2020. augusztus 8. szombat László

Luxuskonyhához juthatsz néhány tízezer forintért: mutatjuk, hogyan


Közeleg a karácsony és az év vége, ebben az időszakban rendszeresek az évzáró vagy ünnepi vacsorák, rendezvények. Ha szeretnél összejönni a barátaiddal, kollégáiddal vagy üzletfeleiddel, de kicsi a lakásod, vagy egész egyszerűen nem szeretnél sok embert odacsődíteni, akkor lehetőséged van konyhát, de akár szakácsot is bérelni. Nézzük, mennyibe kerül.

Magyarországon egyre több főzőstúdió van, ahol különféle országok receptjeit sajátíthatjuk el, elég erre rákeresni a Google-ben, és rengeteg találatot kapunk. Mi viszont arra voltunk kíváncsiak, hogy mit lehet tenni, ha összejönnénk egy társasággal főzni, de ehhez nem alkalmas a saját lakásunk.

Erre is számos lehetőség áll rendelkezésre Budapesten, a cégek honlapjain található képek alapján rendkívül jól felszerelt konyhákat vehetünk bérbe. Mi most három olyan céget kerestünk meg, akik kínálnak ilyen szolgáltatást. Először is figyelembe kell venni, hogy nagy általánosságban a legjobb időpontok decemberre már elfogytak. A péntek, szombat esték szinte már mindenhol le vannak foglalva, de hétköznap napközben vagy esetleg koradélutáni időpontokban még lehet foglalni konyhákat.

Az általunk megkérdezett cégek közül a legolcsóbb megoldást az Easy Cooking Budapest kínálta. 

Náluk 35 ezer forintért lehet egy teljes konyhát és 30 fős étkezőt kibérelni, és ebben már a mosogatás is benne van.

Telefonon elmondták, hogy azzal elég rugalmasak tudnak lenni, hogy mennyi időt maradhatnak a társaságok, ha nincs aznapra más társaság, akár egész nap ott lehetnek.

Sok más céghez hasonlóan szerveznek főzőtanfolyamokat is, ezeknek az ára 15-17 ezer forint fejenként, és érdekességként elmondták, hogy a két ünnep között terveznek fine dining, azaz a magas szintű konyhaművészetbe bevezető kurzust is tartani.

Ár szempontjából a skála másik oldalán helyezkedik el a Séfpláza Kitchen, mely a holland gasztro start-up vállalkozás budapesti tagjához tartozik. A cég eredendően privát séfkiközvetítéssel foglalkozik, a felsőközéposztály számára viszonylag elérhető áron. 

Egy korábbi, Forbes-os interjúban a cég munkatársa elmondta, hogy egy nyolcfős társaság fejenként 15 ezer forintért bérelhet saját séfet négyfogásos vacsorára, bár az ár sok tényezőtől függ.

Emellett a cég elindított egy konyhateret is a Klauzál téri piac galériaszintjén, melyet egy nyolc-tíz fős társaság esetén nettó 6 ezer forintért bérelhetünk ki fejenként.

Mindemellett több együttműködést is fenntartanak. A Borganika például egy havi rendezvénysorozat, ahol a kiválasztott borokhoz választanak ételsort. Másik, rendszeresen a helyszínre szervezett rendezvény a Globalista Konyha, ők a jövő héten Josh Katz izraeli, Londonban dolgozó séfet hozzák el Magyarországra, aki két estén keresztül főz a vendégeknek - mondta el Zsírmik Tibor, a Séfpláza Kitchen értékesítési és üzletfejlesztési vezetője.

A harmadik, általunk megkeresett cég a Chefparade volt, ők több helyszínen tudnak fogadni baráti társaságokat. 

Minimum 4 órás időszakra, kizárólag helyszínbérléssel egy 15 fős társaság számára 80 ezer forint plusz Áfa a bérleti díj, mely árban a takarítás benne van, illetve egy helyszínismerettel rendelkező munkatársuk is segíti, hogy minden rendben menjen.

A privát konyhájukat legtöbbször workshopokra bérlik ki. Decemberben fenntartanak egy pop-up lakáséttermet is, ahova 12 fős rendezvényeket szerveznek, ám sajnos ez az opció már nem elérhető, hisz minden szabad időpont betelt, januártól pedig bezár a helyszín.

Mi a helyzet az otthoni konyhákkal?

A KSH adatai szerint a hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékában gondolják úgy a bennlakók, hogy szükség lenne egy, vagy több felújítási, karbantartási feladatra. Egy korábbi felmérés szerint, pedig amikor lakásfelújításon gondolkodik egy család, az elsők között merül fel a konyha renoválása.

Mint minden helyiségnél, a konyhánál is a gépészeti rendszerekkel érdemes kezdeni a felújítást. Mindenképp jól át kell azonban gondolni az átalakítást, hiszen a gázvezeték legkisebb változtatása is engedélyhez kötött, amiért külön fizetni kell. Ezáltal a költségek is megugranak. A pár tízezer forintba kerülő munkálatokért akár százezer forintos tervezési, és engedélyeztetési díjat is ki kell fizetni, ha nem kerülhető el a felújítás során a meglévő kiállások módosítása.

A vízvezetékeknél valamivel egyszerűbb a helyzet, ugyanakkor ha a vízórát megbolygatjuk, az engedélyeztetést itt sem úszhatjuk meg. Ha azonban a teljes víz- és csatornahálózatot kicseréltetjük, általában az sem éri el a 100 ezer forintot. Az elektromos hálózat felújítása azokban a lakásokban a legfontosabb, ahol még mindig a régi szigetelés nélküli alumínium vezetékeken megy az áram. Egy teljes rendszer kiépítése 50-80 ezer forint körüli összegből megoldható, ez persze függ a konyha méretétől. Érdemes pontos felmérést készíteni, amikor a berendezést tervezzük, hogy minden konnektor és villanykapcsoló ott legyen, ahol szükségünk van rá.

Bármekkora munkába is kezdünk, mindenképp érdemes előre jól átgondolni a költségeket. Vannak jól meghatározható kiadások, például ha már kinéztük a konyhabútort, a bele építhető sütőt, és kértünk árajánlatot is a felújítási munkákra. Vannak azonban olyan költségek is, amelyek útközben merülnek fel, így érdemes kicsit rászámolni a kiadásokra, és nem kicentizni a kasszát.

Ha eldöntötted, hogy új konyhára van szükséged, de nincs rá félretett pénzed, akor nézzük, hogy a Pénzcentrum kalkulátorával milyen finanszírozási ajánlatokat találsz. Ha vállalod, hogy a jövedelmedet az adott bankhoz utalod, akkor 500 ezer forintot 60 hónapra a Sberbanknál 10,97 százalékos THM-mel, 10 736 forint havi törlesztő mellett vehetsz fel. A CIB Banknál a THM 11,73 százalék, a törlesztő pedig csak egy kicsit magasabb, 10 907 forint, az MKB Banknál a törlesztőrészlet 10 617 forint (THM: 12,46%), de itt számolnod kell 5 000 forint kezdeti költséggel. 

A K&H-nál nincs kezdeti költség, a törlesztő pedig 10 621 forint (THM: 12,54%), Az Ersténél és a Cetelemnél ehhez képest több mint ezer forinttal magasabb a törlesztő, 11 892 forint, ami a THM-ükben is meglátszik (17,47%). Az árverseny negatív győztese pedig a Budapest Bank, a havi törlesztő 12 918 forint, és náluk már a THM is 20 százalék fölé csúszik (20,5%).

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.