Meglépték az áruházláncok: ilyen akció csak egyszer van egy évben

2017. január 6. 05:30

A karácsony előtti hajrá után most itt a januári bevásárlási láz ideje: egyrészt megkeződik a "csereidőszak" és az ajándékutalványok felhasználása, másrészt hatalmas akciók indulnak az üzletek többségében. Nem csak a ruházati láncokban vannak jelentős leárazások: a lakberendezési holmikat és a műszaki cikkeket forgalmazó üzletek kínálatában is érdemes körülnézni a következő napokban, hetekben.

A karácsony előtti hetekben bármelyik bevásárlóközpontba is ment az ember, óriási tömeggel találkozhatott, a vásárlási láz vélhetően még az egy évvel korábbit is túlszárnyalta. Bár januárban ehhez képest általában kissé visszaesik a kereslet, megindul a karácsonyi ajándékok cseréjének időszaka, és szinte mindenhol megkezdődnek a nagy januári akciók - akár 50-70 százalékos leárazásokkal.

A legjobb az ár-érték arány

A nagy akciók annak köszönhetőek, hogy a kereskedők szeretnének megszabadulni a készleteiktől, így az árak várhatóan folyamatosan csökkennek majd a következő hetekben, és ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ismét lehetnek áfamentes napok, amikor 20-25 százalékkal olcsóbban lehet megvásárolni a termékeket.

A legtöbb kereskedésnél januárban érik el a legjobb ár-érték arányt életciklusuk során az olyan, éves szinten megújuló termékek, mint a tévék, mobiltelefonok, laptopok vagy fényképezőgépek

- hívta fel a figyelmet Várkonyi Balázs, az Extreme Digital ügyvezető igazgatója. Érdemes lehet még ilyenkor olyan termékeket is vásárolni, amelyeknek épp nincs szezonja: például bútorokat, háztartási nagygépeket, vagy barkácstermékeket, kerti eszközöket.

Hol érdemes most körülnézni?

A nagy bevásárlóközpontok, mint az Allee és a WestEnd a honlapjukon hirdetik, hogy valamennyi ott található üzletben akár 30-50 százalékos leárazások várják a vásárlókat. Az Allee tapasztalata az elmúlt évek alapján, hogy a január egy kifejezetten erős forgalmú hónapnak számít, hiszen akik vásárlási utalványt vagy pénzt kapnak karácsonyra, leginkább januárban realizálják a vásárlásokat. Minden olyan üzlet keresett ebben az időszakban, ahol leárazások vannak, de kiemelkedően nagy a forgalom a ruházati és a cipőüzletekben.

Az ünnepek utáni időszakra, egészen január végéig a KIKA-nál is tart még a vásárlási őrület: a tapasztalatok szerint az emberek kihasználják a leárazásokat, az utolsó darabos akciókat.

A lakberendezési láncnál az akciókat tekintve széles a skála: a nagyobb bútorok éppúgy megvásárolhatók kedvezményesen, mint a praktikus konyhai eszközök, textíliák, vagy dekorációs termékek. Akik a nappalijukat szeretnék az évkezdet apropóján felfrissíteni, azoknak érdemes az ülőgarnitúrák és a szekrénysorok felé venni az irányt, de azok is megtalálják a számításukat, akik éppen konyha -, étkező-, vagy fürdőszoba-bútort szeretnének vásárolni. Kiegészítők terén hasonlóan nagy a merítés: szennyestartó, vállfák, plédek és ágyneműhuzatok egyaránt rendkívül jó árakon találhatnak gazdára,

10 százaléktól egészen 50 százalékig terjedő kedvezményeket is ki lehet fogni.

Január 7-8-án pedig minden termékre 13 százalék kedvezményt kínál a lakberendezési áruházlánc. Az olyan termékeknél azonban, amelyek nap mint nap használatban vannak, érdemes a minél jobb minőségű darabot választani, akkor is, ha az kissé drágább és nincs leárazva, hiszen hosszú távon költséghatékonyabbnak bizonyul.

Ezekre figyelj, ha leárazott terméket veszel
  • Fontos tudni, hogy akciósan vásárolt termékeknél is ugyanazok a jogok illetnek meg, mintha nem leértékelt terméket vettél volna. Tehát a szavatosság és a jótállási jog teljesen független a termék vételárától, kivéve, ha azért van leértékelve egy termék, mert az hibás.
  • Mindig őrizd meg a vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát, mert a reklamációt csak akkor köteles a kereskedő elfogadni, ha bizonyítod, hogy az ő üzletében vásároltad a terméket.
  • Ellenőrizd, hogy az eladó a kiírt áron számolja-e az árut, és ha nem, akkor azt jelezd a pénztárnál. Több eladási ár együttes feltüntetésekor a legalacsonyabb összeget kell kifizetni - figyelmeztetett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a karácsonyi vásárlási láz előtt.

A műszaki újdonságok jelentős részét a jelenleg is zajló Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) kiállításon jelentik be, így a szórakoztatóelektronikai és mobiltelefon-kereskedők az előző évi modelleket az év első hónapjaiban kiárusítják, hogy tavasszal már az új modellek legyenek készleten.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az Extreme Digital is nagyszabású leárazással kezdte az idei évet: több mint négyezer termék árából nyújt kedvezményeket 1-70 százalék közötti mértékben.

A kereslet mindig januárban a legnagyobb az első negyedévben, nagyjából a decemberi forgalom harmadát bonyolítja ilyenkor a műszaki áruház, egy átlagos nyári hónaphoz képest pedig ötödével magasabb a forgalom. Sokan az éves megtakarításaikat vagy az év végi jutalmukat, 13. havi fizetéseiket költik el: a tartós fogyasztási cikkek, nagyháztartási gépek, mobiltelefonok és notebookok népszerűek ezekben a hetekben.

A Media Markt szintén előnyös évindító ajánlatokkal várja a vásárlókat: a nagyobb háztartási gépek, mint a hűtők, mosogatógépek és mosogatógépek is jelentős kedvezménnyel vásárolhatók, illetve a szórakoztatóelektronikai kínálatban (okostévék, mobiltelefonok, laptopok, notebookok) is érdemes körülnézni.

Mivel karácsonyra számos vásárlónk lepte meg szeretteit ajándékkártyával, illetve készpénzzel, januárban is igen sokan keresik fel az áruházainkat

- tudta meg a Pénzcentrum a műszaki lánctól.

A Decathlonban a január sosem holt időszak, hiszen sokan ilyenkor szerzik be téli sporteszközeiket, ruházati termékeiket.

A sportszerlánc a többi kereskedővel ellentétben már több éve nem tart klasszikus kiárusításokat, inkább igyekszik egész évben alacsonyan tartani az árakat (tehát januárban is), hogy ne "ragadjanak bent" termékek nagy mennyiségben.

A vásárlás intenzitása ebben az időszakban nem az akcióktól függ, hanem főleg az időjárási viszonyoktól, egy nagyobb havazás például komoly extraforgalmat jelent az áruházláncnak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm