16 °C Budapest

Lecserélnéd a kocsit? Ezeket a márkákat keresi a legtöbb magyar család

2018. július 20. 11:03

Továbbra is jól teljesít az autópiac, mind a használt, mint az új autók iránti kereslet erőteljes idén. A magyarok azonban továbbra is elsősorban a használt autókat keresik: 2018 második negyedévében a gazdát cserélt használt személyautók száma az időszak során elérte a 201 ezret, ami 20 ezerrel magasabb a valaha mért legnagyobb értéknél.

Továbbra is jól teljesít az autópiac, mind a használt, mint az új autók iránti kereslet erőteljes volt az idei év első felében. A magyarok azonban továbbra is elsősorban a használt autókat keresik: bár az új autók iránti kereslet is emelkedett, azonban ezen gépjárművek többsége még mindig a cégekhez kerül, és csak kisebb részük magánszemélyekhez. Ennek okai igen kézenfekvőek: Magyarországon még a legeslegolcsóbb új autók is 2 millió forintba kerülnek, míg a magyarok többsége ennél lényegesebb kevesebb pénzből szeretné letudni az autókérdést.

2018 második negyedévében ráadásul új csúcsra ért a hazai használtautó-piac: a gazdát cserélt használt személyautók száma az időszak során elérte a 201 ezret, ami 20 ezerrel magasabb a valaha mért legnagyobb értéknél. A belföldi átírások száma mind májusban, mind júniusban példátlanul magas szinten, 70 ezer közelében mozgott. Az év első felében összesen 374 ezer volt használtautó-piac forgalma, ami 14 százalékkal szárnyalta túl az előző év hasonló időszakának szintjét.

A hazai személygépkocsi-állomány mindkét utánpótlási forrása: az új autók, valamint az import használt autók piaca is további komoly növekedésen van túl. Az újautó-eladások száma az első félévben 71 ezer volt, miközben a behozott használt autók száma elérte a 79 ezret. Előbbi érték 29, míg az utóbbi 8 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Bár ez az együttesen 150 ezer személyautó közvetlenül nem a belföldi adásvételek számát növeli, az általuk lecserélt járművek gyorsan megjelennek az eladásra kínált járművek között.

A jelenlegi folyamatok alapján a használtautó-piacon 2018-ban jócskán megdőlhet a tavalyi 686 ezres rekord

- jelzi előre Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. Várakozásuk szerint a belföldi átírások száma az év végére akár 760 ezer fölé is emelkedhet.  Halász kifejtette, a növekedési trendet csupán egy további jelentősebb forintgyengülés tudná érdemben befolyásolni, ami visszafogná a forgalomba kerülő új és használt autók mennyiségét.

Új kocsi, mégis miből?

Hiába találunk egy használt, ám jól karban tartott, még hosszú évekig biztonsággal használható, mindössze 1-2 millió forintért elvihető autót, ha nem engedhetjük meg magunknak, hogy pusztán önerőből megvásároljuk azt magunknak. Az alacsony kamatkörnyezet miatt azonban most érdemes elgondolkodni a hitelfelvételen. Autóvásárlásra kapóra jön a személyi kölcsön, hiszen azt bármire fel lehet használni, és fedezetre sincs szükségünk.

Persze ezzel együtt is kifejezetten fontos, hogy azt a konstrukciót válasszuk, amely leginkább passzol az igényeinkhez. Hogy kiderítsük, hol, és mennyiért lehet most pénzhez jutni, a Pénzcentrum kalkulátorához fordultunk. A beállításoknál 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 5 éves futamidőt adtunk meg - ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukció a K&H Bank személyi kölcsöne, amelynél 8,46 százalékos THM, és 1 831 140 forint visszafizetendő összeggel 30 050 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, amely 9,41 százalékos THM, és 1 869 300 forint visszafizetendő összeggel is mindössze 31 155 forintos törlesztőrészletet jelent.

A fentiek mellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank személyi kölcsönét, amely 10,50 százalékos THM mellett havi 32 149 forintos törlesztőt ígér; illetve az Erste Bank ajánlatát, amelynél 11,24 százalékos THM mellett havi 31 863 forintos törlesztővel kalkulálhatunk. Amennyiben pedig a Cetelem hitelét választjuk, akkor a 12,57 százalékos THM havi 33 291 forintos törlesztőt jelent majd a családi kasszának.

Érdekességképp elvégeztünk egy második, kisebb összegre vonatkozó számítást is: a hitelösszeg ezúttal 700 ezer forint, a futamidő pedig csak 4 év. Ebben az esetben az alábbi ajánlatok közül válogathatunk:

  • CIB Bank: 17 427 forintos törlesztő, THM 9,41 százalék,
  • Cetelem: 18 745 forintos törlesztő, THM 13,69 százalék,
  • K&H Bank: 18 430 forintos törlesztő, THM 14,19 százalék.

Ezekből van a legnagyobb választék

A belföldi használtautó-piacon az első félévben is toronymagasan az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével. Jelenleg is fej-fej mellett zajlik a küzdelem a második helyért a Suzuki és a Volkswagen között. Most éppen a Suzuki áll hajszálnyival jobban 9,9 százalékos részesedésével, szemben a Volkswagen 9,8 százalékával. A Ford a negyedik helyen áll 8,3 százalékkal, a Renault 6,3 százaléka az ötödik helyre volt elegendő.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem