek?

2015. április 15. 11:31

Számos kérdést vet fel az a szójás, kakaós energiaszelet, amelyet egy budapesti CBA-ban találtunk. A termék ugyanis nemcsak a csomagolásával hívja fel magára a figyelmet, hanem valóban kenderszármazékot tartalmaz. Utánajártunk, hogy lehet ez.

Fontosnak tartjuk már az elején kiemelni, hogy senki sem fog betépni (higgyétek el, kipróbáltuk) az egyébként legálisan árusítható szójás szelettől; és bár mi a CBA-ban találtuk, minden bizonnyal más kiskereskedőknél, akár nemzetközi láncoknál is megtalálható a termék.

Egy budapesti CBA-ban vettük 169 forintért az alábbi galériában látható, "combo cannabis" fantázianevet viselő szójás kakaós energiaszeletet. Ahogy a bolti árcédulán, úgy a blokkon, sőt a csomagolás mintázatán (cannabis levelek) is egyértelmű utalás van arra, hogy a szelet kenderszármazékot tartalmaz. Ezt a csomagoláson feltüntetett összetevők is igazolják, amely szerint a termékben 6% kendermag van.

Kíváncsiak lettünk, lehet-e Magyarországon kiskereskedelmi forgalomban ilyen termék, ezért a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH) fordultunk. Érdeklődésünkre elmondták, Magyarország területén élelmiszert abban az esetben lehet forgalmazni, ha azt jogszerűen állították elő és a termék megfelel az élelmiszerekre vonatkozó Európai Uniós és nemzetközi jogszabályoknak.

Hazánk területén közel 9 ezer éve termesztenek - főként rostjáért, tehát nem táplálkozási céllal - kendert. Jelenleg a termesztését a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet szabályozza csakúgy, mint az ipari és az étkezési mák termesztését is

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága.

A rendelet többek között rögzíti, hogy szabadföldön, valamint fedett termesztő berendezésben kizárólag alacsony THC (tetrahidrocannabinol: egyes fajtákra jellemző pszichoaktív hatóanyag) tartalmú kender termeszthető. Alacsony THC tartalmú rost- és magkenderfajtának pedig az minősül, amelynek szabad THC tartalma, a növény meghatározott részeiben és érettségi állapottól függetlenül sem éri el a 0,2 százalékot. Amelyik növénynek 0,2 százalék felett van a THC tartalma, azt viszont tilos termeszteni.

A legális és a tiltott növényeket a NÉBIH a Nemzeti Fajtajegyzékben, az Európai Bizottság pedig a Közösségi Fajtajegyzékben rögzíti.

Fontos azt is tudni, hogy ezeknél a növényeknél a THC elsősorban a nőivarú növények virágjában található, illetve a virágot körülvevő leveleken. A kender magjából például étolajat is gyártanak, amely teljesen THC-mentes. Hasonlóképpen a mák magja sem tartalmaz alkaloidokat (például morfint), a mák növény is szabadon, de szigorúan ellenőrzötten termeszthető és a növénynek csak egy része (a gubó) tartalmaz kábító hatású anyagot.

Összefoglalva, a Cannabis megnevezés, illetve a kendermag tartalom önmagában még nem jelenti azt, hogy kábítószer hatású anyagot vagy összetevőt tartalmaz a kender-kivonattal dúsított termék, főként ha THC-mentessége garantált. Tehát a CBA-ban vásárolt termék is maximum erkölcsi aggályokat vethet fel egyesekben.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) egyébként létrehozott egy, az étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növényeket tartalmazó listát. A listára valamennyi olyan növény felkerült, amely étrend-kiegészítőben történő alkalmazásának, alkalmazhatóságának kérdése felmerült, de élelmiszerként (tekintettel arra, hogy az étrend-kiegészítő, élelmiszer) történő használata veszélyes lehet. Ebben a listában megtalálhatóak a kender növény egyes részei (hajtás, levél, virág) a kannabionid hatóanyaguk miatt, viszont ezek között a kender magja nem szerepel.

Welcome To Tijuana! Tequila, Sexo & Marihuana!

Az tehát egyértelmű, mi a helyzet a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésével, illetve az azokból készült termékek forgalmazásával az EU-n belül. Felmerül ugyanakkor a kérdés, milyen szabály vonatkozik azokra az import termékekre, amelyek az unión kívülről érkeznek?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nos, az Európai Unión kívüli, úgynevezett harmadik országból az unió területére élelmiszert behozni csak a hatályos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően lehet. Az állati eredetű összetevőt nem tartalmazó élelmiszer termékek behozatala a terméket kísérő kereskedelmi okiratokkal (számla, szállítólevél) történik, biztosítva az élelmiszer tételeinek megfeleltethetőségét, azonosíthatóságát, ezáltal a nyomonkövethetőségét.

Emellett biztosítani kell, hogy a behozott élelmiszerek legalább a EU-ban előállított élelmiszerek higiéniai szabványainak vagy azokkal egyenértékű szabványoknak megfeleljenek. A megfelelő kereskedelmi okiratokkal behozott élelmiszerek forgalomba hozatalt megelőző kötelező laboratóriumi vizsgálatát, engedélyeztetését jogszabály ugyanakkor nem írja elő.

Ennek ellenére a NÉBIH tapasztalatai szerint nem jellemző, hogy kiskereskedelmi láncok egy-egy termék forgalmazását megelőzően a hatóság véleményét kérik. Mint mondják,

a kereskedők tisztában vannak a vonatkozó jogszabályokkal, és a saját felelősségük súlyával is.
Néhány, az ügyfélszolgálaton keresztül érkező kérdés vonatkozott különféle termékek magyarországi forgalomba hozatalának lehetőségére, elsősorban magánszemélyek és kisebb vállalkozások részéről vagy éppen vállalkozás indításának tervezése kapcsán

- foglalta össze tapasztalatait az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem