2020. július 12. vasárnap Izabella, Dalma

Meg lehet élni minimálbérből itthon? Így húztak el mellettünk a szlovákok, csehek


Ha minimálbérről esik szó, rendre felmerül a kérdés, vajon fedezhetőek-e belőle a minimum szükségletek. Mutatjuk, mi a helyzet e tekintetben itthon, és a világ 51 másik országában.

Ha a minimálbérről van szó, folyamatosan méregetjük magunkat a régióhoz. Elég nagy port kavart például még tavaly, hogy a románok akár meg is előzhetnek minket (aztán eznem így lett), és rendre górcső alá veszik elemzők azt is, hogy mikor érhetjük be az osztrákokat. Minderről ebben a cikkünkben írtunk legutóbb, dea témát újra és újra elő lehet venni, hiszen számos országban az év elején újratervezik és számolják a minimálbért, igaz nem mindenhol átlátható illetve nyilvános annak (ki)számolása és törvényi szabályozása (ilyen például Olaszország, Svájc, Szingapúr és az északi országok). És bár az egyszerű összevetés is indokolt, de ennél jóval fajsúlyosabb kérdés, hogy vajon

a minimum szükségletek fedezhetőek-e a minimálbérből?

Hogy ezt kiderítsük, a Picodi.com Pénzcentrum számára megküldött elemzéséhez fordultunk, amelyben 52 országban vettek górcső alá 8 alapvető élelmiszer- és termékcsoportot, és hasonlították össze az adott országban a képzeletbeli vásárlói kosár tartalmának árát az aktuális minimálbér összegével. Az elemzésből kiderült, egyes országokban még egy igen szerény vásárlói kosár is nehezen állítható össze.

Alapvető élelmiszerek ára

A minél pontosabb eredmény érdekében egy általános, mind a 8 alapélelmiszer csoportot (kenyér-pékáru, tej, rizs, tojás, hús, zöldség és gyümölcs) magába foglaló képzeletbeli vásárlói kosarat állítottak össze. Annak ellenére, hogy ez egy igen rövid és szerény lista, havi szinten egy felnőtt napi tápanyagszükségletét fedezik a felsorolt élelmiszerek.

Minimálbér vs. fogyasztói árak

2019 január 1-től a nettó minimálbér Magyarországon 99085 forint. Mint az a fenti infografikán is látható, az átlagos fogyasztói árakat figyelembe véve ennek az összegnek a 22.7 százalékát kell minimum élelmiszerre fordítani. Ezzel az aránnyal Magyarország a 27. helyet foglalja el a vizsgált 52 ország listáján.

A felmérés szerint a legkönnyeb dolga az ausztráloknak, íreknek, és a briteknek van - a helyi fogyasztói árakat figyelembe véve esetükben kiderült, a fenti kosár mindössze a minimálbér 6-7 százalékát teszi ki. Magyarország mögött végzett a rangsorban többek között Indonézia (38. hely), Pakisztán (40. hely), Oroszország (42. hely) és India (50. hely). A lista végén kullog Fülöp-szigetek és Nigéria. Utóbbi országban még a fenti, rettentően szerény fogyasztói kosarat sem fedezi az ott megállapított minimálbér.

Az elemzés 52 európai, ázsiai, észak-és dél-amerikai, afrikai ország valamint Ausztrália, legutóbb - kormányzati oldalakon - közzétett minimálbér adatait vette alapul. Számos ország nem január 1-én módosít a minimálbér összegén, vagy egyáltalán felül sem vizsgálja. Görögországban például 2013 óta nem emeltek ezen az összegen. Az alap fogyasztói kosár árai a numbeo.com által összegyűjtött átlagárakat vette figyelembe. A különböző pénznemek közti átváltáskor a 2018. decemberi árfolyamot vették alapul.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk