2021. január 21. csütörtök Ágnes

Megrohanták júniusban a vevők a boltokat: ezt kereste mindeki


A KSH már hetente közölt online kasszaadatai szerint június második felében élénkült a boltos világ, egy hét alatt faragtak egy nagyot a mínuszokból a vásárlók és így kisebb lett a visszaesés. Így már az első félév hozhatja a nulla körüli eredményt, persze nem a pénz értékét, hanem a növekedési ütemet nézve: az erős első negyedév és vártnál kisebb gödör a második negyedévben kiegyenlítik egymást. Egy hete még rosszabbat vártunk.

Korábban még azzal lehetett számolni, hogy június első felében a kasszaadatok szerint 3,7%-kal esett vissza a hagyományos boltok bevétele, de a legfrissebb statisztika szerint június 1-23 között már csak 2,3% a lemaradás az előző évhez képest. Ez a kisebb visszaesés a bő háromhetes időszak utolsó hetében jött be, ez az egy hét faragott le a három hetes mutatóból 1,4%-nyi visszaesést - írja közleményében a blokkk.

Összejöhet egy nullás első félév

A legfontosabb változás, hogy májushoz képest a júniusi hónapban már nem romlott a mérleg, a májusihoz képest nem nagyobb, hanem kisebb lett a visszaesés. Az élelmiszer vegyesboltokban (ezek a nagyobbak) az árbevétel ugyan emelkedett júniusban 3,2%-kal, ez több is a korábban megadott 1,5%-nál, de még mindig kisebb ez a növekmény a szerényen számolva is 5-6% körüli drágulásnál.

Tehát mennyiségben kevesebbet cipekedtek a háziasszonyok a boltokból hazafelé, a férfiaknak is kevesebbet kellett segítgetniük a pakolászásban, így a kiigazítatlan volumenindex mínuszban járt júniusban is. A web áprilistól májusig hasított, ez már ismert, 50-100% volt a növekedés üteme, feltételezhetően júniusban is a korábbi évek 30%-os üteme felett mozgott.

Az iparcikkes boltoknál vegyes kép rajzolódik ki, így például a híradástechnikai boltokban 10%-kal többet, de például a ruházati boltokban hasonló nagyságrenddel kevesebbet költöttünk júniusban. Az üzemanyagok piaca júniusban 31%-kal esett, de olcsóbb is volt a benzin, mint egy éve, így feltehetően literben (volumenben) valahol 10% felett lehet a visszaesés.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked