7 °C Budapest

Legjobb mosogatószer 2020: mutatjuk, melyik a legolcsóbb, leghatékonyabb - teszt

2020. november 6. 16:47

A mosogatószer elengedhetetlen része a háztartásnak. De mitől lesz jó egy mosogatószer? Országos teszt alapján mutatjuk, melyik a legjobb mosogatószer a magyar boltokban.

A háztartás egyik elengedhetetlen tisztítószere a kézi mosogatószer. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy az ember milyen kézi mosogatószer mellett teszi le a voksát. A zsíroldó hatás már csak azért is fontos szempont például, mert így kiderül, hogy az adott mosogatószer mennyi tányérral, pohárral bírózik meg. Minél többel, annál jobban jár a pénztárcánk. Éppen ezért megmutatjuk, hivatalos tesztek szerint melyik a ma kapható

legjobb mosogatószer Magyarországon.

Kézi mosogatószer teszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) drogériákban és szupermarketekben leggyakrabban előforduló  31 kézi mosogatószert tesztelt 2020-ban. Fontos hangsúlyozni, hogy a megbízható összehasonlítás érdekében a mosogatás hatékonyságát laboratóriumban, egy EU-s szabvány alapján vizsgálták. Minden terméket ugyanannak a tesztnek vetették alá. A tányérok beszennyezése mesterségesen történt, majd a zsíros műkosszal bekent tányérokat 40 fokos temperált, azaz állandó hőmérsékleten tartott állóvízben mosogatták el. A mosogatószer a csomagoláson szereplő adagolási információ szerint került a mosogatóvízbe.

Mennyibe kerülnek a mosogatószerek?

A tesztben hagyományos és ökocímkés termékek átlagára 966 Ft/liter volt, ám a mezőnyben nagy volt a szórás. . A legolcsóbb termék ára mindössze 338 Ft/liter, míg a legdrágábbé 2 664 Ft/liter volt. 

Tarol a sajátmárkás mosogatószer

Érdemes elől járóban megjegyezni, hogy a teszt kiértékelése során az azonos márkájú termékek fő összetevői jellemzően azonosak voltak. Az eltérések köztük maximum egy-egy névadó illatanyagban, kiegészítő vegyületben tértek el. Ahogy fontos kiemelni azt is, hogy a mosogatószer élvonalban szereplő termékek között több minősített ökocímkés terméket is találni, többségük drogérialáncok és szupermarketek sajátmárkás terméke.

Melyik a legjobb mosogatószer?

A mosogatószer teszten a DM drogérialánc sajátmárkás ökocímkés terméke - a Denkmit nature kézi mosogatószer messze felülmúlta a többi terméket. Ráadásul úgy, hogy az ára, azaz 789 forintos literenkénti címke bőven az átlagos árú termékek közé tartozik. 

Kizárólag a tisztítási hatékonyságot vizsgálva a dobogó második és harmadik helyére ugyanazon márka, a Jar citrom és Jar sensitive camilla termékvariánsai kerültek fel. 

Mennyi tányérral bánik el a legjobb mosogatószer?

A lista élén végző Denkit nature 85 tányérral bánt el, ezzel zsebelte be simán a legjobb helyet. A második Jar citrom 78 tányérral bánt el, míg a Jar sensitive camila 56-al.

A legjobb mosogatószer 17-szer (!) annyi tányérral képes eredményesen elbánni, mint a legrosszabb.

Mosogatószerek a középmezőnyben

A teszt kimutatta, hogy a középmezőnyben (48 és 22 tányérral) 17 különböző termék között 8 minősített ökocímkés termék is szerepel. Közülük is hatékonyabbnak bizonyult a Lidl és a Müller sajátmárkás minősített ökocímkés terméke, a W5 eco lemon mosogatószer és a Blink öko kézi mosogatószer, amikkel 48, illetve 36 tányért tudtak elmosogatni a teszt során.

Az Unilever terméke, a Seventh generation levendulás és citrusos változata 34 és 32 tányérral boldogult. Ám míg a Lidl termékéről elmondható, hogy ár/érték arányban is kedvező (700 Ft/liter), a többit jóval borsosabb áron vehetjük meg. A Blink 1 180 Ft/liter egységáron a Seventh generation 1 800 Ft/liter egységáron érhető el.

Óriási különbségek a mosogatószerek között

A kézi mosogatószer-teszt kimutatta, a hatékonyság tekintetében a mezőnyben igen nagy a szórás. Míg a legjobb mosogatószer 85 tányér elmosogatására volt képes a teszt során, a leggyengébben szereplő termékkel mindössze 5 tányért lehetett tisztára mosogatni azonos feltételek mellett. A lista végén szereplő két termék közül az egyik (Splendid nature) szintén ökocímkés, ám teljesítményét tekintve ez vélhetően nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mindez azt is jelenti, hogy a legjobb mosogatószer egészen pontosan 17-szer több tányért tud érdemben elmosogatni ugyanolyan feltételek mellett, mint a legrosszabb. Ár/érték arányt nézve pedig azt lehet mondani, hogy a drágább termékkel lehet, hogy csúnyán mellé lő az a vásárló, aki azt hiszi, ár alapján a legjobban tisztító mosogatószert kapja.  

Melyik a legjobb kézkímélő kézi mosogatószer?

A TVE nem csak a termékek hatékonyságát tesztelte. Felmérték, hogy mely termékek mentesek az egészségre és a környezetre különösen kockázatos összetevőktől. Az összetevők közül 

  • a MIT (Methylisothiazolinone) és a 
  • BIT (Benzisothiazolinone) tartósítószerek különösen kockázatosak környezeti és élettani szempontból. 

Ezek a vízi környezetre mérgező hatású, a bőrre kerülve allergiás reakciót, vagy akár súlyos égési sérüléseket is okozhatnak. Mivel a mosogatószerekben csak nagyon kis (legfeljebb 1,5 ezrelékes) koncentrációban használják, ezeket a gyártó nem köteles feltüntetni a termékek hivatalos biztonsági adatlapján. Azonban épp veszélyességük miatt a csomagoláson szerepelnek - hívja fel a figyelmet a TVE. 

Éppen ezért, akik kerülnék a MIT és BIT összetevőjű mosogatószereket, szintén több termék közül választhatnak. Fontos azonban jelezni, és ezt a tesztkészítők meg is teszik, hogy a 

kímélő mosogatószerekről általánosságban elmondható, hogy a tányéron lévő szennyeződéssel is kíméletesebben bánnak.

Ennek tudatában a teszten legjobban szereplő kézi mosogatószer a Denkmit ultra sensitive volt, ami nem csak sokkal hatékonyabb volt, mint kategóriájában az összes többi, az árát tekintve is az egyik legkedvezőbb, átlagosan 798 Ft/literes áron vehető meg. 

Kiderült ugyanakkor az is, hogy a középmezőnyben végzett termékek többségének ára jóval borsosabb, találni itt liter áron például 2 644 forintért Ecover Öko Grátánalma-Füge mosogatószert, vagy 2 198 forintért Frosch baby clean rinser mosogatószert, továbbá 1 798 forintért Unilver terméket is. 

Hatékonyságban és árban azonban a legkézbarátabb mosogatószerhez képest gyakorlatilag csak a Blink Blink öko kézi mosogatószer és a Domol ultrasensitive termékek voltak igazán közel. Előbi liter ára 1 180 forint, utóbbié 998 forint volt, mikor a teszten mérték őket. Ám az elmosogatott tányérszámuk már csak 36, illetve 25 volt, a legjobbnál tehát drágább és kevésbé hatékonyak voltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem