Mikor kezdődnek a karácsony utáni akciók, leértékelések?

2016. december 26. 07:01

Akcióvadászok figyelem, holnap indulnak a téli leértékelések. Az adventi hetekben persze már sok helyen lehetett találkozni különböző mértékű akciókkal, az igazán jelentős árengedmények azonban még csak most következnek. Különösen érdemes figyelni a téli ruhákat, a lakberendezési holmikat és a műszaki cikkeket forgalmazó üzletek kínálatát.

Az elmúlt hetekben bármelyik bevásárlóközpontba is ment az ember, óriási tömeggel találkozhatott. A karácsony előtti vásárlási láz vélhetően még a tavalyit is túlszárnyalta. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint decemberben 90-95 milliárd forinttal többet költenek a magyarok ételre és italra, 85-90 milliárddal pedig ajándékokra, tartós fogyasztási cikkekre, mint az őszi hónapokban.

Elmondása szerint az év utolsó hónapjában 5-6 százalékkal növekedhet a kereslet a fent említett termékcsoportok iránt, és ez a 

tavaly decemberhez képes 50 milliárdos pluszköltést eredményezhet.

Januárban a korábbi évek trendjeihez hasonlóan vélhetően visszaesik majd a kereslet, viszont megindul a "csereidőszak", az igazán nagy akciók pedig akkor kezdődnek.

Az üzletek többsége már az elmúlt hetekben leértékelésekkel csalogatta a vásárlókat, a 20-40 százalékos akciók voltak a legelterjedtebbek. 

Az igazán nagy, karácsony utáni leárazások viszont még csak most kezdődnek, a két ünnep között és január elején indulnak el a nagy akciók. Ebben az időszakban rá is kényszerülnek a kereskedők, hogy erősen nyomott áron kínálják termékeiket. Muszáj olcsóbban adniuk az árut, ha szeretnének megszabadulni a készleteiktől.

Holnap már a plázák és a bevásárlóközpontok is nyitva lesznek a fővárosban és vidéken egyaránt. Akik szeretnének néhány olcsóbb ruhadarabhoz hozzájutni, vagy a szilveszteri bulira szereznének be egy szép szettet, azoknak mindenképp érdemes felkerekedni, és szétnézni az akciók között.

Ha viszont nem sürget a határidő (például a szilveszter), akkor érdemes lehet még várni egy kicsit, hiszen folyamatosan csökkennek majd az árak a következő hetekben.

Arra viszont figyelj, hogy csakúgy, mint a nagy kuponos napokon, a téli akcióknál is előfordulhat, hogy nem csak az idei kollekció darabjait kínálják, de akár a több éve raktáron tengődő ruhákat is kitehetik az eladótérbe. Ez persze azoknak nagyon jó lehet, akik két éve bánják, hogy nem vették meg azt a sárga pulcsit, hiszen még az is lehet, hogy a következő napokban újra belebotlik az akkor elszalasztott lehetőségbe.

A leárazások viszont nem csak a ruhákat érinti, előbb-utóbb a műszaki cikkek is erre a sorsra jutnak. Például idén ismét lehetnek majd áfamentes napok, amikor 20-25 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni a termékeket. Így, ha nem sürgős a vásárlás, érdemes várni még néhány hetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az akcióhullám már az online boltokat is elérte, sok helyen kedvezményes árakkal és ingyenes kiszállítással csalogatják a vevőket. Ha van egy konkrét termék, vagy üzlet, ahonnan szeretnél rendelni, érdemes ránézni a honlapjára/Facebook-oldalára, mert könnyen lehet, hogy belebotlasz egy-egy kedvezményes kuponkódba, amivel még olcsóbban juthatsz a kiszemelt áruhoz.

"Akciós terméket nem cserélünk"

Ne hagyd, hogy lerázzanak azzal a dumával, hogy akciós terméket nem cserélnek/váltanak vissza. Mivel pontosan ugyanazok a jogok illetnek meg, mintha nem leértékelt terméket vettél volna. Tehát a szavatosság és a jótállási jog teljesen független a termék vételárától. 

Ez alól csak egyetlen esetben lehet kivétel: ha azért volt leértékelve egy termék, mert az hibás volt, és ezt a vásárláskor el is mondták, hogy ez az árleszállítás oka. Ilyenkor nem lehet reklamálni.

Az is gyakran előfordul, hogy amikor hibás terméket javíttatnál, vagy kicserélnéd ugyanolyan árura, akkor inkább felajánlják - mert például nem érdemes javítani, vagy nincs több ugyanilyen termék raktáron -, hogy levásárolhatod az üzletben a hibás darab értékét. Ebben az esetben nem vagy köteles ezt az ajánlatot elfogadni, hanem ragaszkodhatsz a szavatossági és jótállási jogaidhoz. Ha úgy szeretnéd, vissza kell adniuk az árát. 

Vannak olyan termékek (pl. mobiltelefon), amelyeknél ha három munkanapon belül élsz a hibás termék miatti csereigényeddel, akkor a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy inkább javítja az árut csere helyett, mert így nincs többletköltség. 

Ne félj élni a lehetőségeiddel és merd érvényesíteni a jogaidat!

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm