13 °C Budapest

Milyen lehet az élet egy készpénzmentes országban?

2014. október 17. 06:06

Svédországban ötből négy fizetést már bankkártyával vagy elektronikusan hajtanak végre. Így Izrael mellett a skandináv állam lehet a világ első készpénzmentes társadalmainak egyike. Magyarországon viszont továbbra is legyőzhetetlen a készpénz.

Svédország és a többi skandináv állam világelsők a készpénzmentes fizetések tekintetében. Egy új tanulmány szerint

Svédországban ötből négy fizetés már elektronikusan vagy bankkártyával történik, és egy ember évente átlagosan 260 alkalommal fizetnek elektronikusan a skandináv államban.

Az olyan fizetési rendszerek, mint a Swish, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek például a mobiljuk segítségével azonnal átutalják egymásnak a pénzt, szinte szükségtelenné teszik az ATM-ek használatát - írja a The Local svéd hírportál.

A Swish például nem csak az egymás közötti kisebb-nagyobb összegek azonnali elutalását teszi lehetővé és könnyebbé, de akkor is sokkal kényelmesebb, amikor például egy étteremben a számla végösszegének szétosztásáról van szó. Nem kell sem a nagyobb címletekkel, sem az apróval bajlódni, ha valakinél nincs éppen meg a pontos összeg. Ezenfelül pedig már szinte mindenhol elfogadják a bankkártyákat, így a boltokban sincs szükség készpénzre. Sőt, már nemcsak az utcai zöldség-gyümölcsárusok fogadják el a kártyás fizetést, de még a hajléktalan-magazinokat árusító Situation Stockholm is. Ráadásul a tömegközlekedésben, az állami be- és kifizetéseknél, sőt, már egyes bankfiókokban sem lehet készpénzzel fizetni.

De nemcsak a skandináv országok járnak élen a készpénzmentesség terén, hanem Izrael is.

A közel-keleti államban tavaly már olyan munkacsoport alakult a kormányban, amely a gazdaság teljes készpénzmentesítéséért felel. Az országban felismerték, hogy a feketegazdaság kifehérítésének a készpénzmentesítés lehet az egyik legjobb eszköze. A készpénzt fokozatosan vezetik majd ki, első körben az alábbi intézkedéseket teszik:

  • A vállalkozások közötti készpénzes vagy csekkes tranzakciókat 7500 izraeli új sékelben (körülbelül 500 ezer forintban) korlátozzák azonnali hatállyal, később 5000 sékelre csökkentik ezt
  • A magánszemélyek fizetési tranzakcióit 15 ezer sékel alatt engedélyezik csak
  • Ezek megsértése bűncselekménynek minősül, és pénzbírság megfizetését vonja maga után

Tény viszont, hogy az európai országok többsége egyelőre még nem áll ilyen közel a készpénzmentességhez. Olaszországban például továbbra is a vásárlások háromnegyede készpénzzel történik. Magyarországon pedig évről-évre nő a lakosságnál tartott készpénz mennyisége, februárban már történelmi csúcsot ért el a forgalomban lévő készpénz aránya. (A drasztikus emelkedésnek számos oka lehet, például a február elsejével díjmentessé váló készpénzfelvétel, a tavaly bevezetett tranzakciós illeték jelentetett többletköltségek a bankhasználatban, valamint a betéti kamatok jelentős csökkenése.)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Pedig a készpénzhasználat igencsak költséges. Az MNB adatai szerint évente 309 milliárd forintjába kerül a társadalomnak, hogy a magyarok ennyi készpénzt használnak (az őrzésen, tároláson, szállításon vagy a hamisítás elleni védelmen keresztül). Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg 100 milliárddal is csökkenhetne. Ráadásul azzal is csak a saját számlánkat növeljük, amikor a sárga (és fehér) csekkjeinket a postán adjuk fel.

Ezenfelül egy bankjegy előállítási költsége 40-50 forint. Az MNB évente átlagosan 4,1 milliárd forintot költ ezek előállítására. Az MNB készpénzes műveletekhez kapcsolódó költségeinek legnagyobb részét (64%) a bankjegyek beszerzése teszi ki, utána az érmék beszerzése következik (31%). A pénztári műveletek, készpénz tárolása, feldolgozása és megsemmisítése 3,6 százalékát teszi ki a költségeknek. Aki készpénzben tartja a pénzét, az kamatbevételtől is elesik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem