15 °C Budapest

Meglepő dolgok derültek ki Berki Krisztián pénzügyeiről

2015. december 5. 15:30

Míg sokaknak csak álom, addig Berki Krisztiánnak éppen az a legnagyobb "problémája", hogy mindig lapul a zsebében néhány millió. Érdemes azonban óvatosabbnak lenni, ha ilyen sok pénzzel járkál valaki, ugyanis ezzel rengeteg veszélynek teheti ki magát.

Berki Krisztián nemrég az Édes Élet egyik adásában osztotta meg pénzügyi problémáját rajongóival. Elmondása szerint nagyon nehezen dolgozza fel, hogy mindig van nála pár millió forint, pedig igazából szüksége sincs rá.

Nekem ezt nehéz feldolgoznom. Hogy van nálam mindig pár millió forint, de minek? Nem kell sorban állnom, nem kell fizetnem. Mindenhol üdvözölnek, integetnek, kiabálnak

- panaszolta az izomember, akit az sem vidított fel, hogy étteremtulajdonos barátja egy fogást is elnevezne róla.

 

Bár kevesen vannak, akiket Berki Krisztiánhoz hasonlóan ilyen megrázkódtatások érnek, fontos tudni, hogy számos veszélye és hátránya is lehet annak, ha az esetek többségében sok készpénzt tartunk magunknál.

A készpénz nagyon sokba kerül

Az MNB adatai szerint évente több mint 300 milliárd forintba kerül a társadalomnak, hogy ennyi készpénzt használunk. Az elektronikus fizetések gyakoribb használatával (utalások és kártyás fizetések) ez az összeg akár 100 milliárddal is csökkenhetne. Ráadásul azzal is csak a saját számlánkat növeljük, amikor a sárga (és fehér) csekkjeinket a postán adjuk fel, és aki készpénzben tartja a pénzét, az kamatbevételtől is elesik.

A készpénz kényelmetlen

Nemcsak automatát kell keresni akkor, amikor készpénzre van szükségünk (ami azért a kisebb városokban elég nagy távolságokra való utazást is jelenthet), de a kasszánál az apró számolgatása, a visszajáró kivárása, elpakolása is sok kényelmetlenséggel és idővel járhat. A tárcánkat lehúzó sok apróról, és az eladó szúrós tekintetéről nem is beszélve, amikor ezeket kiborítjuk a pultra. Ráadásul egy-egy nagyobb értékű vásárláshoz szükséges több százezer forinttal sem éppen a legjobb érzés az utcán sétálgatni, bár erről lehet, hogy Berki Krisztián többet tudna mesélni.

Nemcsak piszkos, fertőző is

Egy felmérés szerint meglepően piszkosak a bankjegyeink és érméink, sőt, a bankkártyáink is. A briteknél például 10-ből 1 bankkártyán, 7-ből 1 bankjegyen mutattak ki kórokozó baktériumokat, például fekális eredetűeket, vagy E.Coli baktériumot.

Közismert és tudományosan is alátámasztott tény, hogy a kórokozók túlélhetnek egyes felületeken, és a felületek esetlegesen részt vehetnek azok terjesztésében. A pénzérmék, bankjegyek, bankkártyák szennyezettségét - egyéb, gyakran érintett felülethez hasonlóan, mint pl. billentyűzetek, telefonok, kapcsolók - számos alkalommal vizsgálták, változó tudományos igényességgel

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Vargha Márta, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízmikrobiológiai Osztály osztályvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bűnözők szeretik az ATM-eket

Nem csökken a készpénz iránti igény, az ATM-es készpénzforgalom még mindig igen jelentős. A TrezEx felmérése szerint havi átlagban 420-450 milliárd forint fordul meg a hazai ATM-ekben, ennyi pénzt vesznek fel ugyanis a magyarok országosan az automatákból. A legforgalmasabb berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta, így nem csoda, ha ennyi pénz már a bűnözők figyelmét és felkelti.

A készpénzt nem tudod letiltani

Amikor kirabolnak, akkor általában elég kevés az esély arra, hogy a pénzünket valaha még viszontlássuk. A kártyánkat viszont a szerencsétlenséget követően azonnal le is tilthatjuk, így biztos, hogy az azon lévő pénzhez már nem tudnak hozzáférni a bűnözők.

Vigyázat, hamisítják!

Hozzánk is bármikor kerülhet hamisított pénz, mellyel mi magunk is komoly bajba kerülhetünk. Egyrészt, ha figyelmetlenek voltunk, és elfogadtuk a hamis pénzt, akkor annak az ellenértékét sosem látjuk viszont, ezeket az MNB nem cseréli vissza. Másrészt, ha megpróbálunk túladni a hamis bankjegyen, akkor akár több éves börtönbüntetést is kockáztathatunk. A forint esetében jellemző, hogy főként a nagyobb címletű bankjegyekre irányul a hamisítás, amihez képest a különböző valutahamisítványok mennyisége nem jelentős.

Készpénzzel nem tudsz olcsón online vásárolni

Az online vásárlás népszerűsége töretlen, hiszen ki ne akarna kényelmesebben, gyorsabban, és jóval olcsóbban vásárolni? Külföldről akár a bolti ár feléért tudjuk megrendelni a kívánt árut, amit egyenesen az otthonunkba szállítanak ki. A legtöbb esetben azonban ehhez mindenképpen előre kell fizetnünk a bankkártyánkkal vagy utalással, készpénzes fizetésre nem igazán van mód.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm