11 °C Budapest

Mi ez a furcsa jel a magyar boltokban? Leleplezzük a titkot

Pénzcentrum
2016. február 17. 12:11

Nap mint nap találkozhatunk a boltban bizonyos termékeken egy furcsa ovális jelöléssel. Mégis kevesen tudják mit is jelentenek pontosan a három sorban elhelyezkedő betűk és számok, pedig sok információval segíthetnek minket a vásárlás során.

A boltban az állati eredetű élelmiszerek csomagolásán, vagy magán a nyers hús bőrén láthatunk egy ovális pecsétet, amiben számok és betűk helyezkednek el. Azt azonban kevesen tudják, hogy ebből milyen adatok olvashatóak ki.

Ovális jelöléssel az állati eredetű élelmiszerelőállító létesítmények rendelkeznek, melyeket a létesítmény helye szerinti illetékes hatóság engedélyez egy engedélyezési eljárás során

- válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Az Európai Uniós rendelet szerint a tagállamokban működő állati eredetű élelmiszerelőállítók esetében ez a jelölés három sorból áll. Az ilyen létesítményeknek meg kell felelniük egyrészt az általános minden élelmiszeripari vállalkozással szemben elvárt (pl. műszaki, higiéniai) feltételeknek és az adott tevékenységre vonatkozó különleges (pl. hőmérséklet) feltételeknek is.

  • A felső harmadban az ország ISO kódja látható. Azok a termékek, amelyeket hazai élelmiszerelőállítókban gyártottak azokon az ovális jelölés felső harmadában HU szerepel.
  • Középen a létesítmény engedélyszáma olvasható. Ebből tudhatjuk meg azt, hogy esetleg egy kevésbé márkás termék mondjuk ugyanabban a gyárban készült, mint az azt helyettesítő márkás és drágább termék.
  • Az alsó harmadban pedig az Európai Közösség rövidítését láthatjuk.

Nem mindegy, hol találod

Ha ezt a jelet egy nyers termék felületén (pl. húsvét sonkán) találjuk, akkor azt állategészségügyi jelölésnek nevezik, a pecsét engedélyezett élelmiszerszínezékből készül és egy-egy állati testre annyi kerül fel belőle, ahány darabra bontják. A bélyegzőből tudhatjuk, hogy az állati test átesett a hatósági állatorvos által végzett vizsgálaton és fogyasztásra alkalmas - olvasható a NÉBIH Szupermenta oldalán.

Abban esetben, ha ezt jelet a termék csomagolásán látjuk, akkor azt azonosító jelölésnek nevezik. Ezt azonban csak az állati eredetű élelmiszerek csomagolásán vagy a hozzájuk rögzített címkén keressük. Ilyen termék lehet például a vaj, a tej vagy épp a májkrém.

Miért fontos?

Azokról a termékekről, amelyeken látjuk ezt a jelölést, azokról tudhatjuk, hogy engedélyezett és az élelmiszerbiztonsági hatóság által fokozottan ellenőrzött létesítményben állították elő. Érdemes tudunk róla, hogy amennyiben az az EU területén lévő létesítményben helyezik fel ez azonosító jelölést, akkor ovális alakú, mérte viszont változhat. De lényeges szempont, hogy jól olvasható legyen és ne lehessen letörölni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előfordulhat olyan állati eredetű termék, amin nincs pecsét?

Összetett élelmiszer esetén, amelyik tartalmaz növényi és állati eredetű alapanyagot is, abban az esetben nem mindig találunk ovális jelölést a terméken.

Ennek az az oka, hogy a jogszabály úgy rendelkezik, hogy ha növényi vagy feldolgozott (pl. hőkezelésen átesett húst, mint főtt sonka) alapanyagot használnak fel a termékhez nem kötelező az ovális jelölés.

- tette hozzá válaszában a NÉBIH.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem