2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Made in Hungary: egyre keresettebbek a magyar termékek külföldön

  • MTI
  • 2019. július 2. kedd 18:35

Áprilisban az export euróban kifejezett értéke 3,8, az importé 7,0 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, a kereskedelmi mérleg többlete 245 millió euró volt, 238 millió euróval kevesebb a tavaly áprilisinál - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyenleg 17 millió euróval nagyobb a június 7-én kiadott első becslésben közöltnél, amikor kisebb, 3,6 százalékos exportnövekedést és ugyancsak 7,0 százalékos importemelkedést jelentett a KSH. Az export növekedési üteme tavaly június óta egyszer sem érte el az importét, amit a fogyasztás és beruházások élénk növekedése magyaráz.

Az év első négy hónapjában az export 5,3 százalékkal, az import 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 2,098 milliárd eurós mérlegtöbblet 532 millió euróval kisebb, mint a tavalyi azonos időszakban volt.

Január-áprilisban a gépek, szállítóeszközök kereskedelméből 4 milliárd eurót meghaladó, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmából 754 millió euró aktívum származott, míg az energiahordózók négyhavi importtöbblete 1,744 milliárd euróra rúgott és a feldolgozott termékek kereskedelme is 1,131 milliárd euró deficittel járt.  

A gépek, szállítóeszközök exportja és importja véletlenül egyformán 6,4 százalékkal haladta meg euróban számolva a tavaly első négyhavit, míg változatlan áron számolva az export 5,6 százalékkal, az import 6,5 százalékkal nőtt. A négyhavi többletből 3,104 millió euró származott a közúti járművek exportjának 12,1 százalékos és az import 2,1 százalékos növekedéséből. További 1,361 milliárd euró aktívumot az energiafejlesztő gépek, 1,066 milliárd eurót a híradástechnikai készülékek forgalma generált, míg a villamosgépek, a fémmegmunkáló és egyéb gépek kereskedelme deficittel járt. 

Az élelmiszerkereskedelemben 11,7 százalékkal nőtt az export és 9,0 százalékkal az import euróban számolt értéke tavaly január-áprilishoz mérve.

A gabonaexport 36,0 százalékos és az import 26,5 százalékos növekedéséből 478 millió euróra nőtt a többlet, a takarmányok kereskedelméből 154, a hús és húskészítmények forgalmából 135 millió euró a többlet származott. Az energia importszámla 2,740 milliárd euró volt, 21,1 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál, de 19,5 százalékkal nőtt az export is, főleg a gáz és az elektromos áram kivitele, 78,0, illetve 74,6 százalékkal. Változatlan áron számolva az energiaimport 10,6 százalékkal, az export 6,7 százalékkal nőtt. 

A feldolgozott termékek exportja alig 0,5 százalékkal, importja 5,8 százalékkal nőtt, az 1,131 milliárd euró deficitből a vas, acél színesfém és más fémtermékek importtöbblete összesen 1,317 milliárd eurót tett ki az első négy hónapban. Ezzel szemben a gyógyszerek külkereskedelméből 423, a gumigyártmányokéból 289 millió euró aktívum származott. 

Az Európai Unió országaiba menő export 8,0 százalékkal nőtt euróban számolva, míg az import 3,1 százalékkal, amiből a négyhavi exporttöbblet 4,639 milliárd euróra emelkedett. Ezzel szemben az ázsiai országokból származó behozatal 28,8 százalékos növekedése mellett az export 20,3 százalékkal visszaesett a múlt év január-áprilisához mérve, így a deficit 3,600 milliárd euróra nőtt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked