2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Megdöbbentő adatsort szedhetünk le önmagunkról a Facebookon

  • Telex
  • 2020. december 1. kedd 10:00

Elérhetővé vált egy felület, ahol letölthetjük, mennyi adatot gyűjt rólunk a kék óriás - ezúttal akkor, amikor nem is használhatjuk. Ezeket elvileg meg is tilthatjuk neki, bár garancia nincs rá, hogy ez tényleg mindenre kiterjed.

Egy terjedelmes kattintható HTML dokumentum, benne az összes üzenetváltásunk, keresésünk és posztunk, illetve egy rakás felkeresett webhely időpontjai, illetve alkalmazások, amelyeket a telefonunkon megnyitottunk - többek között ezeket találjuk, ha letöltjük a Facebook külső webhelyeken gyűjtött adatait tartalmazó fájlt. A közösségi oldal ugyanis nem csak az oldal használata közben gyűjt adatokat rólunk, hanem rengeteg partneroldalon át is. Ez azt jelenti, hogy ha be vagyunk jelentkezve a fiókunkba, akkor úgy is folynak be hozzájuk adatok róluk, hogy a közösségi oldal a böngészőnkben vagy valamelyik alkalmazásuk telefonunkon ki sincs nyitva.


Fotó: Pénzcentrum

Mint a Telex felidézi: a nagy közösségi oldal a múlt héten élesítette a Facebook-on kívüli aktivitásunk adatait letölteni engedő felületét, amelyben egyúttal az oldalon belüli adataink nagy része is megtalálható. A beállítások közt tudunk idenavigálni, de IDE kattintva rögtön oda juthatunk, a jelszavunkat kell megadni, majd indulhat a letöltés.

A hírportál arról ír, hogy szinte minden nagyobb oldalon követnek minket a “sütiken" keresztül, így például az összes nagyobb hazai és külföldi hírportálon. A Washington Post cikkében példaként a Ring nevű intelligens kapucsengő alkalmazást hozzák fel, valamint egy egészségbiztosító és egy spermavizsgálattal foglalkozó cég honlapját is, ezen cikk szerzőjéről pedig az amerikai külügyminisztérium honlapja is küldött információt a Facebooknak. 

Ez egyébként önmagában nem illegális csak a gond az vele, hogy a felhasználók többsége nem tud róla. Lehetőségünk van ennek megakadályozásra törölni a Facebook-kal összekapcsolt regisztrációnkat, bár ezek után sem garantálja az oldal, hogy nem húz be adatokat az adott felületről. Ezzel együtt is felül az "Előzmények leválasztása" gombra kattintva törölhetjük az eddig összeszedett információkat, jobb szélen az "A jövőbeni tevékenységek kezelése" menüpontra kattintva pedig megtilthatjuk a Facebooknak, hogy a jövőben az fiókunkhoz kösse ezeket.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked