2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Mégis, mi kerül 40 ezerbe egy iskolatáskán?

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. augusztus 30. szombat 10:02

Alig pár nap maradt iskolakezdésig. Ha valakinél elmaradt még a hátizsákvásárlás, érdemes megfontolni az alábbi tippeket. Lehet, hogy csak hétfőn és pénteken kell a gyereknek a teli zsákkal mászkálnia, akkor is fontos szempont a megfelelő táska megtalálása. Életre szóló problémák fakadhatnak a gerinc túlzott terheléséből.


Az általános orvosi konszenzus szerint a mozgásszegény életmód mellett a nem megfelelő hátizsák a leginkább felelős a hátfájásért, vagy a már meglévő gerincproblémák súlyosbodásáért. Még mindig kevés figyelem irányul arra, hogy jól válasszuk ki azt a táskát, amibe olykor akár 3-8 kilónyi könyv is kerülhet.


Arról, valójában mekkora az a súly, ami egy kisgyerek hátizsákjába kerülve káros, megoszlanak a vélemények. Akadnak tudósok, akik kifejezetten pozitív, erősítő hatásúnak tartják a hátitáska rendszeres viselését, ha az megfelelő kiképzésű, és jól vannak beállítva a pántok. Ebben az esetben csak az ésszerűtlenül nehéz táska viselése számít károsnak. Egyes vélemények szerint azonban az a megfelelő, ha a táska súlya nem haladja meg a gyerek testtömegének harmadát. Azaz egy hat éves, 22-25 kilós gyerkőc esetében a 7-8 kilót. Más nézetek szerint viszont a testsúly maximum 15 százaléka cipelhető, ez a fenti 6 éves esetében alig 3-4 kiló. Vagy éppen ugyanígy 10 százalékos határértékkel számolva egy 25 kilós gyereknél 2 és fél kiló hurcolászása egészséges.

Mindenesetre bármi legyen is az igazság a súly mértékével kapcsolatban, annyi bizonyos, hogy elengedhetetlen a megfelelő felépítésű iskolatáska. A Pénzcentrum összeszedett néhány tippet, amik segítségével könnyebb kiszűrni, melyik táska lehet az igazi.

Tippek a választáshoz:

  • A válltáska, tarisznya, oldaltáska tilos! Legyen két állítható pánt, így egyenlően terhelődik a két váll, a hát.
  • Legyen a táska minél könnyebb! Annyi lesz a cipelnivaló, hogy legalább így mentesítsük a teher alól a gyereket.
  • A táska pántja legyen széles, szivacsos, és mindig mindkettő legyen a gyerkőc vállán. Különben gerincferdülés is lehet a vége.
  • A táska feneke ne lógjon mélyen a gyerkőc feneke alá.
  • A táska háttámlája legyen stabil és párnázott, illeszkedjen a háthoz. Így nem sérti semmi a gerincet és a bordákat, illetve segíti a megfelelő súlyeloszlást.
  • Figyeljünk a varrásra! Ha nem elég erős, és szakadgatni fog, gyengül a tartás, és az hozzájárulhat a nem egyenlő terheléshez. Az pedig hosszú távon szintén a gerincoszlopot veszélyezteti.
  • Ha már megvan a tökéletes táska, ügyeljünk arra, hogyan pakolunk bele. A hátrészhez közeli fachba tegyük a nehezebb dolgokat, és kívülre a könnyebbeket.
  • A megfelelő táska kiválasztása mellett fordítsunk kellő figyelmet arra is, hogy a kisiskolás sporttevékenysége során hangsúlyos szerepet kapjon a hátizmok erősítése. Minél erősebbek a gerincet körülölelő izmok, annál biztonságosabb a gyerek egészséges testi fejlődése.

Azt gondolnánk, minél inkább speciális kiképzésű az adott táska, annál drágább. Bár összességében alig találni olcsó hátizsákot, az, hogy mennyibe kerül a termék, közel sincs összefüggésben a minőséggel. Az árösszehasonlító oldalakon, vagy az áruházak polcain találni

40 ezer forint fölötti árakon olyan táskákat, amik esetében aligha a megfelelő tartás, pánt- és hátszerkezet nyomja fel az árat,

inkább csupán a külcsín. Az átlagárak 15-20 ezer forint körüliek, viszont ennyiért már lehet párnázott, stabil tartású táskát találni. Egy-két akciót is el lehet még kapni, de 10 ezer forint alatt így is alig találni megfelelő minőségű darabot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.