Méghogy káros az okostelefon: jobb stressz ellen, mint bármi más

2019. augusztus 3. 16:02

Az okostelefonra letölthető, gondolkodást igénylő játékok sokkal alkalmasabbak a munka utáni kikapcsolódásra, mint az erre a célra alkotott alkalmazások, vagy a népszerű stresszlevezető játékok, mint például a fidget spinner - állítja egy kutatás. Sőt, az okostelefonon játszók a játék után energikusabbnak, éberebbnek vallották magukat, a fidget spinnerrel játszók és a relaxációs alkalmazást használók ellenben fáradtabbnak mondták magukat. A kutatás egyik vezetője szerint az okostelefonos játékok megoldást jelenthetnek a munkahelyi stresszből történő regenerációra.

Bár ma már majdnem mindenkinek van okostelefonja, a kütyük megítélése ennek ellenére nem egyértelmű. Sok szülő óvja gyermekét a túl korai használattól, attól félve, hogy a gyermek ráfügg a készülékre, és teljesen kiszakad a valóságból. Nos, ilyen kiszakadást az okostelefon valóban előidéz egy mentális "kiszakadást", ez azt azonban inkább az előnyére kell írnunk, mint a hátrányára egy friss kutatás szerint - számol be a Dailymail.

A University London és a Bath University közös kutatásában 45 főnél vizsgálták (mindannyian 19 és 36 év közöttiek), hogy a trükkös okostelefonos játékok, a relaxációs alkalmazások, vagy az olyan stresszlevezető játékok, mint a hazánkban is népszerű fidget-spinner milyen mértékben képesek oldani a feszültséget. A vizsgálat előtt egy 15 perces matematikai tesztet kaptak, ezután megkérték őket, hogy használják a fenti alkalmazásokat.

A játékot használók arról számoltak be, hogy a teszt után sokkal kiegyensúlyozottabbnak és energikusabbnak érezték magukat, ezzel szemben a fidget-spinnert és a meditációs appokat használók még fáradtabbak lettek. A hatás eredményét hosszabb távon is igazolták: a tesztet további 5 napig folytatták egy 20 résztvevőből álló csoporton, és az okostelefonon játszók arról számoltak be, hogy az öt nap során egyre energikusabbak, frissebbek lettek, a teszteredményeik egyre jobbak lettek. Ezzel szemben a meditációs applikációt használóknál fordított volt a trend: ők egyre fáradtabbak lettek a hét folyamán.

Valóban hasznos lehet a játék azoknak, akik stresszes munkanap után otthon okostelefonos játékkal vezetik le a feszültséget. 

- mondta Anna Cox professzor, a tanulmány társszerzője. Emily Collins, a kutatás másik vezetője egészen addig ment, hogy kijelentette: az okostelefonok hatékony eszközei lehetnek a munkahelyi stressz levezetésének, ezért hosszútávon jótékony hatásuk van a munkavállalók mentális egészségére. A kutatók szerint egyébként az eredmény meglepő, de nem véletlen: az okostelefonok kiszakítanak minket a valóságból játék közben, és egyáltalán nem gondolunk a munkára ilyenkor.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem