15 °C Budapest

Mi történik az ingatlanpiaccal a járvány alatt? Venni és eladni sem egyszerű

2020. április 11. 19:59

Bár az elmúlt hetek tapasztalatai alapján jelentősen visszaesett az adásvételek száma a hazai ingatlanpiacon, és az előttünk álló pár hónapban sem várható növekedés, a piac mégsem állt le teljesen. Kisebb számban ugyan, de vannak érdeklődők és vásárlók, az adásvételek lebonyolítása azonban a járvány hatására sok tekintetben megváltozott. Hogy pontosan mik ezek a változások, arról a legnagyobb hazai ingatlanhálózatokat kérdezte a Portfolio.

OTP Ingatlanpont

A jelenlegi helyzetben kivárás jellemző az ingatlanpiacon, a legtöbben, ha tehetik, elhalasztják az adásvételt, így igénynövekedés az utóbbi hetekben nem jelentkezett. Korai lenne még levonni következtetéseket arra vonatkozóan, hogy mennyire változik meg az ingatlanpiacon az online értékesítési eszközök, például videós ingatlanbemutatás iránti igény, de azt tapasztaljuk, hogy az ügyfeleink üdvözlik a személyes egyeztetéseket kiváltó online megoldásainkat.

Különösen igaz ez a folyamatban lévő ügyletek zárásánál, miután a KAPCSOLATIPONT nevű online ügyfélfiókunkban lehetőség van a vételi ajánlatok megtételére, elfogadására vagy elutasítására, ellenajánlatok küldésére, valamint az ingatlantanácsadóval való egyeztetésre egyaránt.

Az online ügyintézés lehetőségei között az ingatlanfinanszírozási lehetőségek egyablakos biztosítását látjuk még kiemelten fontosnak. A jelenlegi helyzetben azon dolgozunk, hogy az online ügyfélfiókunkat minél egyszerűbben elérhetővé és aktiválhatóbbá tegyük. Hozzá kell tennünk, hogy úgy gondoljuk, az online fejlesztések ellenére az ingatlantanácsadók szerepe nem csökken, ugyanis ők továbbra is elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a vevőket előszűrjék, és csak a valódi vásárlási szándékkal és képességgel rendelkező ügyfeleket közvetítsék - akár egy online felületen - a megbízók felé - mondta el Hartlieb Balázs, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

Otthon Centrum

A koronavírus okozta járvány jelenleg a budapesti ingatlanpiacon érzékelteti leginkább hatását. Míg a fővárosban az elmúlt héten lassult a piac, addig vidéken ezt a lassulást nem érzékelte az Otthon Centrum hálózata. Az viszont tény, hogy a járvány megfékezésének érdekében bevezetett intézkedések, illetve az emberek által vállalt önkéntes karantén mind a személyes kapcsolattartás háttérbeszorulását eredményezi.

Az tapasztalható, hogy akinek nem sürgős most eladnia vagy venni az kivár.

Erre többek között az is magyarázat, hogy a megvásárolt ingatlannal a legtöbben hosszútávra terveznek, így még ha igénybe is veszik az ügyfelek az online felületeken rendelkezésre álló lehetőségeket, a döntés meghozatala előtt mindenki szorgalmazza a személyes megtekintést.

Jelenleg kollégáink az ingatlanok előszűrésével, valamint az Otthon Centrum adatbázisában megtalálható 3D ingatlansétával, illetve az ingatlanról készült (drón) videóval segítik az érdeklődő ügyfeleket. Ugyanakkor online ajánlattételre, online adásvételi szerződés előkészítésére, valamint online hiteltanácsadásra is van lehetősége klienseinknek. Úgy tapasztaljuk, hogy a személyes kiszolgálásra, telefonos és online kapcsolattartásra továbbra is van igény ügyfeleink részéről.

Duna House

Az ingatlanközvetítői szakma a megváltozott ingatlanpiaci helyzetre több módon tud reagálni. Egyrészt az üzletmenet átalakítása és online térbe való terelése mellett a technológiai újítások is elengedhetetlenül szükségesek azért, hogy életben lehessen tartani a piacot - mondta el Benedikt Károly, a Duna House Marketing és PR vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az üzletmenet folytonosságában és elektronikus útra terelésében a közvetítők felkutatják és előkészítik azokat a folyamatokat, lehetőségeket amelyek egy-egy sikeres tranzakcióhoz elengedhetetlenül szükségesek. A Duna House értékesítői is online megbízáskötéssel, azonnali online ügyvédi segítséggel és sok esetben gyorsabb hivatali ügyintézéssel tudnak segíteni.

Az üzletmenet biztosítása azonban nem mehet a technológiai újítások és fejlesztések nélkül. Ezek javarészt már régóta elérhetőek az értékesítői palettán, azonban az elmúlt hetekben felértékelődött a használatuk. Cégünk ingatlanportálja már több éve meg tudja jeleníteni a 3D eljárásokkal készül fotókat és ingatlanbejárásokat, azonban az elmúlt hetekben ezeknek a száma érezhetően megnövekedett, hiszen az értékesítők készülve a korlátozott lehetőségre a lehető legszélesebb módon szeretnék bemutatni a kínálatukban lévő ingatlanokat a lehetséges vevőknek.

A saját géppel rendelkezők 360 fokos képeket tudnak készíteni, míg mások a videókészítéssel vagy 3D bejárással tudták szélesíteni az ingatlanbemutatás lehetőségét. A személyes jelenlétet és mutatást szintén online technológiákkal helyettesítik az értékesítők és 3 szereplős videókonferenciák keretében mutatnak be egy-egy ingatlant, amely után a vételi folyamat is elindítható - tette hozzá.

Fejlesztői változások

A járvány nemcsak a közvetítőket, de a lakásfejlesztők eladásait is átalakítja. A Metrodom például mostantól nemcsak telefonon vagy e-mailben, hanem online videóhívással is az ügyfelek rendelkezésére áll, valamint a szerződéskötéskor a távazonosítás gyakorlatát, illetve a szerződéskötés menetét a vonatkozó jogszabályi előírásokkal és a Magyar Ügyvédi Kamara által közzétett tájékoztatással összhangban alakították ki.

A Biggeorge Property pedig ügyfelei számára bevezeti a virtuális prezentáció lehetőségét, vigyázva ezzel ügyfeleik és munkatársaik biztonságára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem