2020. július 7. kedd Apollónia

Megtalálták a kiskaput a nyugdíjasok vámszedői


Hiába a szigordó szabályozás, így is könnyen csal néhány termékbemutatós. Méghozzá úgy, hogy kijátszották a vásárlástól való elállás jogát. Azaz lehetetlenné tették, hogy bárki visszakérje a termék árát, ha elégedetlen vele, vagy meggondolta magát.


Idén nyáron új fogyasztóvédelmi szabályozás lépett életbe. A változások értelmében a fogyasztó sokkal könnyebben tehet panaszt, ha vásárlása során átverik, és könnyebben érvényesítheti a jogait, ha szorult helyzetbe kerül - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrumot.

Így kiemelt védelmet kaptak többek között azok a vásárlók, akik a vállalkozások székhelyén, telephelyén kívül kötnek szerződést.

Tipikusan ilyenek a házaló kereskedés egyes fajtái, a(z utazással egybekötött) termékbemutatók, melyek számtalan problémát és komoly anyagi nehézségeket okozhatnak hazánkban elsősorban az idősebb korosztály számára.

Az újítás részeként ezen vásárlásokra vonatkozóan is

meghosszabbították a korábbi 8 munkanapos elállási határidőt 14 napra.

Azaz ha valaki mégsem tart igényt az adott termékre, visszakérheti annak árát a vásárlástól számított 14 naptári napon belül. Ha valakit nem tájékoztatnak erről a vásárlás során, akkor ez a határidő tizenkét hónappal hosszabbodik meg.


Azonban hiába a védelem, így is van olyan szervező, aki ki tudja játszani a rendszert, és el tudja érni, hogy ne kelljen visszafizetnie a termék árát, ha a vásárló meggondolja magát. Egy olvasónk mesélte el, őt hogyan verték át. Meghívót kapott egy termékbemutatóra egy étterembe. Itt 30 ezer forintos ajándékcsomaggal és ebéddel várták, no meg a termékismertetővel.

Később kiderült, hiába az elállástól való jog, ebben az esetben nem érvényes. Ugyanis az adott cég elintézte, hogy az étterem legyen telephelyként megjelenítve a hivatalos iratokban annak ellenére, hogy ez nem kézenfekvő a cég tevékenységi köre alapján. Így már nem él a kiemelt védelem, hiszen a vásárlás nem tartozik a telephelyen kívüli szerződéskötés kategóriájába.

A termékbemutatót lebonyolító cég a vásárlástól való elállás jogával trükközött ebben az esetben, amikor azt az adott éttermet, amit az esemény színhelyéül választott, jogilag a telephelyévé tette.

Így támadhatatlanná vált a vásárlás. Ebben az esetben nem érvényes az elállási jog, hiszen nem az üzleten kívül kötött szerződésről van szó. Tehát jogilag védett a helyzet.

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) sajtószóvivője.

Olvasónk abban az esetben léphetne fel a céggel szemben, ha kiderülne, hogy az adott vállalkozásnak vaj van a fején, és vitatható volna például az étterem mint telephely ténye, például oly módon, hogy a vendéglátáson túl nincs valamilyen gazdasági tevékenysége. Ebben az esetben olvasónk beperelhetné az adott vállalkozást.

Ezért is érdemes nagyon alaposan elolvasni a szerződést, amit aláíratnak a vásárlókkal - tanácsolja Fülöp Zsuzsanna. Ebben az esetben valószínűleg abban szerepelt, hogy az étterem a telephely, így a vásárló nem gondolhatja meg magát a termékkel kapcsolatban. Ezek az információk gyakran nem egyértelműen szerepelnek a szerződésben.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS