2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc, Lilian

Megrohanták júniusban a vevők a boltokat: ezt kereste mindeki


A KSH már hetente közölt online kasszaadatai szerint június második felében élénkült a boltos világ, egy hét alatt faragtak egy nagyot a mínuszokból a vásárlók és így kisebb lett a visszaesés. Így már az első félév hozhatja a nulla körüli eredményt, persze nem a pénz értékét, hanem a növekedési ütemet nézve: az erős első negyedév és vártnál kisebb gödör a második negyedévben kiegyenlítik egymást. Egy hete még rosszabbat vártunk.

Korábban még azzal lehetett számolni, hogy június első felében a kasszaadatok szerint 3,7%-kal esett vissza a hagyományos boltok bevétele, de a legfrissebb statisztika szerint június 1-23 között már csak 2,3% a lemaradás az előző évhez képest. Ez a kisebb visszaesés a bő háromhetes időszak utolsó hetében jött be, ez az egy hét faragott le a három hetes mutatóból 1,4%-nyi visszaesést - írja közleményében a blokkk.

Összejöhet egy nullás első félév

A legfontosabb változás, hogy májushoz képest a júniusi hónapban már nem romlott a mérleg, a májusihoz képest nem nagyobb, hanem kisebb lett a visszaesés. Az élelmiszer vegyesboltokban (ezek a nagyobbak) az árbevétel ugyan emelkedett júniusban 3,2%-kal, ez több is a korábban megadott 1,5%-nál, de még mindig kisebb ez a növekmény a szerényen számolva is 5-6% körüli drágulásnál.

Tehát mennyiségben kevesebbet cipekedtek a háziasszonyok a boltokból hazafelé, a férfiaknak is kevesebbet kellett segítgetniük a pakolászásban, így a kiigazítatlan volumenindex mínuszban járt júniusban is. A web áprilistól májusig hasított, ez már ismert, 50-100% volt a növekedés üteme, feltételezhetően júniusban is a korábbi évek 30%-os üteme felett mozgott.

Az iparcikkes boltoknál vegyes kép rajzolódik ki, így például a híradástechnikai boltokban 10%-kal többet, de például a ruházati boltokban hasonló nagyságrenddel kevesebbet költöttünk júniusban. Az üzemanyagok piaca júniusban 31%-kal esett, de olcsóbb is volt a benzin, mint egy éve, így feltehetően literben (volumenben) valahol 10% felett lehet a visszaesés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.