17 °C Budapest

Lehull a lepel: így készült a NÉBIH vizsgálat+ videó

2017. március 30. 13:36

Az élelmiszerek vizsgálatát képzett bírálók végzik - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hivatal most videón mutatja be, hogyan is készült a külföldön és a Magyarországon kapható élelmiszerek összehasonlítása.

Hogyan készült a vizsgálat?

A minta beérkezésekor a mintaátvevő meggyőződik arról, hogy a minta és a kísérő dokumentumok megfelelnek-e a vonatkozó előírásoknak. Fontos, hogy a termék jellegének megfelelően történjen a mintaszállítás, tehát hűtendő termékek esetében a hűtőlánc ne szakadjon meg, majd a minta tárolása is ennek megfelelően történjen.

A minták azonosítását a laboratóriumi informatikai rendszer által kiosztott azonosítók biztosítják, amelyek felkerülnek a minta kísérő dokumentumaira, a vizsgálati űrlapokra és a jegyzőkönyvre is.

Az adatrögzítést követően a megfelelő vizsgálati módszer kiválasztása és a minta előkészítése történik. Jelen esetben a különbségvizsgálat folyamatát mutatjuk be, mely a hatósági ellenőrzési rendszer szerves részét képezi.

Mint minden vizsgálatnál, így az érzékszervi vizsgálatoknál is kulcsfontosságú a szabvány szerinti környezet biztosítása. Az érzékszervi vizsgálatok során minden intenzív, vagy zavaró hatást ki kell zárni, ami befolyásolná a bírálókat. Az azonos megvilágítás és fényhatások, valamint az illatmentes környezet érdekében a bírálók elkülönített fülkékben dolgoznak, nem beszélhetnek egymással, így kizárható, hogy a bírálat során egymást befolyásolják.

A különbségvizsgálat célja az, hogy a bírálók megállapítsák, van-e érzékszervileg észlelhető különbség a kiválasztott két termék között.

Amennyiben felfedezhető eltérés, arra is választ kaphatunk, hogy a termékek milyen tulajdonságaikban térnek el egymástól. Az összehasonlításhoz a minták térfogatának, mennyiségének és hőmérsékletének is azonosnak kell lennie.

A vizsgált termékek eredete a bírálók előtt természetesen rejtve marad. Így a termékek eredeti csomagolásuktól megfosztva, véletlen módon előállított három számjegyű kóddal ellátva kerülnek a bírálók elé. A bírálók az előre elkészített bírálati lapokon dolgoznak. Ezek megfelelnek a szabványban előírtaknak és a biztonságos mintakövetés szigorú követelményeinek.

Vizsgálatot csak minősített érzékszervi bírálók végezhetnek.

Az érzékszervi bírálók rendszeresen továbbképzéseken vesznek részt. A vizsgálatot megelőzően egy órával már sem ételt, sem italt nem fogyaszthatnak. Az érzékszervi vizsgálat megkezdése előtt minden bírálónak nyilatkoznia kell arról is, hogy fizikailag és pszichológiailag alkalmasnak tartja-e magát a munkavégzésre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vizsgálat két lépcsőben zajlik. Első lépésben a kötelező választáson alapuló, úgynevezett háromszögpróbával határozzák meg a bírálók, hogy van-e különbség a két minta között, ha igen, melyik tulajdonság-irányokban térnek el egymástól. Ennél a vizsgálatnál a bíráló három mintát kap, amiből kettő azonos, egy különböző. Ezekből kell kiválasztania azt a mintát, amelyik eltér a másik kettőtől, két vagy akár három ismétlésben. A különbség irányát indokolni kell.

A kiértékelést végző bírálatvezető a helyes válaszok számát összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e. Amennyiben a háromszögpróbán az eltérés szignifikáns, akkor a második lépcsőben az úgynevezett páros összehasonlító vizsgálattal pontosításra, megerősítésre kerülnek azok a tulajdonságok, amelyekben a két minta eltért egymástól.

A bíráló, két különböző anonimizált mintát kap érzékszervi összehasonlító vizsgálatra. Feladata, hogy a különbséget okozó különféle érzékszervi tulajdonságok alapján kiválassza az intenzívebb mintát. A kiértékelést végző bírálatvezető a termékekre adott válaszok számát tulajdonságonként összegzi és statisztikai modell alapján meghatározza, hogy az eltérés szignifikáns volt-e.

Ezen eredmények birtokában készül el a különbségvizsgálat szöveges értékelése.

Korábbi cikkeink a témában:

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm