2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Meglehet a hosszú fiatalság titka: plasztikai műtét sem kell hozzá

  • MTI
  • 2018. április 22. vasárnap 11:30

Egy fehérjecsoport aktivitásának korlátozásával hosszabbították meg legyek élettartamát a University College London (UCL) kutatói, akik szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a táplálékbevitel mérsékelt korlátozása védelmet jelenthet az öregedéssel összefüggő számos betegséggel szemben.

Az UCL szakemberei által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a fehérjék egy csoportjának - a GATA transzkripciós faktoroknak - a korlátozása miként hosszabbítja meg a legyek élettartamát, és ebben mely szövetek játszanak fontos szerepet. A GATA transzkripciós faktorok jelentős szerepet töltenek be az állatok és emberek szervezetének működésében.

A kutatók ecetmuslicákat használtak modellszervezetként és korlátozták a fehérjemennyiséget - aminosavak formájában - az állatok étrendjében, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat. Ezután megnézték, hogy mindez milyen hatással van a fehérjék legyártásában szerepet játszó transzkripció folyamatára a nőstény ecetmuslicák agyában, gyomrában, izmaiban és petefészkében.

Azzal, hogy csökkentettük ennek a transzkripciós faktornak az aktivitását a kifejlett ecetmuslicákban, sikerült reprodukálnunk azt az élettartam-meghosszabbodást, amelyet a fehérjefogyasztás 10 százaléknyi csökkentésével értünk el

- magyarázta Adam Dobson, az UCL munkatársa.

A tanulmányunk azt sugallja, hogy a transzkripciós faktorok ezen családja fontos szerepet játszik abban, hogy miként változik az élettartam a fehérjefogyasztás csökkenésével. Mivel ez a gén az egerekben és az emberekben is megtalálható, úgy gondoljuk, hogy az eredményeink kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak az öregedés és az étrend kapcsolatába

- jegyezte meg Matthew Piper, az NPJ Aging and Mechanisms of Disease című online folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk