14 °C Budapest

Meghúzták a nadrágszíjat a magyarok: ezért fogták vissza a költekezést

MTI
2019. július 5. 09:00

A lakosság egy része visszafogta a költekezést májusban, és a családok tervezni kezdtek a nagyobb beruházást jelentő lakás- vagy autóvásárlás előtt, hiszen a második fél évben már elérhetők az otthonteremtést, a családokat támogató újabb intézkedések - mondta a Magyar Nemzetnek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a statisztikai hivatal friss jelentésére reagálva, amely szerint májusban lassult a kiskereskedelmi üzletek forgalombővülése.

Kisebb-nagyobb hullámvölgyek korábban is voltak, ami az éves kilátásokat érdemben nem befolyásolja. Most azonban inkább az a jelenség léphetett fel, hogy a babaváró támogatás, a családi autók kedvezményes vásárlási lehetősége vagy az új szuperkötvény megjelenése a kiadások átgondolásra késztette a családokat, akik változtattak fogyasztási szokásaikon. Egyes termékkörökben kevesebbet költöttek, hogy maradjon pénz a második fél évre

- mondta Vámos György a pénteken megjelent cikk szerint. Megjegyezte, hogy a lakáspiacon is érzékelhető volt az elmúlt hónapokban a fékeződés, júniusban, az otthonteremtési lehetőségek júliusi bővülése előtt már egyértelmű kivárás jellemezte az érdeklődő ügyfeleket.

A statisztikai hivatal jelentése szerint a kiskereskedelmi értékesítés májusban a szinte már megszokott hat százalék körüli havi növekedési ütemhez viszonyítva lassuló, három százalék alatti bővülést mutatott az előző évi adattal összevetve. Vámos György azonban hangsúlyozta, hogy az első öt hónapban a forgalom 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket, így továbbra is minden esély megvan az éves szinten 5-6 százalékos bővülésre.

A főtitkár arra is kitért, hogy továbbra is égető problémát jelent a munkaerőhiány. Szerinte a vasárnapi üzemelés észszerűsítésén túl megfontolásra érdemes a magyar cégeket képviselő Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség javaslata is, amely szerint tovább bővítenék a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségeit a kismamák, a diákok és a nyugdíjasok járulékmentes alkalmazásával.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm