11 °C Budapest

Meg lehet élni minimálbérből itthon? Így húztak el mellettünk a szlovákok, csehek

2019. január 18. 11:35

Ha minimálbérről esik szó, rendre felmerül a kérdés, vajon fedezhetőek-e belőle a minimum szükségletek. Mutatjuk, mi a helyzet e tekintetben itthon, és a világ 51 másik országában.

Ha a minimálbérről van szó, folyamatosan méregetjük magunkat a régióhoz. Elég nagy port kavart például még tavaly, hogy a románok akár meg is előzhetnek minket (aztán eznem így lett), és rendre górcső alá veszik elemzők azt is, hogy mikor érhetjük be az osztrákokat. Minderről ebben a cikkünkben írtunk legutóbb, dea témát újra és újra elő lehet venni, hiszen számos országban az év elején újratervezik és számolják a minimálbért, igaz nem mindenhol átlátható illetve nyilvános annak (ki)számolása és törvényi szabályozása (ilyen például Olaszország, Svájc, Szingapúr és az északi országok). És bár az egyszerű összevetés is indokolt, de ennél jóval fajsúlyosabb kérdés, hogy vajon

a minimum szükségletek fedezhetőek-e a minimálbérből?

Hogy ezt kiderítsük, a Picodi.com Pénzcentrum számára megküldött elemzéséhez fordultunk, amelyben 52 országban vettek górcső alá 8 alapvető élelmiszer- és termékcsoportot, és hasonlították össze az adott országban a képzeletbeli vásárlói kosár tartalmának árát az aktuális minimálbér összegével. Az elemzésből kiderült, egyes országokban még egy igen szerény vásárlói kosár is nehezen állítható össze.

Alapvető élelmiszerek ára

A minél pontosabb eredmény érdekében egy általános, mind a 8 alapélelmiszer csoportot (kenyér-pékáru, tej, rizs, tojás, hús, zöldség és gyümölcs) magába foglaló képzeletbeli vásárlói kosarat állítottak össze. Annak ellenére, hogy ez egy igen rövid és szerény lista, havi szinten egy felnőtt napi tápanyagszükségletét fedezik a felsorolt élelmiszerek.

Minimálbér vs. fogyasztói árak

2019 január 1-től a nettó minimálbér Magyarországon 99085 forint. Mint az a fenti infografikán is látható, az átlagos fogyasztói árakat figyelembe véve ennek az összegnek a 22.7 százalékát kell minimum élelmiszerre fordítani. Ezzel az aránnyal Magyarország a 27. helyet foglalja el a vizsgált 52 ország listáján.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A felmérés szerint a legkönnyeb dolga az ausztráloknak, íreknek, és a briteknek van - a helyi fogyasztói árakat figyelembe véve esetükben kiderült, a fenti kosár mindössze a minimálbér 6-7 százalékát teszi ki. Magyarország mögött végzett a rangsorban többek között Indonézia (38. hely), Pakisztán (40. hely), Oroszország (42. hely) és India (50. hely). A lista végén kullog Fülöp-szigetek és Nigéria. Utóbbi országban még a fenti, rettentően szerény fogyasztói kosarat sem fedezi az ott megállapított minimálbér.

Az elemzés 52 európai, ázsiai, észak-és dél-amerikai, afrikai ország valamint Ausztrália, legutóbb - kormányzati oldalakon - közzétett minimálbér adatait vette alapul. Számos ország nem január 1-én módosít a minimálbér összegén, vagy egyáltalán felül sem vizsgálja. Görögországban például 2013 óta nem emeltek ezen az összegen. Az alap fogyasztói kosár árai a numbeo.com által összegyűjtött átlagárakat vette figyelembe. A különböző pénznemek közti átváltáskor a 2018. decemberi árfolyamot vették alapul.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem