2 °C Budapest

Még nem késő: ha okosan vásárolsz, nem fog fájni a fejed jövőre

2018. december 20. 12:00

Már csak néhány nap és itt az ünnepi időszak, így nem csoda, ha a bevásárlóközpontokban is egyre nagyobb a tömeg és forgatag. Sokan ekkorra időzítik a nagyobb összegű műszaki cikkek beszerzését, amiket sokszor részletre vásárolnak meg inkább, hogy ne terhelje azonnal a családi költségvetést. Az ünnepi időszakban, mikor eleve több a háztartások kiadása, előnyös lehet, ha inkább hitelkártyával fizetik ki ezeket az ajándékokat. Fontos tudni a hitelkártya előnyeit, tudatosan használni, és ismerni a termék aranyszabályait, hiszen így akár plusz pénzhez is juthatnak a kártyabirtokosok a vásárlásdömping közepette.


Az év végi ünnepi időszak nem csak sok szervezést igényel, de a családi költségvetésen is meglátszik. Az OTP Bank ügyfelei például tavaly télen 28 százalékkal többször használták hitelkártyájukat az azt megelőző negyedévhez képest, és 29 százalékkal többet költöttek az egész éves átlaghoz viszonyítva. Ebben az időszakban szintén látványosan növekedett az elektronikai cikkek iránti kereslet, illetve az áruházak forgalma is jelentősen emelkedett az ezt megelőző hónapokhoz képest. Az ajándékozás mellett a karácsonyi nagybevásárlások, összejövetelek és utazások az átlagosnál magasabb összegű kiadásokhoz vezetnek az év utolsó hónapjában. A tudatos hitelkártya használattal a költségek úgy oszthatók be, hogy azok ne jelentsenek egyszerre túl nagy terhet, és a tudatosságnak hála a termék további előnyei is élvezhetők.De mik is ezek? Az OTP Bank szakértői most összegyűjtötték a legfontosabbakat.

1. Visszatérítés a vásárlások után

Ha a kártyabirtokosok hitelkártyával vásárolnak, minden egyes alkalom után a költések 1 százalékos visszatérítésével számolhatnak. Ezen felül az OTP Banknál például évszakonként változó kategóriájú vásárlásokból további 2 százalékos visszatérítést is kaphatnak. A téli időszakban a szórakozás és az éttermek állnak a fókuszban: ha ilyenkor például könyvesboltban vásárolnak, mozijegyet vesznek, vagy étteremben fizetnek, extra visszatérítésre számíthatnak.

2. Részletfizetési lehetőségek

Sokan nem gondolják, de a vásárlások során igénybe vett keret egy bizonyos összeg felett részletekben is visszafizethető a banknak. Ezzel a funkcióval a hitelkártya kamatánál kedvezőbb feltételekkel törleszthető a felhasznált összeg a kiválasztott futamidő alatt, fix, egyenlő havi részletekben. Arra is lehetőségük van, hogy 0 százalékos kamattal részletfizetést igényeljenek 10 hónapos futamidőre. A részletfizetésbe helyezett összeg elkülönül a többi hitelkártyás költéstől, csökkenti a felhasználható hitelkeretet, de a megmaradt keretből továbbra is szabadon gazdálkodhatnak. A részletfizetést beállíthatják a kártyabirtokosok vásárlásnál azonnal, vagy utólag is. Az Azonnali Részletfizetés esetén rögtön a POS terminálnál kiválasztható ez a lehetőség, míg az Utólagos Részletfizetésnél a számlazárás napjáig van lehetőségük a részletfizetési szándék módosítására interneten, telefonon keresztül, vagy akár a bankfiókban is. A kamatokról minden esetben érdemes előre tájékozódni, hiszen azok mértéke egyaránt függ a kártyatípustól, a felvett összeg nagyságától és az időszaktól is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Kényelmes és gyors vásárlás

A hitelkártyához kapcsolódó Részletfizetési Szolgáltatások segítségével a megvásárolni kívánt terméket, szolgáltatást részletekben is kifizethetik a kártyabirtokosok. Ehhez nincs szükség további dokumentációra, hitelbírálatra, hiszen a már korábban, a hitelkártyához jóváhagyott hitelkeretből költenek. Ezzel értékes időt spórolhatnak meg a karácsonyi rohanás közepette.

+1 AMIT, JÓ TUDNI
A hitelkártyával történő vásárlások minden esetben kamatmentesek, ha a kijelölt, 45 napon belül visszafizetik a felhasznált és egyéb, a kártyahasználathoz kapcsolódó költségeket. Hitelkártya esetén létezik úgynevezett elszámolási és türelmi időszak. Az elszámolási időszakban történnek a vásárlások, ami 30 napot jelent, míg a türelmi időszakban a visszafizetések, amire általában 15 nap van. Abban az esetben lesz kamatmentes a teljes havi vásárlás, ha a türelmi időszak végéig a teljes tartozás - amely tartalmazza a felhasznált hitelösszeget és a kapcsolódó díjakat - visszafizetésre kerül.

Ha ismertek a hitelkártya előnyei, és tudatosan használják a kártyabirtokosok, odafigyelve a keretükre, a karácsony sem fogja megterhelni számlát és az ünnepi készülődés is nyugodtabban fog telni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm