19 °C Budapest

Lehull a lepel a bankkártyás fizetésről: ez megy a háttérben

Pénzcentrum
2017. augusztus 20. 16:00

Kártya átad, PIN-kód beüt, a fizetés megtörtént. Kártya érint, a fizetés megtörtént. Kártyaszám bepötyög, azonosító kód megad, a fizetés megtörtént. De mi zajlik a háttérben? Egy hazai bank szakértői most bemutatják a bankkártyás fizetés technikai folyamatát, egyúttal néhány közkeletű tévedést is eloszlatnak.

A fizetési folyamat kezdetekor a kártya és a terminál között kommunikáció zajlik, mégpedig titkosított csatornán. A terminál engedélyezési - idegen szóval: autorizációs - üzenetet indít a bank felé. Az üzenet eljut a kereskedő elfogadó bankjához - azaz ahhoz a hitelintézethez, amelyiknél a kereskedő számlája található. Innen a kártyacég hálózatához vándorol tovább az üzenet. A kártyatársaság hálózata azonosítja a kártyát, felismeri a kibocsátó bankot és az engedélykérést továbbítja a bank kapcsolódási pontjához, ahol végül megtörténik az autorizáció feldolgozása a bank saját kártyarendszerében. Mindez tizedmásodpercekben mérhető idő alatt történik meg - írja közleményében a Sberbank Magyarország.

Bizalmas adataink végig biztonságban

Az engedélykérésre megy egy válasz: ez mindösszesen egy igen vagy nem, tehát a közhiedelemmel ellentétben a kereskedőhöz semmiféle pénzügyi adatunk nem kerül. Egyszerű példával élve: ha a számlánkon 100 forint van, a vásárlás összege pedig 99 forint, akkor az "igen", tehát a "mehet a vásárlás" választ kapja meg a kereskedő, megtörténik a fizetés, mi pedig megkapjuk a vásárolt árut. Ha azonban 101 forint értékben vásárolnánk, már a "nem" válasz jut el a kereskedő termináljára. Nemleges válasz esetén a terminál kaphat bizonyos speciális kódokat, amiből következtetni lehet az elutasítás okára (tipikusan egy ilyen kódból írhatja ki a terminál a nincs fedezet üzenetet), ez azonban az adott eszköz beállításaitól függ.

 

A bank szakértői fontosnak tartják annak hangsúlyozását, hogy az első pillanattól az utolsóig titkosított kommunikáció történik, az ügyfelek adatai a teljes tranzakció folyamán biztonságban vannak.

Kétféle PIN-ellenőrzés van

Az egyik az offline PIN-ellenőrzés, amikor ott helyben megtörténik az azonosítás. Az online ellenőrzés esetén a titkosított adat a kibocsátó bankig fut, ahol a hitelintézet ellenőrzi azt. Ekkor a zöld gomb benyomása után néhány másodperc várakozás után jelenik csak meg az OK! üzenet. A banki szakértő azt is elárulta, honnan tudhatjuk, hogy offline PIN-ellenőrzés történt: a kód megadása után egyből megjelenik a kijelzőn a PIN OK! felirat.

Érintéssel mehet?

A rendkívül közkedvelt - a Sberbank kártyás vásárlásainak már több mint 50 százalékát kitevő - egyérintéses fizetési módnál 5000 forintnál, illetve az alatti vásárlásnál a terminál nem kér PIN-t, ha pedig felette van az összeg, akkor a PIN kód beütése után történik az online autorizáció. Ezt leszámítva a tranzakció menete megegyezik a hagyományos kártyás fizetési móddal. 

 

Vásároljunk a neten

Pontosan ugyanaz történik, mint a bolti bankkártyás vásárlásnál, azzal a különbséggel, hogy a kártyaadatokat a felhasználó adja meg. Ezek az adatok bekerülnek az elfogadó bank rendszerébe, majd onnan a kártyatársaságon át a kibocsátó bankhoz. Természetesen minden tranzakciótípust megkülönböztet a rendszer: a pénzintézet látja, hogy ATM, POS terminál vagy éppen internetes vásárlási tranzakcióról van szó. 

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Három szám mind felett

A kártya hátlapján található háromjegyű kód - az úgynevezett CVC vagy CVV szám - nagyon fontos adat, amit a kártyabirtokosnak bizalmasan kell kezelnie, hiszen ez a háromjegyű ellenőrző szám azonosítja azt, hogy az internetes vásárlás során valóban a kártyabirtokos adta meg a plasztik adatait. Kevésbé köztudott, hogy többféle CVC/CVV van: a mágneskártyán és a chipben is található ilyen ellenőrzőkód. 

 

Jó, de mikor kerül le a számlámról a pénz?

Az összes elektronikus csatornán beérkezett tranzakciót (ATM, POS terminál vagy internetes vásárlás) a kibocsátó és elfogadó banknak néhány napon belül el kell számolnia egymás között. A tranzakció ténye természetesen azonnal megjelenik az elfogadó banknál, és a saját napi zárása során dolgozza fel azt. A Sberbank szakértője elmondta: a kibocsátó bankok a terhelési információkat titkosított adatcsomagokban kapják meg és miután elvégezték a feldolgozást, történik meg a tényleges terhelés az ügyfél számláján.

Biztonság mindenek előtt

A Sberbank szakértői kiemelték: a plasztikhoz tartozó PIN-kódra, valamint a CVC/CVV számra mindenki nagyon vigyázzon, azt harmadik személlyel semmiképp ne ossza meg, és PIN kódját ne tartsa a kártya mellett felírva sem! Hiszen ezek a kódok segítik a biztonságos kártyahasználatot, mind a bolti, mind az interneten történő vásárlás vagy ATM-ből történő készpénzfelvétel esetén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem