15 °C Budapest

Lebukott a dúsgazdag magyar elit: ennyit költenek luxusórákra, ékszerekre

2021. január 15. 13:05

A BÁV Aukciósház adatai szerint a luxuscikkek piaca 2020-ban is élénk volt. A legdrágábban elkelt ékszer egy Van Cleef&Arpels briliáns fülbevaló volt 11,4 millió forintért. A férfiak is vásároltak magunknak drága kiegészítőket, egy Rolex búváróráért 5,5 millió forintért fizettek. Lássuk a legkülönlegesebbeket!

Noha Magyarország nem Amerika, ahol a gazdagok és híresek azon vetélkednek, hogy ki tud magasabb karátszámú gyémántot ajándékozni a szíve hölgyének, az ékszer nálunk is az egyik legnépszerűbb luxuscikk. A legértékesebb darabok jellemzően a BÁV árverésein kelnek el, ráadásul egy-egy ritkább darabért az ékszerrajongóknak már a befektetők ellen is harcba kell szállniuk az aukciókon.

A BÁV Aukciósház 2020-as toplistáját idén is a briliánsok uralják. Ha a nagy karátszám mellé még egy ismert márka is párosul, akkor máris rekordok születhetnek. A múlt évben Magyarország legdrágábban eladott aukciós ékszere a Van Cleef&Arpels ékszerház 54 darab, összesen 8 karátnyi tökéletes briliánssal ékített fülbevalója volt, amiért 11,4 millió forintot fizettek.

Az ikonikus márkanév értékét az is mutatja, hogy a második helyen egy 161 darab, több mint 9 karátnyi briliánssal ékített fehérarany nyakék szerepel. Jó hír azoknak, akik a színes drágaköveket részesítik előnyben, hogy az utóbbi években egyre népszerűbb smaragd végre felkerült az élmezőnybe, igaz a 7 karátnyi zöld drágakő mellé még 11 karátnyi briliánst is párosítottak a 3,3 millió forint értékű lenyűgöző nyakéken.

A magyarok kedvenc színes drágaköve különben még mindig a zafír, de ahogy évek óta, úgy 2020-ban is egy türkiz fülbevalóért licitáltak a legtöbben, amely végül közel ötszörös áron, 228 ezer forintért kelt el.

  • 1. Van Cleef&Arpels briliáns fülbevaló: 11.400.000 Ft
  • 2. Briliáns fehérarany nyakék gyöngy csüngővel: 5.760.000 Ft
  • 3. Pezsgőszínű briliánsokkal díszített arany karkötő: 3.600.000 Ft
  • 4. Briliáns-smaragd fehérarany nyakék: 3.360.000 Ft
  • 5. Briliáns arany fülbevalópár: 3.360.000 Ft

Az idei óra toplistát böngészve megállapíthatjuk, hogy ha valaki értékálló karórát szeretne venni, akkor a Rolex-szel nem nyúlhat mellé, ráadásul nem feltétlenül kell az aranyórák között keresgélnie. Az ötös listán négy helyet birtokló svájci márka egyet jelent a sportos eleganciával.

Az év legdrágább órájához azonban ez még nem lenne elég, az 5,5 milliós Sea-Dweller búváróra ugyanis egy különleges kiadás, amely James Cameron Deepsee Challenge című filmje előtt tiszteleg. A kékből feketébe váltó színátmenete a szédítő mélységű merülést szimbolizálja, de nem csak külsőleg, hiszen 3900 méterig ténylegesen merülhetünk vele.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A listán szereplő három másik Rolex ugyanazon Datejust-sorozathoz tartozik. Érdemes ezekre az arany-acél modellekre befektetői szemmel is figyelni, hiszen évek óta a leginkább keresett daraboknak számítanak az óraárveréseken. Ha pedig 2020 legkülönlegesebb óráját keressük, akkor az kétségkívül a világ legnagyobb gyémántkereskedő családjának, a De Beers-nek az unisex karórája, amelynek számlapját egy hatalmas csiszolatlan gyémánt uralja. A művészeti alkotással felérő időmérőért 3,8 millió forintot fizettek.

2020 legmeglepőbb trendje a retró okosórák színrelépése volt, egy csatlakoztatható billentyűzettel ellátott, 80-as évekből származó Seiko Memo Diary sokakban ébresztett szép emlékeket. A legnépszerűbbek a Cartier, Patek Philippe, Breitling és Omega órák voltak. A legnagyobb licitharcot egy Louis Vuitton női karóra váltotta ki, amely ötszörös áron, 840 ezer forintért kelt el.

LEGDRÁGÁBB ÓRÁK TOP5

  • 1. Rolex Sea-Dweller acél férfi karóra: 5.520.000 Ft
  • 2. De Beers Talisman unisex arany karóra: 3.840.000 Ft
  • 3. Rolex Datejust arany-acél férfi karóra: 2.400.000 Ft
  • 4. Rolex Datejust arany-acél női karóra: 1.680.000 Ft
  • 5. Rolex Datejust arany-acél női karóra: 1.320.000 Ft

A 2021-es árverési naptár első eseménye a BÁV-nál a már hagyományos grafikai árverés lesz márciusban, de áprilisban online aukciót is szerveznek. Ezt követően a 100 éves aukciós történetét ünneplő árverezőház júniusban nagyszabású Centenáriumi aukciót rendez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem