2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Meglépték az áruházláncok: ilyen akció csak egyszer van egy évben


A karácsony előtti hajrá után most itt a januári bevásárlási láz ideje: egyrészt megkeződik a "csereidőszak" és az ajándékutalványok felhasználása, másrészt hatalmas akciók indulnak az üzletek többségében. Nem csak a ruházati láncokban vannak jelentős leárazások: a lakberendezési holmikat és a műszaki cikkeket forgalmazó üzletek kínálatában is érdemes körülnézni a következő napokban, hetekben.


A karácsony előtti hetekben bármelyik bevásárlóközpontba is ment az ember, óriási tömeggel találkozhatott, a vásárlási láz vélhetően még az egy évvel korábbit is túlszárnyalta. Bár januárban ehhez képest általában kissé visszaesik a kereslet, megindul a karácsonyi ajándékok cseréjének időszaka, és szinte mindenhol megkezdődnek a nagy januári akciók - akár 50-70 százalékos leárazásokkal.

A legjobb az ár-érték arány

A nagy akciók annak köszönhetőek, hogy a kereskedők szeretnének megszabadulni a készleteiktől, így az árak várhatóan folyamatosan csökkennek majd a következő hetekben, és ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ismét lehetnek áfamentes napok, amikor 20-25 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni a termékeket.

A legtöbb kereskedésnél januárban érik el a legjobb ár-érték arányt életciklusuk során az olyan, éves szinten megújuló termékek, mint a tévék, mobiltelefonok, laptopok vagy fényképezőgépek

- hívta fel a figyelmet Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója. Érdemes lehet még ilyenkor olyan termékeket is vásárolni, amelyeknek épp nincs szezonja: például bútorokat, háztartási nagygépeket, vagy barkácstermékeket, kerti eszközöket.

Hol érdemes most körülnézni?

A nagy bevásárlóközpontok, mint az Allee és a WestEnd a honlapjukon hirdetik, hogy valamennyi ott található üzletben akár 30-50 százalékos leárazások várják a vásárlókat. Az Allee tapasztalata az elmúlt évek alapján, hogy a január egy kifejezetten erős forgalmú hónapnak számít, hiszen akik vásárlási utalványt vagy pénzt kapnak karácsonyra, leginkább januárban realizálják a vásárlásokat. Minden olyan üzlet keresett ebben az időszakban, ahol leárazások vannak, de kiemelkedően nagy a forgalom a ruházati és a cipőüzletekben.

Az ünnepek utáni időszakra, egészen január végéig a KIKA-nál is tart még a vásárlási őrület: a tapasztalatok szerint az emberek kihasználják a leárazásokat, az utolsó darabos akciókat.

A lakberendezési láncnál az akciókat tekintve széles a skála: a nagyobb bútorok éppúgy megvásárolhatók kedvezményesen, mint a praktikus konyhai eszközök, textíliák, vagy dekorációs termékek. Akik a nappalijukat szeretnék az évkezdet apropóján felfrissíteni, azoknak érdemes az ülőgarnitúrák és a szekrénysorok felé venni az irányt, de azok is megtalálják a számításukat, akik éppen konyha -, étkező-, vagy fürdőszoba-bútort szeretnének vásárolni. Kiegészítők terén hasonlóan nagy a merítés: szennyestartó, vállfák, plédek és ágyneműhuzatok egyaránt rendkívül jó árakon találhatnak gazdára,

10 százaléktól egészen 50 százalékig terjedő kedvezményeket is ki lehet fogni.

Január 7-8-án pedig minden termékre 13 százalék kedvezményt kínál a lakberendezési áruházlánc. Az olyan termékeknél azonban, amelyek nap mint nap használatban vannak, érdemes a minél jobb minőségű darabot választani, akkor is, ha az kissé drágább és nincs leárazva, hiszen hosszú távon költséghatékonyabbnak bizonyul.

Ezekre figyelj, ha leárazott terméket veszel
  • Fontos tudni, hogy akciósan vásárolt termékeknél is ugyanazok a jogok illetnek meg, mintha nem leértékelt terméket vettél volna. Tehát a szavatosság és a jótállási jog teljesen független a termék vételárától, kivéve, ha azért van leértékelve egy termék, mert az hibás.
  • Mindig őrizd meg a vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát, mert a reklamációt csak akkor köteles a kereskedő elfogadni, ha bizonyítod, hogy az ő üzletében vásároltad a terméket.
  • Ellenőrizd, hogy az eladó a kiírt áron számolja-e az árut, és ha nem, akkor azt jelezd a pénztárnál. Több eladási ár együttes feltüntetésekor a legalacsonyabb összeget kell kifizetni - figyelmeztetett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a karácsonyi vásárlási láz előtt.

A műszaki újdonságok jelentős részét a jelenleg is zajló Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállításon jelentik be, így a szórakoztatóelektronikai és mobiltelefon-kereskedők az előző évi modelleket az év első hónapjaiban kiárusítják, hogy tavasszal már az új modellek legyenek készleten.

Az Extreme Digital is nagyszabású leárazással kezdte az idei évet: több mint négyezer termék árából nyújt kedvezményeket 1-70 százalék közötti mértékben.

A kereslet mindig januárban a legnagyobb az első negyedévben, nagyjából a decemberi forgalom harmadát bonyolítja ilyenkor a műszaki áruház, egy átlagos nyári hónaphoz képest pedig ötödével magasabb a forgalom. Sokan az éves megtakarításaikat vagy az év végi jutalmukat, 13. havi fizetéseiket költik el: a tartós fogyasztási cikkek, nagyháztartási gépek, mobiltelefonok és notebookok népszerűek ezekben a hetekben.

A Media Markt szintén előnyös évindító ajánlatokkal várja a vásárlókat: a nagyobb háztartási gépek, mint a hűtők, mosogatógépek és mosogatógépek is jelentős kedvezménnyel vásárolhatók, illetve a szórakoztatóelektronikai kínálatban (okostévék, mobiltelefonok, laptopok, notebookok) is érdemes körülnézni.

Mivel karácsonyra számos vásárlónk lepte meg szeretteit ajándékkártyával, illetve készpénzzel, januárban is igen sokan keresik fel az áruházainkat

- tudta meg a Pénzcentrum a műszaki lánctól.

A Decathlonban a január sosem holt időszak, hiszen sokan ilyenkor szerzik be téli sporteszközeiket, ruházati termékeiket.

A sportszerlánc a többi kereskedővel ellentétben már több éve nem tart klasszikus kiárusításokat, inkább igyekszik egész évben alacsonyan tartani az árakat (tehát januárban is), hogy ne "ragadjanak bent" termékek nagy mennyiségben.

A vásárlás intenzitása ebben az időszakban nem az akcióktól függ, hanem főleg az időjárási viszonyoktól, egy nagyobb havazás például komoly extraforgalmat jelent az áruházláncnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk