13 °C Budapest

Magyarországot is elérte a lóhúsbotrány

MTI
2013. február 25. 23:57

Magyarországra is érkezett lóhúsos lasagne - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer- és takarmánybiztonsági országos igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Várható volt, hogy Magyarország sem maradhat ki teljesen az Európában országról-országra gyűrűző lóhúsbotrányból - tette hozzá a szakember.

A Magyarországra érkezett szállítmányt eredetileg a csehországi Nowaco-érdekeltségnek kellett volna megkapnia, ám azt eddig nem tisztázott módon és körülmények között Magyarországra, illetve egyes hírek szerint Szlovákiába szállították. Csehországból az információt a Nébih az unió gyorsriasztási rendszerén keresztül kapta.

Mindehhez Pleva György még hozzátette, hogy a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság Csehországból nem kapott az ügyről pontos információt. Az igazgató úgy vélte: azért, mert az nekik sem állt teljes körűen rendelkezésükre.

A szállítmány még decemberben érkezett Magyarországra a Nowaco termékeit terítő Novafood Kft.-hez. Hétfő reggel a Nébih ellenőrei felkeresték a céget, kérve a forgalmazót, hogy a szóban forgó gyorsfagyasztott terméket azonosítsák be. Emellett a Nébih szakértői kíváncsiak voltak arra is, hogy van-e még ilyen áru a cég raktáraiban, és hova szállítottak ebből az áruból. Ez a termék az eredeti riasztásban megadott 400 grammos lasagne bolognese.

A szakértők megállapították, hogy ez az áru még múlt évi szállításból származik, és a raktárakban már nem volt megtalálható. A cég saját hatáskörben már megkezdte a szállítmány kivonását a forgalomból. Azt, hogy mennyi érkezett ebből a termékből Magyarországra, még nem lehet pontosan tudni - jelezte a szakember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szóban forgó áru a Tavola nevű luxemburgi cégtől származik. A vállalat úgy tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy az említett szállítmány Csehországba került, de a cseh hatóság vasárnap a Bizottságot már arról tájékoztatta, hogy mégsem oda, hanem Magyarországra és Szlovákiába szállították. Hozzátette: a Nébih már vizsgálta a Nowaco egy hasonló készítményét, ám abban nem talált lóhúst. A most vizsgált szállítmányoknál azonban a gyanú mindenképpen fennáll - mondta az igazgató.

Pleva György beszélt arról is, hogy a Nébih Dániából is kapott egy riasztást, hogy egy magyar előállító lasagne bolognese készítményében előfordult lóhús. Ezt a vizsgálatot is elkezdte a magyar élelmiszerbiztonsági hatóság hétfőn, de ennek még nincs eredménye, mivel az érintett vállalkozás - amelyet pontosabban nem határozott meg az igazgató - múlt szeptemberben befejezte a tevékenységét. Ez egy olasz cég magyarországi leányvállalata volt. A szóban forgó szállítmány még a múlt év nyarán kerülhetett Dániába - vélte a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm