2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Lassan nem lesz, aki kiszolgáljon: rohamosan csökken a boltosok létszáma


2019 első félévében tizenkétezerrel kevesebben dolgoztak a boltokban a friss statisztikák szerint, úgy, hogy közben nőtt a legidősebb nyugdíjas korosztály létszáma. Így maradnak a pénztár és a csemegepult előtti sorok.

Nem véletlen, hogy a Tesco is átalakította az áruházi dolgozók munkarendjét és a szakszervezet is áldását adta ehhez, pedig korábban nem nagyon tetszettek neki az ezirányú javaslatok. Most már náluk is mindenki mindent csinál, hiszen nincs elég jelentkező a munkaerőpiacról a boltokba - olvasható a Blokkk.com közleményében.

Semmit sem változott a létszámhiány 2019 második félévében a boltokban az év elejihez képest, pedig közben emelték az alkalmazottak bérét is. Az irdatlan tömegű boltos álláshirdetések is arra engednek következtetni, hogy a létszámhiány nem enyhült ebben az esztendőben sem. Egyébként a boltos fizikai dolgozók keresete nem tudott közelebb csúszni a nemzetgazdasági átlaghoz, a legutóbbi adatok szerint a fizikai dolgozók (pénztárosok, eladók, árufeltöltők) havi bruttó keresete 246 ezer forint volt, a 268 ezres nagykalappal szemben.

A foglalkoztatottak számán belül az alkalmazottak létszámának esése okozta a visszaesést (a foglalkoztatottak száma az alkalmazottak mellett magában foglalja a vállalkozókat, segítő családtagokat, vagy például a szövetkezeti tagokat is). 

A nyugdíjasok megjavították a létszámmérleget

Úgy tűnik, a boltos világ létszámügyeiben valamennyire bejött a nyugdíjas foglalkoztatás kedvezőbbé tétele (csak szja-t kell fizetni utánuk). Ugyanis 2019 második negyedévében a 12 ezres foglalkoztatotti létszámcsökkenés úgy jött össze, hogy a 15-64 éves korosztály létszáma 18 ezer fővel csökkent az előző évhez képest, viszont a 65-74 éves korosztályé 6 ezer fővel nőtt a kettő egyenlege a 12 ezer fős összlétszám csökkenés. És folyamatosan olvadozik a boltos létszám az elmúlt évek mérlege alapján. Igaz, a boltok száma is csökken.

A kisboltban még nehezebb

Kirajzolódik az is a statisztikából, hogy a foglalkoztatottak legnagyobb csapatát alkotó alkalmazottak létszáma a kisebb boltokban nagyobb arányban csökkent. Igaz, a boltszám csökkenése a kisboltok leépülést jelenti: évről-évre ismétlődve háromezer körüli számban.

Összefuttatva a KSH két különböző módszertanú munkaügyi mutatószám rendszerét, a nagyobb boltokban (ahol a vállalkozásnál négy főnél többen dolgoznak) kisebb mértékben, de emelkedett az alkalmazotti létszám az elmúlt években. A kisebb boltokban ugyanakkor nagyot esett az alkalmazottak száma, feltehetően döntő részben a már említett boltszám csökkenéssel összefüggésben.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos