14 °C Budapest

Megszólalt az Auchan-vezér: mire készülnek Magyarországon?

Pénzcentrum
2014. március 27. 09:35

10 százalékkal nőtt az Auchan forgalma Magyarországon tavaly - hangzott el az áruházlánc csütörtöki sajtótájékoztatóján. Idén hat új benzinkutat nyitnak, de a trafiktörvény és a magas benzinár őket is fájdalmasan érintette.

Az eladott termékek száma 6 százalékkal, a vásárlók száma 7 százalékkal emelkedett a tavalyi évben, ez pedig összességében 10 százalékos forgalomnövekedést jelent az Auchannál - mondta el csütörtöki, évértékelő sajtótájékoztatóján Dominique Docoux, az áruházlánc vezérigazgatója. Az áruházlánc forgalma elérte a 324 milliárd forintot, a várakozások szerint az idei az első rentábilis év lesz a magyar piacon.

Az eladott termékszámban 1,3 százalékos visszaesést eredményezett a dohánytermékek kivonása. Az Erzsébet-utalványok elfogadása viszont 2,3 százalékos forgalomnövekedést generált. 2013-ban mintegy 2,3 milliárd forinttal kevesebb adót fizetett az áruházlánc - leginkább a válságadók megszűnésének következtében. A kasszacsere mintegy 350 millió forintjába került az üzletláncnak.

A magas benzinár azonban továbbra is hátrányosan érinti az Auchant - elsősorban azért, mert áruházaik a város szélén, "autós" távolságban helyezkednek el. Ezt a hátrányt a saját benzinkutak alacsony áraival próbálják meg kompenzálni: 2014-ben hat új, elsősorban vidéki benzinkutat nyitnak.

Az áruházakban tovább erősítik a saját márkás termékek jelenlétét (leginkább az élelmiszereknél), több árszegmensben is; a helyi (kis)termelőknek is nagyobb szerepet szánnak. Az ömlesztett termékek koncepcióját is tovább fejlesztették, és Diszkont pont néven az áruházakon belül külön területet hoztak létre a legolcsóbb termékeknek - ezzel a diszkontláncok árait támadják. Az idei év egyik nagy újdonsága saját műszaki cikk-márkájuk, a Qilive elindítása.

Nem csak a webshop van tervben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A magyarországi jelenlétünk különböző kereskedelmi formákat fog felölelni a következő években" - tette hozzá Dominique Docoux. Kifejtette: dolgoznak egy olyan koncepción, aminek keretében kisebb alapterületű áruházakat létesítenek, továbbra is tervben van a webshop elindítása, de franchise-rendszerű (azaz nem az Auchan által üzemeltetett) boltok kialakítása is a tervek között szerepel.

Mint azt a vezérigazgató a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, természetesen figyelik, tesztelik a konkurencia e-kereskedelmi ágának működését. Az Auchan korábban egy éven keresztül tanulmányozta a lehetőségeket, és arra jutottak, hogy a jelenleg működő online vásárlási megoldások egyike sem felel meg az elképzeléseiknek. Docoux úgy fogalmazott, hogy egy jelentősen más más online vásárlási rendszert vezetnek be, mint a jelenleg ismertek. A vezérigazgató azt reméli, hogy a jövő év folyamán meg tudják majd mutatni, mire is gondoltak ezen a területen.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem