Mégis, mi kerül 40 ezerbe egy iskolatáskán?

Pénzcentrum
2014. augusztus 30. 10:02

Alig pár nap maradt iskolakezdésig. Ha valakinél elmaradt még a hátizsákvásárlás, érdemes megfontolni az alábbi tippeket. Lehet, hogy csak hétfőn és pénteken kell a gyereknek a teli zsákkal mászkálnia, akkor is fontos szempont a megfelelő táska megtalálása. Életre szóló problémák fakadhatnak a gerinc túlzott terheléséből.

Az általános orvosi konszenzus szerint a mozgásszegény életmód mellett a nem megfelelő hátizsák a leginkább felelős a hátfájásért, vagy a már meglévő gerincproblémák súlyosbodásáért. Még mindig kevés figyelem irányul arra, hogy jól válasszuk ki azt a táskát, amibe olykor akár 3-8 kilónyi könyv is kerülhet.

Arról, valójában mekkora az a súly, ami egy kisgyerek hátizsákjába kerülve káros, megoszlanak a vélemények. Akadnak tudósok, akik kifejezetten pozitív, erősítő hatásúnak tartják a hátitáska rendszeres viselését, ha az megfelelő kiképzésű, és jól vannak beállítva a pántok. Ebben az esetben csak az ésszerűtlenül nehéz táska viselése számít károsnak. Egyes vélemények szerint azonban az a megfelelő, ha a táska súlya nem haladja meg a gyerek testtömegének harmadát. Azaz egy hat éves, 22-25 kilós gyerkőc esetében a 7-8 kilót. Más nézetek szerint viszont a testsúly maximum 15 százaléka cipelhető, ez a fenti 6 éves esetében alig 3-4 kiló. Vagy éppen ugyanígy 10 százalékos határértékkel számolva egy 25 kilós gyereknél 2 és fél kiló hurcolászása egészséges.

Mindenesetre bármi legyen is az igazság a súly mértékével kapcsolatban, annyi bizonyos, hogy elengedhetetlen a megfelelő felépítésű iskolatáska. A Pénzcentrum összeszedett néhány tippet, amik segítségével könnyebb kiszűrni, melyik táska lehet az igazi.

Tippek a választáshoz:

  • A válltáska, tarisznya, oldaltáska tilos! Legyen két állítható pánt, így egyenlően terhelődik a két váll, a hát.
  • Legyen a táska minél könnyebb! Annyi lesz a cipelnivaló, hogy legalább így mentesítsük a teher alól a gyereket.
  • A táska pántja legyen széles, szivacsos, és mindig mindkettő legyen a gyerkőc vállán. Különben gerincferdülés is lehet a vége.
  • A táska feneke ne lógjon mélyen a gyerkőc feneke alá.
  • A táska háttámlája legyen stabil és párnázott, illeszkedjen a háthoz. Így nem sérti semmi a gerincet és a bordákat, illetve segíti a megfelelő súlyeloszlást.
  • Figyeljünk a varrásra! Ha nem elég erős, és szakadgatni fog, gyengül a tartás, és az hozzájárulhat a nem egyenlő terheléshez. Az pedig hosszú távon szintén a gerincoszlopot veszélyezteti.
  • Ha már megvan a tökéletes táska, ügyeljünk arra, hogyan pakolunk bele. A hátrészhez közeli fachba tegyük a nehezebb dolgokat, és kívülre a könnyebbeket.
  • A megfelelő táska kiválasztása mellett fordítsunk kellő figyelmet arra is, hogy a kisiskolás sporttevékenysége során hangsúlyos szerepet kapjon a hátizmok erősítése. Minél erősebbek a gerincet körülölelő izmok, annál biztonságosabb a gyerek egészséges testi fejlődése.

Azt gondolnánk, minél inkább speciális kiképzésű az adott táska, annál drágább. Bár összességében alig találni olcsó hátizsákot, az, hogy mennyibe kerül a termék, közel sincs összefüggésben a minőséggel. Az árösszehasonlító oldalakon, vagy az áruházak polcain találni

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

40 ezer forint fölötti árakon olyan táskákat, amik esetében aligha a megfelelő tartás, pánt- és hátszerkezet nyomja fel az árat,

inkább csupán a külcsín. Az átlagárak 15-20 ezer forint körüliek, viszont ennyiért már lehet párnázott, stabil tartású táskát találni. Egy-két akciót is el lehet még kapni, de 10 ezer forint alatt így is alig találni megfelelő minőségű darabot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm