17 °C Budapest

Mi vagyunk a veszélylista tetején! Így védd meg magad az online tolvajoktól

2016. december 17. 17:31

Az okoseszközök robbanásszerű terjedése nem csupán óriási lehetőségeket, de hatalmas biztonsági réseket is rejt. Mindeközben úgy tűnik, hogy a magyar átlagfelhasználó még a hagyományos webböngészés és webes vásárlás során sem eléggé tudatos a biztonság terén.

A KSH 2015-ös jelentése szerint a hazai internetezők 39 százaléka szembesült már valamilyen biztonsági problémával weben, ez uniós szinten a második legmagasabb arány. Vírusfertőzés, személyes adatokkal való visszaélés, pénzügyi csalás vezeti a magyar veszélylistát. Pedig érdemes figyelni a biztonságra, hiszen a rendszeres internetezők 46 százaléka döntően az interneten keresztül intézi a pénzügyeit, ezért fokozott veszélynek van kitéve a számítógépes bűnözés miatt. 

A védekezési módok közül a legtöbben (57%) a vírusirtó telepítését említették, sokan nem nyitják meg az ismeretlen címről érkező e-maileket (36%) és vannak, akik a "saját számítógép" használatában bíznak (35%). Azonban a meglátogatott weboldalak biztonságára alig figyelünk, pedig a karácsonyi vásárlások egy jelenetős része már a weben zajlik.

A karácsony minden évben új webes vásárlási csúcsot hoz. Ezért is érdemes felhívni a figyelmet a vásárlót védő, a weboldal és a felhasználó között kommunikációt titkosító SSL-tanúsítványra, amelyet egy zártlakat-ikon jelöl a böngésző webcím előtti mezőjében. Ha ilyen ikon nincs a böngésző menüben, akkor nagy a kockázat bármilyen személyes-, pénzügyi- vagy bankkártyaadat megadásakor" 

- mondta el Almási János a titkosítással és internetbiztonsággal foglalkozó NetLock szakértője.

Még nagyobb a veszély az okoseszközök terén

A tapasztalat azt mutatja, hogy még kevésbé vagyunk biztonságtudatosak az okoseszközökön terén, aminek oka lehet a fejlődés elképesztő sebessége is. Az Internet of Things (IoT), vagyis az egymással és a felhasználóval a weben kommunikáló eszközök terén hatalmas ugrás előtt áll a világ. Az eszközök védelme és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása pedig éppen olyan kritikus a biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere. Egy ügyes támadó pedig számos módon hozzáférhet az adatainkhoz a csatlakoztatott eszközön keresztül. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már egy internethez kapcsolt kávéfőző vagy egy babamonitor is gyenge pont lehet, ha elég titkosítás nélküli információt küldött egy hackernek ahhoz, hogy az kiderítse a jelszót a wifihálózathoz, vagy segítse őt távolról bekapcsolni az okostévénk, bébimonitorunk kameráját.

Ugyanígy kritikus kérdés lehet a hangvezérlésre alkalmas eszközök például tévék esetében az, hogy az eszköz folyamatosan rögzíti a közelben zajló beszélgetéseket. Az így rögzített hanganyagok adatvédelmi szempontból is igen kockázatosak lehetnek. 

"Távolról sincs szó arról, hogy az okoseszközök egyáltalán nem biztonságosak, természetesen a nagy gyártók folyamatosan frissítik és védik ezeket az eszközöket. Azonban tény, hogy minél több ponton csatlakozunk az internetre, annál több rést hagyhatunk a biztonsági rendszereken. Ezért az intelligens eszközök vásárlása esetén érdemes tudatosan ügyelni minderre. Ajánlott a szakembereknél vagy a szaksajtóban tájékozódni az adott termék sebezhetőségéről, esetleg kiforrottabb, már több szoftverfrissítést megélt vagy egyéb biztonsági garanciát ajánló gyártó termékét vásárolni" - mondta Almási.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm