11 °C Budapest

Lehúzás az ATM-nél: rommá keresik magukat a bankok a nemtörődöm ügyfeleken

2018. október 31. 11:30

Sokba fájhat, ha készpénzre van szükséged, hiszen az ATM-ekből, vagy a fiókokból nem tudod ingyenesen felvenni az összeget. A díj bankonként, és számlacsomagonként változó, ezért nehéz lehet a választás. Összeszedtük, hol mennyibe kerül a készpénzfelvétel!

Bár a mai világban már a munkavállalók java számlára utalja a munkabért, és a legtöbb tranzakciót el tudod intézni ingyenes, elektronikus fizetéssel, néha elengedhetetlen, hogy magadhoz vegyél némi készpénzt egy ATM-ből, vagy bankfiókból. Ha nem vagy elég körültekintő, elég súlyos összegeket bukhatsz egy-egy tranzakción - legalábbis, ha sokszor van szükséged kápére.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nem szorulsz gyakran az automatákra, akkor megúsztad! Amennyiben ugyanis elintézted az ehhez szükséges adminisztrációt a bankodban, akkor két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot ingyen vehetsz fel bármelyik ATM-ből. Ha ezt elmulasztottad, vagy kettőnél többször akarsz pénzhez jutni, akkor bizony díjat kell fizetned a tranzakciók után. Fontos figyelni, hogy melyik pénzintézet automatájából akarsz kivenni: ha a saját bankodéból, akkor az általában olcsóbb - bizonyos esetekben ingyen van!

Na de lássuk a számokat!

Minden bank más-más díjakkal dolgozik, ez részben függ a felvett összegtől is. Mi a Pénzcentrum kalkulátorának, illetve a bankok kondíciós listáinak segítségével azt modelleztük, hogy valaki - a két ingyenes, maximum 150 ezer forintnyi összegen felül - 20 ezer forintot vesz ki az automatából. Így jöttek ki az alábbi összegek:

  • A legolcsóbban a K&H Kényelmi csomagjában vehetsz ki pénzt, ott mindvégig ingyenes a felvétel, csak akkor kell 965 forintot fizetned, ha egy bankfiókban veszel fel pénzt. A bank Lakossági és Bővített csomagjában saját automatából 606, más ATM-ből pedig 876 forintért tudod kivenni a pénzed. Ez a Minimum csomagban majdnem ugyanennyi, ott 604-be kerül a saját ATM-es felvétel 961 forintba pedig a bankfióki.
  • A Budapest Bank Zéró csomagjában 290 a saját automatás felvétel, 590 bármilyen másból, illetve fiókból. A Komfort és Bázis csomagban szintén 590 forintért tudsz idegen ATM-ből felvenni.
  • Az MKB Perspektíva és Praktika csomagoknál egyaránt 211 forint a saját-, és 545 a más ATM-ből történő pénzfelvétel. A fiókból mindkettőnél 630 forintba kerül a pénzfelvétel.
  • Az Erste EgySzámla esetében 411 az erstés ATM-ből kivenni, 890 forint az idegen automatás felvétel. A fiókból 956 forintért adnak neked pénzt a számládról.
  • A CIB Eco, Online, Classic és Kártyázó minimum csomagoknál egységesen 696 forintért vehetsz fel pénzt akár saját, akár más ATM-jéből. A fiókokban 1200 forintért vehetsz fel egy húszezrest.
  • Hasonlóan egységesek a költségek az OTP Smart és Bázis csomagjában: fiókból 1134, saját ATM-ből 399, más automatából pedig 1137 forint a pénzfelvétel. Az Unicredit Bónusz és PrivátPlusz csomagok esetében is ugyanannyi a pénzfelvét: 245 forint a saját automatából, 771 máséból, a fiókban pedig 1473 forintért kapsz pénzt.
  • A Raiffaisen Bázis 2.0 esetében 769 forint a felvétel bármilyen automatából, 1127 fiókból. A Mindennapok 2.0 esetében is annyi, viszont bármilyen ATM-ből 568 forint a felvétel. A Díjnullázó plusz esetében 256 forint a saját ATM-ből, 766 máséból, fóoból pedig 1032-ért vehetsz fel pénzt.

Ahány bank, annyi szokás

Nem csak erre kell figyelni, ha bankszámlát nyitsz, hiszen a pénzfelvételi díjakon kívül még egy csomó más szempont alapján kell döntened. A piac elég széles, rengeteg számlacsomagot kínálnak a pénzintézetek, nehéz rajtuk kiigazodni. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátora viszont ez esetben is kapóra jön, hiszen segít kiigazodni az ajánlatok között! Ezzel megtalálhatod a számodra megfelelő konstrukciót, próbáld ki és válogass a kínálatból!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel a néhány tippel rengeteget spórolhatsz!

Ha előre gondolkodsz, sokat spórolhatsz a tranzakciós díjakon, és az utánajárásra sem kell annyi időt fordítanod. Ha az alábbiakra odafigyelsz, a saját dolgodat könnyíted meg:

  • Számold össze, hogy átlagosan mennyi készpénzt szoktál felhasználni egy hónapban, és ezt vedd ki egyöszeggben, hiszen így (150 ezer forint alatt) ingyen juthatsz hozzá a pénzhez. És nem mellesleg az ATM-nél, vagy a bankfiókban is csak egyszer kell kiállni a sort. Igazi win-Win szituáció!
  • Készülj a váratlan helyzetekre! Bár az elektronikus fizetés elég megbízható, a technika ördöge bármikor közbeszólhat. Nem árt, ha van nálad pluszban némi készpénz, akkor is, ha egyébként a legtöbb esetben kártyával fizetsz, hogy ne kelljen csalódottan visszapakolnod a szalagról a nagybevásárlást egy hibás terminál miatt. Ha belefér a 150 ezres keretbe, akkor ezt is elintézheted az előbb említett ingyenes opcióban!
  • Tervezz előre! Ha már ellőtted az ingyenes felvételi lehetőségeket, nem árt, ha tudod, hogy hol van a közelben, vagy esik útba olyan ATM, ahol ingyen, vagy lényegesen olcsóbban tudsz pénzt kivenni. A bankautomatákról érdemes a bankod weboldalán tájékozódni! Ilyen helyzetekben is érdemes valamennyivel több pénzt kivenni, mint amennyire aktuálisan szükséged van, hiszen ki tudja, mikor lehet szükséget mondjuk egy kósza ezresre a boltban - így nem kell egy újabb pénzfelvétellel bajlódnod, na meg fizetni sem érte.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm