16 °C Budapest

Lépett a CBA: ez a válaszuk a vasárnapi boltzárra

2015. március 10. 15:01

Reagált a Déli pályaudvarnál lévő CBA a vasárnapi boltzárról szóló törvény rá vonatkozó passzusára; vasárnaponként emelt nyitvatartási idővel várják a vásárlókat.

Miközben a kötelező vasárnapi boltzár miatt a legtöbb hazai kiskereskedelmi egységnek jelentősen csökken heti szinten a nyitva tartási ideje, addig a Déli pályaudvarnál lévő CBA 7 nap alatt 5 órával tovább tart majd nyitva - tudta meg a Pénzcentrum.

A CBA Déli ABC Nagyáruház kihasználja a törvényi kiskapu adta piaci lehetőséget, így március 22-től megemelt nyitva tartási idővel várja a vásárlókat, vasárnap is.

Az alábbiak szerint változik az Déli Nagyáruház nyitva tartási ideje (a jelenleg érvényben lévő nyitva tartási időt az alábbi képen láthatod):

  • Hétfőtől-szombatig: reggel 6-tól este 10-ig
  • Vasárnap: reggel 6-tól este 8-ig

Mint ismert, a CBA Déli pályaudvarnál lévő egysége azért tudja vasárnap is fogadni a vásárlókat, mert a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény értelmében március 15-e után is nyitva maradhatnak - mérettől függetlenül - azok a boltok, amelyek közforgalmú vasúti pályaudvarok területén helyezkednek el. Nos, a fővárosban összesen egy ilyen üzlet van.

Mindenképp érdekes, hogy bár a CBA még novemberben a leghatározottabban támogatta a vasárnapi boltzárat, ma már nincs ellenére, ha egyik partnere versenyelőnybe kerül a törvényi kiskapu miatt. Pedig a CBA Kereskedelmi Kft., mint a franchise jogok birtokosa vélhetően minden tagnak előírhatná, hogy márpedig a "kereskedelmi dolgozó pihenésének, családi életének biztosítása miatt" minden partnernek be kell zárnia vasárnap.

Pedig a Pénzcentrum értesülései szerint a dolgozóknak sem fűlik nagyon a foga a vasárnapi munkához. A Déli Nagyáruház boltvezető helyettese lapunknak korábban a helyszínen elmondta, az ott dolgozók többsége annak örülne, ha a bolt nem nyitna ki vasárnaponként.

Persze akár érthető is lehet a Déli CBA dolgozóinak hozzáállása, hiszen a Figyelő februárban publikált adatai szerint nincsenek túl jól megfizetve. Igaz, a CBA szerint valótlan adatok jelentek meg a sajtóban, mivel véleményük szerint a vizsgálat nem terjed ki teljes körűen a CBA hálózatához tartozó valamennyi vállalkozás elemzésére. A Figyelő szerint egyébként a CBA-sok átlagosan mindössze 134 ezer bruttót vittek haza még 2013-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ráadásul a vasárnapi bérpótlék emelkedésben sem nagyon bízhatnak a CBA-dolgozói. Habár a kormány elvileg nem gondolta meg magát az emelt vasárnapi bérpótlék ügyében, az csak néhány esetben járna. Szatmáry Kristóf, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos kifejtette: az eredeti szándék az volt, hogy a kereskedelemben dolgozók azokon a vasárnapokon, amikor az üzletek nyitva lehetnek - tehát adventkor és a kereskedők által választott egy vasárnapon -, mindenképpen megkapják a dupla bérpótlékot. Ennek a bevezetését a Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta.

A tárcaközi egyeztetéseken azonban kiderült, hogy a munka törvénykönyvében egy ilyen módosítás jelentős hátrányt okozna más szakmáknak. Ez indokolta a jogszabály-módosítást úgy, hogy az eredeti elhatározás mégse sérüljön. Tehát a kereskedelemben továbbra is jár az 50 százalékos bérpótlék vasárnapi munkavégzés esetén, ahol a jogszabályok nem tiltják a munkavégzést, a 100 százalékos bérpótlék pedig minden dolgozót megillet az adventi időszakban és egy, a munkaadó által választott vasárnap alkalmával.

Tehát a CBA Déli áruházában dolgozók fixen csak az 50 százalékos bérpótlékra számíthatnak ezután is.

Bár arról nincs tudomásunk, eddig hogy muzsikált a Déli Nagyáruház vasárnaponként - lapinformációk szerint közepesen erős nap szokott lenni -, nem kell azonban a kiskereskedelem szakértőjének lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, hogyan alakul majd a forgalom a márciusi határidő utáni vasárnapokon. Főként, hogy a nyitva tartási idő is jelentősen növekszik. Arról már nem is beszélve, hogy lokációját tekintve igencsak jó helyen található az üzlet - itt van a 2-es metró végállomása, az ideiglenesen nem üzemelő pályaudvar és 3 kerület is karnyújtásnyira van.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem