10 °C Budapest

Meglepődnek a magyar vásárlók: új módszerrel fizethetünk

2014. április 24. 05:34

Érdekes új fizetési formával találkozhatnak januártól a netes vásárlók. A Pénzcentrum.hu információi szerint Magyarországon is megjelent az a szolgáltatás, amely gyakorlatilag banki átutalással teszi lehetővé az online fizetést, tehát néhány kattintással, közvetlenül a számlánkról fizethetünk.

Januártól működik Magyarországon az úgynevezett SOFORT Banking szolgáltatás, amely egy, a magyar piacon újdonságnak számító netes vásárlást tesz lehetővé. Mint azt a Pénzcentrum.hu a rendszert működtető Sofort AG-től megtudta, Magyarország a 11. olyan uniós ország, ahol működik a fizetési rendszer, amit több, mint 25 ezer webshopban lehet használni.

Információink szerint hamarosan több nagy magyar webshopnál lehet majd használni a fizetési módot: tehát az úgynevezett checkout oldalon a fizetésnél a bankkártyás, átutalásos, PayPal jelzés mellett találkozhatunk egy új logóval is. Nyugat-Európában számos webáruházban fizethetünk a SOFORT Banking-gel, mint például Media Markt, OBI, vagy éppen az IKEA

A netbankunkon keresztül működik - mégis banktól független

Nem újdonság, hogy a webshopokban többféle fizetési lehetőség közül választhatunk. Az igazán fapados verzió - azaz a házhoz szállításnál, vagy az átvételnél a futárnak, a boltban, vagy a postán készpénzben fizetés - mellett általában mindenhol lehetőség van bankkártyás fizetésre, sok helyen PayPal (elektronikus pénztárca) használatára, mobilfizetésre (a telefonunkra "feltelepített" bankkártyával fizetünk), vagy banki átutalásra.

Így rabolnak ki az ATM-nél, pillanatok alatt - Fotók! - KATTINTS!

Januártól azonban egy új lehetőséggel is találkozhatnak a magyar vásárlók: az úgynevezett SOFORT Banking az online azonnali átutalási eljárások közé tartozik és az internetes bankolás alapján működik.

Fizetési mód választása egy magyar webshopban (Forrás: Pénzcentrum.hu)


A rendszerben a vásárlót, aki webáruházban rendel és a "SOFORT Banking" fizetési módot választja, automatikusan átirányítják egy (biztonságosan kódolt) online fizetési felületre. Az összes megrendelési adat automatikusan átvételre kerül, így a vásárlónak bankja kiválasztása után csupán a szokásos internetes bankoláshoz használt belépési adatokat kell megadnia, valamint befejezésként az átutalást egy egyszeri azonosító, fizetést jóváhagyó kóddal kell engedélyeznie. Tehát a netbankját használja a SOFORT fizetési felületén keresztül.

Az adatok kódolva kerülnek továbbításra a vásárló internetes bankszámlájához. A kereskedő azonnali visszaigazolást kap arról, hogy a vásárló megadta az átutalást az internetes bankszámláján, így a megrendelést azonnal feldolgozhatja.

Tehát:

  • A vásárlónak nem kell sem regisztrálni, sem virtuális számlát létrehozni.
  • A SOFORT Banking-et választó ügyfél automatikusan továbbirányításra kerül a fizetési felületre.
  • A rendelési adatok automatikusan átvételre kerülnek, így az ügyfélnek csupán ki kell választania a bankját, beadnia a megszokott hozzáférési adatokat, majd az egyszeri azonosító kóddal (például SMS-ben érkezett kód) jóváhagynia az átutalást.
  • A kereskedő közvetlenül a vevő számlájáról kapja meg a pénzt.

Miben különbözik a rendszer a hitelkártyás fizetéstől, az utalástól, vagy a PayPal-tól?

A PayPal - e-wallet, azaz elektronikus pénztárca - rendszerében a felhasználó először pénzt utal a PayPal-számlára, vagy a PayPal megterheli a bankszámláját, illetve a hitelkártyáját. A SOFORT Banking kihagyja ezt a "kerülőutat": nem kell regisztrálni vagy virtuális bankszámlát létrehozni. Az internetes vásárláshoz mindössze az internetes bankoláshoz szükséges belépési adatokra és a fizetést jóváhagyó kódra van szükség.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Új kártyákkal fizethetünk a legnagyobb magyar fesztiválokon - KATTINTS!

A hagyományos banki átutalással szembeni legfontosabb különbség, hogy az azonnali átutalást követően a kereskedő egy azonnali visszaigazolást kap a tranzakcióról, így a megrendelést azonnal elküldheti.

Fizetési mód választása a Media Markt német webshopjában (Forrás: mediamarkt.de)


De biztonságos ez?

Persze az online vásárlásoknál az egyik legfontosabb kérdés a biztonság - a jelenleg működő rendszerek természetesen nem hibátlanok, de alapvetően biztonságosnak tekinthetők. Mint azt a SOFORT AG-től megtudtuk, az internetes bankoláshoz szükséges bejelentkezési adatokat (mint az azonosító, bejelentkezési jelszó) és az igazoló kódokat (mint az egyszeri azonosító, fizetést jóváhagyó kód) a rendszer nem menti el, és azok kívülről vagy a cég munkatársai részéről soha nem láthatók.

A SOFORT egy úgynevezett "technikai szolgáltatóként" működik, mely ezen adatokat banki szabványoknak megfelelő kódolt csatornán közvetíti a vásárló bankjának. A szolgáltató tehát egyetlen pillanatban sincs sem a vásárló, sem a kereskedő pénzének birtokában - a szolgáltató szerint ezek együtt magas szintű (nemzetközi tanúsítványokkal garantált) biztonságot jelentenek.

A kereskedők fizetnek, a vásárlók nem

Amennyiben a fogyasztó a bevásárlókosarának tartalmát SOFORT Banking-gel fizeti ki, ezért a szolgáltatásért külön költséget nem számolnak fel, tehát a vásárló a szolgáltatásért nem fizet, az átutalásért saját bankja a szokásos átutalási költségeket számolja fel.

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio május 8-án megrendezésre kerülő Pénzügyi IT konferenciáján. Regisztrálj most!

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem