2017. március 25. szombat Irén, Írisz
Hírek » Vásárlás

Mi ez a januári roham? Sorra fosztják ki a magyar boltokat

Az újévi fogadalmakat azért tesszük, hogy valamilyen módon egy kicsit jobbá formáljuk az életünket, boldogabbak legyünk a mindennapokban. Ilyenkor ritkán jut eszünkbe, hogy a fogadalmainknak valójában komoly gazdasági hatásai is vannak.

Több internetes felmérés is azt az eredményt mutatja, hogy az újévi fogadalmak top tízes listáján szerepel a "lefogyok", "többet fogok mozogni", "egészségesebben fogok étkezni". Azt viszont csak kevesekben tudatosul, hogy valójában ezeknek az újévi fogadalmaknak milyen gazdasági hatásuk van. Mert, ha nem is tartanak ki a fogadalmak egész évre, a januári (főleg az első két hetében) keresletet alapvetően meghatározzák. Ez pedig már a legegyszerűbb és leghétköznapibb vásárlásokban is megmutatkozik.

Az egyik legszembetűnőbb változás: az év első hetében esténként több szupermarketben is teljesen üres a salátás pult - ilyen látvány év közben szinte sosem fogadja a vásárlót. Alaposan megcsappant a zöldség és gyümölcs kínált is estére. A boltban sétálva jól látható, hogy 

elfogytak a teljes kiőrlésű pékáruk, kiürült a zöldséges stand, alig találni sovány húst, és erősen hiányos a bio- és a light termékek kínálata is.

Az üzlet dolgozói pedig rohangálnak a raktárba, hogy ismét feltöltsék a foghíjas polcokat, mígnem egyikük alig néhány csomag köles golyóval a kezében tér vissza: "nincs több, ennyi, most mindenkinek ezek kellettek". Ezzel meg is erősíti azt a "gyanút", hogy valóban átlagosnál jóval többet vásárolnak most ilyen termékeket, mint általában.

A szupermarkettől nem messze lévő reformüzletben sem gyakori, hogy ekkora sor kígyózzon a kasszáknál. A polcokon is látszódnak a nagy roham nyomai. És ez még csak az élelmiszer-vásárlás. 

Mert sportolni jó!

Akik egész évben lelkes konditerembe-járók is megdöbbenve lépnek be a zsúfolt fitnesztermekbe az év első hetén, de még az uszodák és a futópályák is megtelnek ebben az időszakban. Akik az újévi fogadalmuk miatt merészkednek le a kondi terembe, vagy látogatnak el egy csoportos órára, kezdetben inkább napi jegyet vesznek. A nagyon elszántak viszont inkább a bérletre ruháznak be, azzal a megfontolással, hogy hátha ez majd még jobban motiválni fogja őket abban, hogy hetente több alkalommal is elmenjenek edzeni. Ők azok, akik sziklaszilárd elhatározásokkal vágnak bele az új évbe. 

A felmérések viszont azt mutatják, hogy az "újévi kondizóknak" csak alig 5 százaléka tudja egész évben tartani a fogadalmát, tehát 95 százalékuk év közben bedobja a törölközőt. A Bristol Egyetem kutatása szerint,

akik újévi fogadalmat tesznek, azoknak 88 százaléka elbukik, többségük már az első néhány héten.

Mindezt annak ellenére, hogy az "elbukottak" több, mint fele (52 százalék) a fogadalomtétel pillanatában teljesen biztos volt benne, hogy kitart az elhatározása mellett.

No de vissza a fogadalmakhoz. Az élelmiszer-fogyasztás és a sportszolgáltatások mellett, még számos termékcsoport esetében élénkül a kereslet az év elején. A sportoláshoz gyakran úgy csinálunk kedvet magunkhoz, hogy néhány szükséges - vagy általunk annak vélt - eszközt, vagy ruházatot beszerzünk. Futócipőt, jógamatracot, speciális ruházatot, amiben kényelmesebb az edzés. Erre persze fel vannak készülve a sportboltok is, sőt, még rá is segítenek arra, hogy legyen kedvünk vásárolni, és nagy leárazásokat hirdetnek, tehát valóban megéri ilyenkor beszerezni a szükséges dolgokat.

Az egészséges életmód oltárán sokan megpróbálják feláldozni káros szenvedélyüket is. (Sajnos inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel.) Ezért az újév valószínűleg nem tesz jót a dohányboltoknak. Sokan megfogadják, hogy egészségesebben élnek, és leteszik a cigit. A dohányboltokban tapasztalható kisebb visszaesés viszont legfeljebb néhány napig tart csak, általában sajnos a függőség felülkerekedik az akaraton, és a dohányosoknak csak igen kis százaléka tud valóban leszokni.

Nem túl szívmelengető a felvázolt kép, a felmérések és statisztikák viszont ezt támasztják alá. Ugyanakkor még mindig ott van az az öt százalék, akik valóban nagy változásokat visznek véghez az életükben, és kitartanak az elhatározásaik mellett egész évben. Abba az öt százalékba, pedig bárki beletartozhat, ha elég elszánt és kitartó.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Megtudtuk, melyik autómárkával spórolhatjuk a legtöbbet: íme a lista
Milliókba kerülhet, ha drágább autót választasz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Egyre nagyobb divat színházba járni

A KSH adati alapján 2010 óta megállás nélkül emelkedik a színházi látogatók száma Magyarországon. 2015-ben már csaknem 6,7 millióan néztek meg valamilyen színházi előadást.  
 

Itt a tuti trükk: így lesz puha a kiszáradt sarkad

A lábápolás sarkalatos kérdése a megkeményedett sarkak kezelése. Sokan reszelik, testápolóval kenik, a tuti módszer viszont nem ez. Ha a más módszerek helyett inkább hajbalzsamot kensz a sarkadra...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Tesco

03.23-03.29
Országos

  Ajánlatunk