2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Mézbotrány: ezért válaszd a hazait a külföldi helyett


Botrányossá vált az idén a hazai és az európai mézpiac, mert kiderült, hogy a minőségi termékekhez olcsó és sokszor hamisításgyanús kínai importmézeket kevernek. Emiatt még inkább felértékelődik annak jelentősége, hogy a magyar fogyasztók minőségi hazai mézeket vegyenek - írja az Agrárszektor.hu.


Rendszeresek voltak a tiltakozások az elmúlt hónapokban a kínai ipari méz behozatala ellen. A kínai méz mellett szól ugyan, hogy nagyobb hasznot érhetnek el rajta a kereskedők, de fogyasztói előnnyel nem nagyon bírnak. A hazai vélemények és a laboratóriumi vizsgálati eredmények ráadásul sok esetben rávilágítottak arra, hogy hamisítványokról van szó. Ezért fogyasztói szempontból az nyújthat nagyobb biztonságot, ha magyar mézet veszünk.

Miért éri meg magyar mézet vásárolni?

1. Olcsóbb

Közvetlenül a termelőtől vásárolt méz olcsóbb, mint amennyiért a hipermarketek kínálják, hiszen nincs a termelő és a fogyasztó közé beékelődő kereskedő, feldolgozó és egyéb szereplő. Továbbá az őstermelők nem ÁFA alanyok, így ők eleve árelőnnyel indulnak a piacokon.

2. Többet kapunk egy üvegben

A termelők egy része által használt és az OMME által gyártott üvegbe egy kilogramm méz kerül, míg az áruházakban kaphatóakba általában csak 0,8-0,9 kilogramm.

3. Egészséges és igazi

A magyar termelői méz igazi méz. Manapság felháborodást kelt a Kínából tonnaszámra érkező mézhamisítvány az EU egész területén. A Kínában "gyártott" méz nem sok méhet látott, ipari körülmények között az ember állítja elő, így pont azok az értékes anyagok hiányoznak belőle, amelyek miatt az ember a mézet eszi, mint amilyen az eredeti, természetes, egyenesen a kaptárból származó magyar minőségi méz.

4. Antibiotikum-mentes

Nálunk jóval szigorúbbak az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szabályok. Míg a legtöbb országban engedélyezik az antibiotikumok használatát a méhészetekben, hazánkban ez szigorúan tilos, így a magyar méz nem tartalmaz az egészségre káros antibiotikumokat, illetve azok maradványait.

5. Sokszínű és különleges

Többféléből is választhatunk. A termelőknél különböző, a boltokban egyébként nem kapható fajtamézeket is vásárolhatunk. Hazánkban több mint 800 fajta növényt látogatnak a méhek nektár vagy virágporforrás miatt, így mindenki megtalálhatja a számára legfinomabb mézet. Igazi különlegességeink is vannak, ilyen például a selyemfűméz, hiszen ez a vaddohányként is ismert növény kizárólag hazánkban terjedt el olyan mértékben, hogy a méhek számára önálló méhlegelőt biztosíthasson. A selyemfűméz különleges aromáját mindenkinek érdemes kipróbálni.

6. Hungarikum

2014-ben hungarikum lett a magyar akácméz, mely méltán világhírű. Magyarország a méztermeléshez kiváló klimatikus adottságokkal rendelkezik, mézünk olyan jó minőségű, hogy javítómézként használják, tehát a rosszabb minőségű, külföldről származó mézeket "javítják fel" vele.

7. Magyar családokat támogatunk

Ha magyar mézet veszünk, magyar termelőket segítünk vele, hozzájárulva ezzel megélhetésükhöz. Az így elköltött pénz tovább marad a magyar gazdaságban, és nem egyenesen valamelyik multihoz kerül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos