2021. március 1. hétfő Albin

Mi folyik a boltokban? Több élelmiszert, kevesebb gyógyszert vesznek a magyarok


2020 augusztusa óta minden hónapot mínuszban zárt a boltos világ a statisztika szerint, a január sem indult fényesen. De a február első hetét is magában foglaló mérleg már 1-2%-os növekedést sejtet a boltos világban. A heti monitoros statisztika szerint ugyanis a január 8 - február 5 közötti hetekben meglódult a boltos vásárlás, a korábbiakhoz képest biztosan.

Úgy is tűnhet, hogy a vásárlók a nyitás illatát érzik, pedig a járványügyesek szerint elindult a harmadik járványhullám. De a fizuemelések is megérkezhettek február elején, és ha a hóvirág még nem, de a pénztárcák kinyíltak, nagyobbra, mint eddig. 3%-ot ugrott a boltos költekezés, ilyen már régen volt - írja a blokkk.com. Az online kasszaadatok 3%-os növekedése a drágulással és a webáruházakkal együtt (előbbi le, utóbbi felfelé húzza a teljes boltos mérleget) ebben az időszakban 1-2%-os emelkedést jelent,a megvásárolt árumennyiséget (volument) is nézve.

Nyilván szerepet játszhatott ebben a családi kasszákban február elején elkönyvelt fizetésemelés (ahol volt) és a 13. havi nyugdíj eleje (negyede) is. (Bár a nyugdíj csak a statisztikai időszak után érkezett, de lehetett egy kicsit előlegezni is a költekezésben, ha futotta rá.)
Tudott dolog, hogy a boltos költekezésben sokat számít a vásárló hangulata, a fogyasztói bizalom is. A november óta otthonukba zárt vásárlók előtt felcsillanhatott a reménysugár, hogy a bezártság enyhülhet, hiszen megpendítették ennek lehetőségeit, mikéntjeit is, politikai berkekben. Így a háziasszonyok akár nagyobb bátorsággal is róhatták a sorokat a bevásárlólistákon.

A statisztika szerint az élelmiszerek piacai hozták a 3% körüli növekedést, ami nem marad el sem 2020-as, sem a járvány előtti időszaktól. Az üzemanyag vásárlás most már alig esett a korábbi hónapok méretes zuhanásait követően. A különféle iparcikkek körében pedig némileg kisebb volt a visszaesés, mint korábban, igaz, csak nagyon kicsit, de az irányzat, a fagyos vásárlási kedv lassú engedése kiolvasható az adatokból. Az influenza járvány elmaradt, ezért gyógyszerből kevesebbet vásároltunk.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked