2020. december 5. szombat Vilma

Meglehet a hosszú fiatalság titka: plasztikai műtét sem kell hozzá

  • MTI
  • 2018. április 22. vasárnap 11:30

Egy fehérjecsoport aktivitásának korlátozásával hosszabbították meg legyek élettartamát a University College London (UCL) kutatói, akik szerint az eredményeik azt sugallják, hogy a táplálékbevitel mérsékelt korlátozása védelmet jelenthet az öregedéssel összefüggő számos betegséggel szemben.

Az UCL szakemberei által vezetett kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a fehérjék egy csoportjának - a GATA transzkripciós faktoroknak - a korlátozása miként hosszabbítja meg a legyek élettartamát, és ebben mely szövetek játszanak fontos szerepet. A GATA transzkripciós faktorok jelentős szerepet töltenek be az állatok és emberek szervezetének működésében.

A kutatók ecetmuslicákat használtak modellszervezetként és korlátozták a fehérjemennyiséget - aminosavak formájában - az állatok étrendjében, hogy meghosszabbítsák az élettartamukat. Ezután megnézték, hogy mindez milyen hatással van a fehérjék legyártásában szerepet játszó transzkripció folyamatára a nőstény ecetmuslicák agyában, gyomrában, izmaiban és petefészkében.

Azzal, hogy csökkentettük ennek a transzkripciós faktornak az aktivitását a kifejlett ecetmuslicákban, sikerült reprodukálnunk azt az élettartam-meghosszabbodást, amelyet a fehérjefogyasztás 10 százaléknyi csökkentésével értünk el

- magyarázta Adam Dobson, az UCL munkatársa.

A tanulmányunk azt sugallja, hogy a transzkripciós faktorok ezen családja fontos szerepet játszik abban, hogy miként változik az élettartam a fehérjefogyasztás csökkenésével. Mivel ez a gén az egerekben és az emberekben is megtalálható, úgy gondoljuk, hogy az eredményeink kulcsfontosságú betekintést nyújthatnak az öregedés és az étrend kapcsolatába

- jegyezte meg Matthew Piper, az NPJ Aging and Mechanisms of Disease című online folyóiratban közölt tanulmány társszerzője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk