Lecserélnéd a hűtőt, mosógépet? Most pályázz az állami ingyenpénzre!

2018. november 16. 18:02

A közép-magyarországi régióban november 19-én 10 és 14 óra között nyújthatóak be azok a pályázatok, amelyek nyertesei az Otthon Melege Program keretéből juthatnak 25-45 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz, hogy korszerű készülékekre cserélhessék le elavult hűtőiket, fagyasztóikat vagy mosógépeiket. Közép-Magyarországon a rendelkezésre álló keretösszeg 612,4 millió forint. Az óriási érdeklődés miatt várhatóan igen rövid időn belül kimerül majd a keret, de állami támogatás nélkül is igencsak pénztárcabarát döntés energiatakarékos készülékeket vásárolni. Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel ugyanis évente több tízezer forint spórolható meg a rezsiszámlákon, így belátható időn belül behozzák az árukat.

A közép-magyarországi régióban november 19-én 10 és 14 óra között nyújthatóak be azok a pályázatok, amelyek nyertesei az Otthon Melege Program keretéből juthatnak 25-45 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz, hogy korszerű készülékekre cserélhessék le elavult hűtőiket, fagyasztóikat vagy mosógépeiket. Közép-Magyarországon a rendelkezésre álló keretösszeg 612,4 millió forint. Az óriási érdeklődés miatt várhatóan igen rövid időn belül kimerül majd a keret, de állami támogatás nélkül is igencsak pénztárcabarát döntés energiatakarékos készülékeket vásárolni. Egy igazán energiahatékony kombinált hűtőszekrénnyel és mosógéppel ugyanis évente több tízezer forint spórolható meg a rezsiszámlákon, így belátható időn belül behozzák az árukat.

Ha Magyarországon az összes, korszerűtlen hűtőt és fagyasztót modern készülékre cserélnék a háztartások, évi 1,7 millió tonnával lenne csökkenthető hazánk CO2-kibocsátása,

korszerűtlen mosógépek cseréjével pedig további több mint negyedmillió tonnás eredményt lehetne elérni a CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint.

A korszerűtlen készülékek lecserélése nem csak klíma-, de igencsak pénztárcabarát lépés is, hiszen a beruházás néhány év alatt megtérül. A tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet.

Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik

 - hívják fel a figyelmet az LG Electronics Magyarország Kft. szakértői. Hasonló a helyzet a mosógépek esetében is. A mai átlagos, korszerű készülékek 7 kg-os töltet mosásához 220 mosási ciklust számolva évi 10-12 köbméter vizet használnak fel, míg a régebbi, csupán 4-5 kg-os kapacitású gépek kétszer ennyit is fogyaszthatnak. Az energiaszámla terén is jelentős a különbség, egy több mint tíz éves mosógép akár 2,5-szer több áramot is fogyaszthat, mint egy ma kapható, átlagos készülék.

Egy új mosógépet választva tehát - a használat gyakoriságától függően — a villanyszámlán akár 10-12 ezer forintot, a víz- és csatornadíjon pedig (a helyi tarifától függően) hasonló összeget spórolhatunk meg évente

- hangsúlyozták a szakértő.

Energiatakarékosat, de milyet?

A legkorszerűbb hűtők ún. inverter lineáris kompresszorral készülnek. Ez a megoldás akár egyharmadával is csökkentheti a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest, ráadásul ezek a típusok megbízhatóbb, tartósabb és halkabb működésre képesek. A szinte zajtalan üzemelés talán azoknak lehet a legfontosabb, akik amerikai konyhás lakásban élnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mosógépek esetében szintén a hagyományos meghajtásnál tartósabb ún. inverteres Direct Drive motorral szerelt készülékeket ajánlják a szakértők. Bár belépő szintű mosógépet már 60 ezer forint alatt is vásárolhatunk, de ha olyan eszközt szeretnénk, ami hosszú éveken társunk lesz a házimunkában, inkább a 100 ezer forintnál kezdődő középkategóriás gépek közül válasszunk.

Okos részletek a könnyebb hétköznapokért

Ha fagyasztóval kombinált hűtőt szeretnénk, érdemes ún. Total No Frost rendszerű készüléket választanunk. Ezeknél a gépeknél ugyanis sem a normál hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot, illetve a rendszeres leolvasztással sem kell bajlódnunk. Szintén praktikus, ha variálható, összehajtogatható belső polcrendszer segíti a nagyobb edények elhelyezését. Az ételek hosszabb ideig maradnak frissen az ún. NatureFRESH rendszer segítségével, amely minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket.

A mosógépek esetében hasznos extra funkció az ún. TurboWash megoldás, amely hatékony fúvókás öblítés segítségével csökkentheti a mosási időt. Ez természetesen nem megy a hatékonyság rovására: éppúgy megtakarítunk vele energiát és vizet azonos végeredmény mellett, mint ha pl. kádas fürdés helyett a zuhanyzást választjuk. Szintén a takarékosságot szolgálja, hogy a fejlettebb gépekben súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, hogy aztán kikalkulálja, pontosan mennyi víz szükséges az adott mosáshoz.

A Steam megnevezéssel jelölt gőzfunkció is rendkívül hasznos: a gőz erejével sokkal hatékonyabban tisztíthatjuk ruháinkat, mialatt maximálisan óvjuk is a textíliát a mosás során. Ráadásul a gőz segítségével a ruhákban, plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9 százaléka is eltávolítható, ami a kisgyermekeseknek különösen hasznos funkció. Jól jöhet, ha szárítóval egybeépített mosógépet választunk, ez a helyszűkében lévőknek igazán ideális, hiszen nem kell sem külön szárítógépet vásárolniuk, sem a ruhaszárító állvánnyal bajlódniuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm