2019. január 23. szerda Zelma, Rajmund

Lehúzás az ATM-nél: rommá keresik magukat a bankok a nemtörődöm ügyfeleken


Sokba fájhat, ha készpénzre van szükséged, hiszen az ATM-ekből, vagy a fiókokból nem tudod ingyenesen felvenni az összeget. A díj bankonként, és számlacsomagonként változó, ezért nehéz lehet a választás. Összeszedtük, hol mennyibe kerül a készpénzfelvétel!

Bár a mai világban már a munkavállalók java számlára utalja a munkabért, és a legtöbb tranzakciót el tudod intézni ingyenes, elektronikus fizetéssel, néha elengedhetetlen, hogy magadhoz vegyél némi készpénzt egy ATM-ből, vagy bankfiókból. Ha nem vagy elég körültekintő, elég súlyos összegeket bukhatsz egy-egy tranzakción - legalábbis, ha sokszor van szükséged kápére.

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy nem szorulsz gyakran az automatákra, akkor megúsztad! Amennyiben ugyanis elintézted az ehhez szükséges adminisztrációt a bankodban, akkor két alkalommal, összesen legfeljebb 150 ezer forintot ingyen vehetsz fel bármelyik ATM-ből. Ha ezt elmulasztottad, vagy kettőnél többször akarsz pénzhez jutni, akkor bizony díjat kell fizetned a tranzakciók után. Fontos figyelni, hogy melyik pénzintézet automatájából akarsz kivenni: ha a saját bankodéból, akkor az általában olcsóbb - bizonyos esetekben ingyen van!

Na de lássuk a számokat!

Minden bank más-más díjakkal dolgozik, ez részben függ a felvett összegtől is. Mi a Pénzcentrum kalkulátorának, illetve a bankok kondíciós listáinak segítségével azt modelleztük, hogy valaki - a két ingyenes, maximum 150 ezer forintnyi összegen felül - 20 ezer forintot vesz ki az automatából. Így jöttek ki az alábbi összegek:

  • A legolcsóbban a K&H Kényelmi csomagjában vehetsz ki pénzt, ott mindvégig ingyenes a felvétel, csak akkor kell 965 forintot fizetned, ha egy bankfiókban veszel fel pénzt. A bank Lakossági és Bővített csomagjában saját automatából 606, más ATM-ből pedig 876 forintért tudod kivenni a pénzed. Ez a Minimum csomagban majdnem ugyanennyi, ott 604-be kerül a saját ATM-es felvétel 961 forintba pedig a bankfióki.
  • A Budapest Bank Zéró csomagjában 290 a saját automatás felvétel, 590 bármilyen másból, illetve fiókból. A Komfort és Bázis csomagban szintén 590 forintért tudsz idegen ATM-ből felvenni.
  • Az MKB Perspektíva és Praktika csomagoknál egyaránt 211 forint a saját-, és 545 a más ATM-ből történő pénzfelvétel. A fiókból mindkettőnél 630 forintba kerül a pénzfelvétel.
  • Az Erste EgySzámla esetében 411 az erstés ATM-ből kivenni, 890 forint az idegen automatás felvétel. A fiókból 956 forintért adnak neked pénzt a számládról.
  • A CIB Eco, Online, Classic és Kártyázó minimum csomagoknál egységesen 696 forintért vehetsz fel pénzt akár saját, akár más ATM-jéből. A fiókokban 1200 forintért vehetsz fel egy húszezrest.
  • Hasonlóan egységesek a költségek az OTP Smart és Bázis csomagjában: fiókból 1134, saját ATM-ből 399, más automatából pedig 1137 forint a pénzfelvétel. Az Unicredit Bónusz és PrivátPlusz csomagok esetében is ugyanannyi a pénzfelvét: 245 forint a saját automatából, 771 máséból, a fiókban pedig 1473 forintért kapsz pénzt.
  • A Raiffaisen Bázis 2.0 esetében 769 forint a felvétel bármilyen automatából, 1127 fiókból. A Mindennapok 2.0 esetében is annyi, viszont bármilyen ATM-ből 568 forint a felvétel. A Díjnullázó plusz esetében 256 forint a saját ATM-ből, 766 máséból, fóoból pedig 1032-ért vehetsz fel pénzt.

Ahány bank, annyi szokás

Nem csak erre kell figyelni, ha bankszámlát nyitsz, hiszen a pénzfelvételi díjakon kívül még egy csomó más szempont alapján kell döntened. A piac elég széles, rengeteg számlacsomagot kínálnak a pénzintézetek, nehéz rajtuk kiigazodni. A Pénzcentrum bankszámla kalkulátora viszont ez esetben is kapóra jön, hiszen segít kiigazodni az ajánlatok között! Ezzel megtalálhatod a számodra megfelelő konstrukciót, próbáld ki és válogass a kínálatból!

Ezzel a néhány tippel rengeteget spórolhatsz!

Ha előre gondolkodsz, sokat spórolhatsz a tranzakciós díjakon, és az utánajárásra sem kell annyi időt fordítanod. Ha az alábbiakra odafigyelsz, a saját dolgodat könnyíted meg:

  • Számold össze, hogy átlagosan mennyi készpénzt szoktál felhasználni egy hónapban, és ezt vedd ki egyöszeggben, hiszen így (150 ezer forint alatt) ingyen juthatsz hozzá a pénzhez. És nem mellesleg az ATM-nél, vagy a bankfiókban is csak egyszer kell kiállni a sort. Igazi win-Win szituáció!
  • Készülj a váratlan helyzetekre! Bár az elektronikus fizetés elég megbízható, a technika ördöge bármikor közbeszólhat. Nem árt, ha van nálad pluszban némi készpénz, akkor is, ha egyébként a legtöbb esetben kártyával fizetsz, hogy ne kelljen csalódottan visszapakolnod a szalagról a nagybevásárlást egy hibás terminál miatt. Ha belefér a 150 ezres keretbe, akkor ezt is elintézheted az előbb említett ingyenes opcióban!
  • Tervezz előre! Ha már ellőtted az ingyenes felvételi lehetőségeket, nem árt, ha tudod, hogy hol van a közelben, vagy esik útba olyan ATM, ahol ingyen, vagy lényegesen olcsóbban tudsz pénzt kivenni. A bankautomatákról érdemes a bankod weboldalán tájékozódni! Ilyen helyzetekben is érdemes valamennyivel több pénzt kivenni, mint amennyire aktuálisan szükséged van, hiszen ki tudja, mikor lehet szükséget mondjuk egy kósza ezresre a boltban - így nem kell egy újabb pénzfelvétellel bajlódnod, na meg fizetni sem érte.

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg, emellett 250 ezer forint feletti jövedelemmel és jövedelemátutalással számoltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 15 640 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB 15 646 forintos törlesztőt (THM 10,56%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Provident, az ERSTE, valamint a K&H konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.24-01.30
Országos

Spar

01.24-01.30
Országos

Lidl

01.24-01.30
Országos

Aldi

01.24-01.30
Országos

Auchan

01.24-01.30
Országos

Interspar

01.17-01.23
Országos

Spar

01.17-01.23
Országos

Lidl

01.17-01.23
Országos

  Ajánlatunk