2020. július 2. csütörtök Ottó

Meglepő kutatás: olyan károsak a mikrosütők, mint 7 millió autó


A Manchesteri Egyetem legújabb kutatása szerint az Európai Unióban használt mikrosütők annyi szén-dioxidot juttatnak a légkörbe, mint közel 7 millió személyautó - írja az Index.

A Manchesteri Egyetem által készített új kutatás, amely a mikrosütő-használat környezetre gyakorolt hatásait vizsgálta arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unióban használt mikrohullámú sütők évente 7,7 millió tonna szén-dioxidot juttatnak a légkörbe. Ez megfelel 6,8 millió autó károsanyag-kibocsátásának.

A mikrohullámú sütők igen népszerűek az EU-ban, becslések szerint 2020-ra 135 millió háztartásban lesznek jelen. A mikrosütők legjobban a gyártásukhoz használt anyagokkal, valamint később a hulladékfeldolgozással szennyezik a környezetüket.

A sütőknek óriási az energiafelvételük is, a nagyjából 8 éves életciklusuk alatt 573 kilowattóra energiát fogyasztanak. Ehhez még érdemes hozzátenni, hogy a sütők működési idejük 90 százalékát készenléti üzemmódban töltik.

Rengeteg hulladékot is termelünk a mikrosütők által: 2005-ben 184 ezer tonnányi sütő került a szemétbe az EU-ban, és ez a szám 2025-re elérheti a 195 ezer tonnát. A helyzetet súlyosbítja a sütők csökkenő élettartama is: 20 éve még 7 évvel tovább működtek a mikrosütők, mint ma. A mai sütők 6-8 év alatt avulnak el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk