2018. december 14. péntek Szilárda

Magyar diszkontbort méltat a nemzetközi szaksajtó: csak 800 forint egy palack


Karácsonykor a boroknak is szezonja van, a sokan szeretnek minőségi borokat ajándékozni. A Guardian szakújságírója, David Williams összegyűjtötte a jelenleg kapható legjobb borokat, és ezek között két magyar termék is szerepelt. Sőt, a listát egyenesen a 2016-os évjáratú Ostoros Egri Pinot Noir kezdi, amelyről a szerző rendkívül jó véleménnyel van. Ha azt gondolnánk, hogy a jó minőség mellé borsos ár társul, alaposan meglepődhetünk.


A magyar borok egyre jobban szerepelnek a nemzetközi összesítésekben, az azonban ritka, hogy egy itthon sem csúcskategóriásként számon tartott bor kerüljön be a nemzetközi toplistákba. Az Ostorosbor Egri Pinot Noir 2016 azonban David Williams, a Guardian szakújságírója ötvenes listájának nyitóhelyén szerepel. A legjobbak közt természetesen több spanyol, olasz és portugál bor is szerepel, az Ostorosbor pinot noir-jának szereplése viszont azért meglepő,

mert itthon mindössze 800 forintba kerül.

A szerző remek kritikával illette a bort. David Williams az alábbiakat írta a vörösborról:

A Pinot noir megfoghatatlan avart idéző földes íze és a lédús bogyós gyümölcsök aromái egyaránt tetten érhetőek ebben a remek magyar vételben, amely kitűnő választás lehet azoknak, akik könnyed vörösborral kísérnék a karácsonyi pulykát.

A bor remek minősítése több szempontból is meglepő. A Művelt Alkoholista blog megjegyzése szerint ugyanis a pinot noir fajta Magyarországon jellemzően nem tekinthető a legideálisabb választásnak, maga az Ostorosbor pincészet pedig a szerző "bortérképén sem szerepel.“ Ugyanakkor felhívívják a figyelmet arra is, hogy az Ostorosbor pinot noir-ja nem csupán a Guardian szerzőjének, de a roppant tekintélyes borszakértőnek számító Jancic Robinsonnak is elnyerte a tetszését.

Robinson az "Ünnepi vörösek“ címe összeállítását szintén a nevezett magyar bor kezdi, a kritkus pedig így fogalmaz róla:

Örömtelien olcsó bor, amelynek az íze valóban olyan (egy kicsit), mint egy pinot-nak. Fűszeres, és csak nagyon picit szirupos. 13,5 %.

Ebben az összeállításban is leginkább olasz és francia borok szerepelnek, de meglepően sok Ausztrál vörös is felkerült Jancis Robinson listájára. A Művelt Alkoholista arra is felhívja a figyelmet, hogy bár az összesítésbe a 2016-os évjárat került be, a magyar boltok webshopjai nem tüntetik fel, hogy melyik évjáratú bort árulják. Ettől függetlenül a maga 800 forintos árával alkalmi vételnek számít.

A Guardian összesítésébe egy másik magyar bor is bekerült, ez pedig Barta Pince 2015-ös furmintja az Öreg Király-dűlőből. A fehér tokaji ára 8000 forint, azaz ebben az esetben a minőségért már fizetnünk kell - pont a másik termék kétszeresét. David Williams egyébként ezt írta a Barta Pince boráról:

A tokaji régió leginkább a fehér desszertborairól ismeretes, de a furmintból készült száraz fehérborai modern klasszikusnak számítanak: ez egy pompásan energetikus, exotikus gyümölcsök és zamatos tölgy aromáiban gazdag, pimaszul vibrálóan savanyú bor.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,6 százalékos THM-el, és havi 57 332 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 773 forintos törlesztőt ígér a 2,69 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,40 százalékos THM is alacsony, 55 028 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk