Megduplázza e-autó töltőpontjai számát az ELMÛ

Pénzcentrum
2014. január 28. 15:55

A kezdeti lelkesedést, majd megtorpanást követően új lendületet kaphat az elektromos autók magyarországi elterjedése. Három évvel ezelőtt több márka és több, az infrastruktúra kiépítésében, üzemeltetésében érdekelt cégcsoport is nagy reményeket fűzött a tisztán elektromos árammal hajtott járművekhez és használatukhoz.

A 2013-as év az elektromos autózás tekintetében sokkal hír-, információ- és eseményszegényebb volt, mint az azt megelőzőek. A világ eddig legnagyobb darabszámban értékesített villanyautójának, a Nissan LEAF-nek év közepi hazai bevezetése jelentett ezen a téren előrelépést. Az új modell 8 millió forint alatti árával több cég és magánszemély érdeklődését is felkeltette, de akkora mennyiség még nem talált belőle gazdára, hogy Budapest területén "látható" legyen. A főváros utcáin és a töltőpontoknál a Nissan LEAF-ek mellett megjelentek az amerikai - kifejezetten elektromos autók gyártására specializálódott - Tesla autógyár modelljei is, köztük a luxuskategóriába tartozó Tesla S modellek is. A Budapesti Elektromos Művek székháza előtt, a Váci úton elhelyezkedő töltőpont mellett szinte naponta szemügyre vehetők ezek a futurisztikus autók, de tölthető Toyota Priusok és Opel Amperák is rendszeresen veszik igénybe az ELMÛ egyelőre ingyenes szolgáltatását.

Megduplázza e-autó töltőpontjai számát az ELMÛ

 

A Nissan LEAF-eket a kijelölt márkakereskedésekben is lehet tölteni


Az elektromos autózás szélesebb körű elterjedése előtt gátat szab a "tyúk, vagy a tojás" esete, nevezetesen az, hogy amíg nincs kellő számú felhasználó, addig nem épül ki a töltést szolgáló infrastruktúra, és fordítva, amíg nem kellően sűrű és elérhető töltőpontok hálózata, addig kevés marad a felhasználó.

Az ELMÛ-ÉMÁSZ csoport az anyavállalat RWE stratégiáját Magyarországon is alkalmazva - és mint az E-Mobility Network kiötlője és egyik alapítója - elkötelezett az elektromos autózás minél szélesebb körben és gyorsabb ütemben történő elterjedése iránt, azért a 2013-as évben a meglevő budapesti töltőpontjai mellé - az Európai Unió Green eMotion programjának demonstrációs régiójaként - újabb 10 telepítéséről hozott döntést, amelyek 2014 februárjában üzembe is állnak. Az ELMÛ véleménye szerint ezzel a lépéssel jelentősen könnyebbé, tervezhetőbbé válik az elektromos autók budapesti használata, és a töltő infrastruktúra hiánya nem jelent majd gátat az új technológia terjedésének.

Kimutatásaik szerint a jelenlegi töltőpontjaikat rendszeresen igénybe veszik a forgalomban levő elektromos autók, bár a belső égésű motorral hajtott "többség" szabályokat nem mindig követő rétegének magatartása időnként megnehezíti az oszlopok használatát. Ennek ellenére az elmúlt évben forgalomba helyezett Nissan LEAF-ek, Tesla Model S-ek megsokszorozták az intelligens töltőoszlopok forgalmát, melyek lehetővé teszik a felhasznált energia pontos mérését, nyilvántartását, adott esetben számlázását. Az ELMÛ "smart" töltőberendezései annak az európai rendszernek részei, amelyeknél - a megfelelő regisztrációt követően - a töltés okostelefonos-alkalmazással indítható és állítható meg. Az applikáción keresztül arról is meggyőződhet az elektromos autós, hogy mely töltőoszlop van hozzá a legközelebb, és az éppen foglalt-e.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megduplázza e-autó töltőpontjai számát az ELMÛ


Az adatokból egyrészt az új modellek megjelenésére, másrészt azoknak a téli körülmények közötti rendszeres használatára - az alacsony hőmérséklet mellett csökkenő akkumulátorkapacitás miatti nagyobb energiaigényre - lehet következtetni.

Az ELMÛ által telepített és üzemeltetett töltőpontok Mennekes-csatlakozón - ennek többeres kábele teszi lehetővé az autóval történő "kommunikációt" - váltóáramot biztosítanak az autósoknak. Az ELMÛ azért választotta ezt a töltési módot, mert műszakilag egyszerűbb és hatékonyabb megoldások révén háromfázisú váltóárammal is biztosítható úgy a gyors (1-2 órás)"tankolás", mint a lassú (6-8 órás) feltöltés. Az elektromos autózás magyarországi jelenlegi és jövőbeni helyzetéről a Miniszterelnök a Magyar Rádió 180 perc című műsorában 2014. január 17-én - a 2011-ben elfogadott magyar energiastratégiára hivatkozva - kilátásba helyezte, hogy a közúti közlekedés "elektromos alapra helyezését" is a nukleáris energiából biztosítják majd. Ennek nyomán szerinte a következő években egyre többet hallani majd arról, hogy a mostani benzin üzemelésű járművek helyett milyen kísérletek történnek a közúti közlekedés "elektromosautó-alapra" helyezésére. Utalt arra, hogy jelentősebb autógyárakkal is zajlanak erről tárgyalások.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem