Miért ilyen drága a lángos: mennyit keresnek rajta?

2015. augusztus 26. 13:30

A lángosárak boncolgatásába fogott az Index. Kíváncsiak voltak, mi kerül 300-700 forintba egy látszólag egyszerű, lisztből-vízből álló terméken.

Soknak tűnik 300 és 700 forint közötti lángosár, amikor alapvetően egy vízből és lisztből meg kis sajtból álló termékről van szó., és a lángos csak egy ugyanolyan lehúzás, mint a 200 forintos fagyi. De ahogy a fagyiról is kiderült, hogy igazából nagyjából annyiért is kell eladni, amennyiért adják, a lángosban is több van, mint liszt, víz meg olaj.

Ezen a nyáron Magyarországon egy sima, fokhagymás olajjal megkent lángos is 350-500 forintba kerül, a sajt és tejföl ezen dob még 100-150, néhol 200 forintot. Aztán persze jönnek az extra feltétek, a német turistáknak szánt bolognais meg nutellás vagy a pesti hipszterekre szabott rukkolás, sült paprikás, akármilyenes. Ezek már pont annyival lesznek drágábbak, mint amennyivel a rukkola, a kecskesajt vagy akármilyen más feltétinnováció drágább, mint a sajt meg a tejföl. De mennyi pénz jön ebből, és mennyi pénz megy bele?

A legtöbb pénz a gépekben van

Ahogy a fagylaltosoknál, úgy a lángossütőknél is a legtöbb pénz a gépekben van, ezek jelentenek nagy befektetést, amit aztán egyenként kell visszaszedni az eladott termékkel.

Mezősi Tamás, a Kazinczy utcai Karavánban lévő lángosos üzemeltetője azt mondta a lapnak, hogy egy lángossütő konyha kialakítása nagyjából 3 millió forintba kerül. Amilyen egyszerűnek tűnik egy lángos, annyira sok gép kell ahhoz, hogy egy elkészüljön. Kell hozzá:

  • dagasztógép 250-300 ezer forintért;
  • egy-két sütő, darabja úgy 100 ezer;
  • két-három hűtő, a feltétek változatosságától függően, szintén úgy 100 ezer forintért;
  • egy elszívó, hogy ne fulladjon meg a lángosos és a vendég az olajszagtól, 180-200 ezer forint;
  • pénztárgép 180 ezerért;
  • és még csöpögtetők, mosogatók, kézmosó, rozsdamentes acél pult, egyéb eszközök, hőálló kesztyűk, zárható tisztítószer-raktár, stb.

Ha a gépeink megvannak, akkor mehetünk mindenféle engedélyekért az ÁNTSZ-hez, Nébihhez, tűzoltósághoz, és fizethetünk tűzvédelmi és munkavédelmi oktatásért, csinálhatunk tűzvédelmi tervet, stb. Ezek még 100 ezer forintot levesznek a leendő lángosos számlájáról. Ezekkel a költségekkel együtt jön ki nagyjából a 3 millió forint, és ekkor még nem sült ki egy lángos sem.

És nem is vettünk fel senkit, aki majd megcsinálja és eladja a lángost, ha csak nem mi akarjuk ezt csinálni. Egy jó helyen lévő, jól pörgő lángososnál 800-1100 forintos órabért lehet keresni Mezősi szerint, így egyéb munkaerőköltségekkel együtt a bevétel 30-35 százaléka megy a dolgozókra.

Jöhet a lángos

Ha már vannak gépeink, vannak dolgozók meg engedélyek, akkor már nem sok dolog kell ahhoz, hogy legyen lángosunk, csak

  • liszt
  • víz
  • és olaj.

Meg persze élesztő, meg egy kis só és cukor.  A legtöbb helyen a fenti pár dolog az alapanyag, ami alapvetően nem túl drága: egy kiló liszt úgy 100 forint, a víz meg a csapból jön. Aztán kell még rá sajt és tejföl, ami már egy kicsit költségesebb, illetve ezzel már lehet ügyeskedni: az igényesek nem a legolcsóbb ömlesztett trappistautánzatot teszik a lángosra (aminek úgy 800-900 forint kilója), hanem gaudát vagy valami jobb minőségű sajtot, ami már inkább 1100 forint/kiló körül van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Így összességében egy lángosnál az alapanyag költsége a bevétel nagyjából negyedét viszi el, ami amúgy egész jó, ha azt a vendéglátós ökölszabályt vesszük figyelembe, hogy egy étel beszerzési ára ne legyen több, mint az eladott étel 20-40 százaléka.

Kell még olaj vagy pálmazsír, amiben kisül a lángos, ez utóbbi a szakértők szerint kicsit jobb, mert magasabb fokon sem ég meg benne a lángos. Ebből 800 forintba kerül egy liter, és havonta kell vagy 150 ezer forintnyi. És nagyjából ugyanennyi gáz, amivel felfűtjük a pálmazsírt.

Ha már forró az olaj, és mehet bele a lángos, arra a tejföl és a sajt, akkor nézzük meg, mennyi lesz belőle

a nyereség: nagyjából 10 százalék, vagyis egy 400 forintos lángosból 40 forint. Egy lángos minden 100 forintjából 25 elmegy az alapanyagokra, 30-35 a dolgozókra, kb 21 forint az áfa, a maradék meg elmegy rezsire, a bérleti díjra, a könyvelőre, egyéb költségekre.

És ez a 10 százalék mire elég? Ha valaki egy jó helyen napi pár száz lángost el tud adni, akkor Mezősi szerint egy családi cég, ahol papa-mama-gyerek dolgozik, tud csinálni pár millió forint profitot egy szezonban, annyit, hogy tisztesen megéljenek belőle. De szerinte senki nem ebből fog meggazdagodni, az majdnem biztos.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm