2019. február 18. hétfő Bernadett

Magyar diszkontbort méltat a nemzetközi szaksajtó: csak 800 forint egy palack


Karácsonykor a boroknak is szezonja van, a sokan szeretnek minőségi borokat ajándékozni. A Guardian szakújságírója, David Williams összegyűjtötte a jelenleg kapható legjobb borokat, és ezek között két magyar termék is szerepelt. Sőt, a listát egyenesen a 2016-os évjáratú Ostoros Egri Pinot Noir kezdi, amelyről a szerző rendkívül jó véleménnyel van. Ha azt gondolnánk, hogy a jó minőség mellé borsos ár társul, alaposan meglepődhetünk.


A magyar borok egyre jobban szerepelnek a nemzetközi összesítésekben, az azonban ritka, hogy egy itthon sem csúcskategóriásként számon tartott bor kerüljön be a nemzetközi toplistákba. Az Ostorosbor Egri Pinot Noir 2016 azonban David Williams, a Guardian szakújságírója ötvenes listájának nyitóhelyén szerepel. A legjobbak közt természetesen több spanyol, olasz és portugál bor is szerepel, az Ostorosbor pinot noir-jának szereplése viszont azért meglepő,

mert itthon mindössze 800 forintba kerül.

A szerző remek kritikával illette a bort. David Williams az alábbiakat írta a vörösborról:

A Pinot noir megfoghatatlan avart idéző földes íze és a lédús bogyós gyümölcsök aromái egyaránt tetten érhetőek ebben a remek magyar vételben, amely kitűnő választás lehet azoknak, akik könnyed vörösborral kísérnék a karácsonyi pulykát.

A bor remek minősítése több szempontból is meglepő. A Művelt Alkoholista blog megjegyzése szerint ugyanis a pinot noir fajta Magyarországon jellemzően nem tekinthető a legideálisabb választásnak, maga az Ostorosbor pincészet pedig a szerző "bortérképén sem szerepel.“ Ugyanakkor felhívívják a figyelmet arra is, hogy az Ostorosbor pinot noir-ja nem csupán a Guardian szerzőjének, de a roppant tekintélyes borszakértőnek számító Jancic Robinsonnak is elnyerte a tetszését.

Robinson az "Ünnepi vörösek“ címe összeállítását szintén a nevezett magyar bor kezdi, a kritkus pedig így fogalmaz róla:

Örömtelien olcsó bor, amelynek az íze valóban olyan (egy kicsit), mint egy pinot-nak. Fűszeres, és csak nagyon picit szirupos. 13,5 %.

Ebben az összeállításban is leginkább olasz és francia borok szerepelnek, de meglepően sok Ausztrál vörös is felkerült Jancis Robinson listájára. A Művelt Alkoholista arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az összesítésbe a 2016-os évjárat került be, a magyar boltok webshopjai nem tüntetik fel, hogy melyik évjáratú bort árulják. Ettől függetlenül a maga 800 forintos árával alkalmi vételnek számít.

A Guardian összesítésébe egy másik magyar bor is bekerült, ez pedig Barta Pince 2015-ös furmintja az Öreg Király-dűlőből. A fehér tokaji ára 8000 forint, azaz ebben az esetben a minőségért már fizetnünk kell - pont a másik termék kétszeresét. David Williams egyébként ezt írta a Barta Pince boráról:

A tokaji régió leginkább a fehér desszertborairól ismeretes, de a furmintból készült száraz fehérborai modern klasszikusnak számítanak: ez egy pompásan energetikus, exotikus gyümölcsök és zamatos tölgy aromáiban gazdag, pimaszul vibrálóan savanyú bor.

KIHÚZNA A BAJBÓL 400 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 400 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 11 130 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 16,70%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 11 602 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS