2021. február 25. csütörtök Géza

Mellékesre hajtasz? Óvatosan, százezres is lehet a bírság


Közeledik a jó idő, ilyenkor pedig egyre több árussal találkozhatunk az utcákon vagy épp az aluljárókban. A fővárosban a legtöbben talán használt könyveket próbálnak eladni, ezért most annak jártunk utána, hogy ehhez milyen engedélyekre van szükség, és azt is megnéztük mekkora bírságot kaphat, aki jogtalanul árusít.


A jó idő beköszöntével rengeteg utcai árusba botlik az, aki a főváros utcáin jár kel. Sokan a használt könyvek eladásával próbálkoznak, aminek darabjáért általában pár száz forintot kérnek el, de persze egyáltalán nem mindegy, hogy milyen könyvről van szó. Bár azt gondolhatjuk, hogy ez nem szabályos, pedig

a könyvek közterületen való értékesítését a jogszabály lehetővé teszi.

Mennyit lehet ezzel keresni?

A használt könyvek felvásárlási ára több mindentől függ, leginkább persze a könyvek állapotától, de az is nagyon fontos, hogy mikori kiadásról van szó. A 15 évnél régebbi darabokat már szinte semmilyen antikváriumba nem veszik be. De a fiatalabb és jobb állapotban lévő könyvek olyan 100 - 300 forintért szerezhetőek be a tulajdonostól. Ha ezeket sikerül kicsit drágábban eladni, akkor egy-egy könyv értékesítésével pár száz forintot tehetünk zsebre.

Mi kell hozzá?

Ha mi is szeretnék túladni használt könyveinken, és erre éppen a közelünkben lévő forgalmas utcát találjuk a legalkalmasabbnak, akkor az árusítás helyszíne szerinti illetékes kereskedelmi hatóságot kell először felkeresnünk.

Az utcán, illetve az aluljáróban történő könyvértékesítés a kereskedelemről szóló törvény, illetve a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló Korm. rendeletben foglaltak alapján végezhető, mozgóbolt és mozgóárusítási működési engedély birtokában

- válaszolta megkeresésünkre Szivák Bernadett, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtófőnöke.

Akitől azt is megtudtuk, hogy Budapest esetében a fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott területeknél pedig a fővárosi főjegyző állítja ki ezt az engedélyt.

A mozgóárusításnál az is fontos szabály, hogy valahol fel legyen tüntetve a vállalkozásunk neve és címe. Továbbá csak olyan termékeket árusíthatunk, ami a működési engedélyünkben is szerepel. Működési engedély nélkül persze nem kezdhetünk árusításba.

Hogyan zajlik az ellenőrzés?

Budapesten belül minden kerületi jegyző külön kereskedelmi hatóságként végzi az utcai árusok ellenőrzését. Ha pedig valaki engedély nélkül árusít, akkor a jegyző az észlelt hiányosságoknak a megszüntetéséig, de legfeljebb 90 napra bezárhatja az "üzletet."

A közterületek használatának jogszerűségét járőrszolgálat keretében, illetve célzottan ellenőrizzük. Ellenőrzésekre tulajdonosi jelzésre, lakossági bejelentésre, illetve társhatóságok jelzései alapján is sor kerülhet.

- válaszolta megkeresésünkre a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) sajtószolgálata.

2015-ben összesen 1570 estben kellet jogosulatlan közterületi értékesítés miatt intézkednie a fővárosi rendészeti igazgatóságnak. Abban az estben pedig, ha valaki jogosulatlanul árusít és szabálysértést követ el, akkor a helyszínen akár 50 ezer forint helyszíni bírságot is kaphat. De ilyenkor az eljáró hatóság akár az eladni kívánt árut is elkobozhatja, és 100 ezer forintos (nem helyszínen fizetendő) szabálysértési bírságot is kiszabhat.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked